Levyarvio: Black River Bluesman & Big Alligator / Andres Roots & Red Mouth


BLACK RIVER BLUESMAN & BIG ALLIGATOR / ANDRES ROOTS & RED MOUTH
(Gecko Yell GEYER 012, CD-EP)

Mitä helvettiä! Black River Bluesman on hylännyt bluesin? No eipä tietenkään, kyllähän Mustionjoen bluesmies Jukka Juhola pitää kiinni primitiivisistä sinisävelistään. Siitäkin huolimatta, että levyn aloituskappale Hollow Sound on enemmän vanhan ajan garage-rockia 60-luvun The Sonicsin hengessä. Ja sehän ei voi olla huono asia tietenkään.

Juholan uusi kokoonpano Big Alligator on astetta lähempänä ns. uutta normaalia, sillä mukana on myös basisti. Ennen tätä yhtyettä Juhola teki musiikkia paljolti duona kitaristi/rumpali -yhdistelmällä. Uudessa kokoonpanossa soittaa bassoa Jussi Konttinen ja Bad Mood Hudsonin tilalle näyttää vakiintuneen rumpuihin Veikka Härkönen. Primitiivisyydestä ei kuitenkaan tingitä, sillä Juhola keskittyy entistä tiiviimmin ”lowebow cigar box” -kitaroihin. En ryhdy tässä selittelemään moisen instrumentin ihmeellisyyttä, yrittäkää selvittää itse – onhan teillä netti apunanne!

Black River Bluesmanin toinen kappale Back Porch Blues tarpookin sitten syvemmissä Mississippi-joen mudissa – ja raskaalla askeleella. Tunnelma on kuin vaikkapa R.L. Burnsiden rankemmilla levyillä.

Levyn ”toisellakin puolella” (jos tämä olisi vinyyli-EP), eli Andres Rootsin puolella kahlataan Mississippin vesissä – nyt kuitenkin hieman kevyemmin. Roots, eteläisen naapurimaamme lahja bluesmaailmalle, on tullut tutuksi lehtemme sivuilta aiemminkin. Nyt tartolaiskitaristi on lähtenyt liikkeelle duona Alabamasta kotoisin olevan laulajan, Eric ”Red Mouth” Gebhardtin kanssa. Roots on säveltänyt kummatkin kappaleet, Right Across The Hill ja In The Dark syvän etelän perinteitä kunnioittaen. Akustinen kitara soi välillä Mississippi John Hurtin hempeänä pikkailuna, välillä Charley Pattonin päällekäyvänä slide-kitaran runttaamisena. Ja kuten Red Mouthin taiteilijanimestäkin voitte päätellä, mistään iskelmälaulusta ei ole tietoakaan. Lehtemme lukijat ymmärtänevät, että iskelmästä ei ole tällä levyllä kyse!

Honey Aaltonen
(julkaistu BN-numerossa 2/2021)

Share