Levyarvio: Bobby Rush


BOBBY RUSH – All My Love For You
(Deep Rush 58428LP/58329CD)

Maailma muuttuu, Eskoseni… mutta useampaan otteeseen Grammy-palkittu Amerikan Chitlin’ Circuit -keikkakaukaloiden rakastettu kunniakansalainen ei vähästä hätkähdä. Vanha kehäkettu nimittäin uskaltaa yhä olla paitsi kiertueilla myös levyillään oma velmu itsensä – täyttäen näin ollen myös uusimman, 29. albuminsa tutun ruokottomilla kielikuvilla parisuhde-elämästään, joka ainakin tekstien valossa koostuu edelleen niin vallattomista petipuuhista kuin sydänsuruista, eroista ja vieraissa käymisistäkin. Kaiken tämän legenda asettelee kuultavaksi tavaramerkkimäisen huumorinsa siivittämänä. Ihmiselo on sinänsä vakava asia, muttei sen tarvitse myöskään olla este tuottaa iloa ja positiivisuutta ympärilleen. Tämän Bobby Rush on sisäistänyt harvinaisen hyvin. Jutuniskijänä hän on pitänyt itsensä terässä myös kirjailijana: yhdessä Herb Powellin kanssa valmisteltu muistelmateos I Ain’t Studdin’ Ya: My American Blues Story ilmestyi kauppoihin pandemian aikana 2021.

Erästä laskentatapaa käyttäen tätä nykyä jo 90 vuotta täyttänyt legenda on edelleen melkoisessa vauhdissa muusikkonakin. Oman Deep Rush -merkkinsä julkaisemalla ”All My Love For You’lla” hän soittaa virkeästi sekä huuliharppua että kitaraa ja on myös säveltänyt ja sanoittanut levyn koko blues- ja southern soul -pitoisen materiaalin yksikseen. Kumppaneiksi studioon Bobby ei ole pyytänyt tällä kertaa kuin basisti-kitaristi Dexter Allenin sekä rumpuja ja koskettimia soittavan Joey Robinsonin. Ymmärrettävästi varsin pelkistetty soundipolitiikka saa lopputuloksen kuulostamaan studioprojektilta eikä artistille ominaiselta konserttispektaakkelilta, mutta häiritsevän väkinäiseksi ei julkaisua ole silti tarpeen soimata.

On/off -seurusteluasetelman turhauttavuudesta John Lee Hooker -boogien ja Howlin’ Wolfin How Many More Years -lyriikkalainojen välityksellä purnaavan Running In And Outin, härskin suorasukaisesti siitä itsestään kertovan I Want To’n sekä nykypäivän laajakuvamittoihin venytetyn TV Mama -rehentelyn rinnalla Rush myös herkistyy hetkittäin pohtimaan päättyneitä naisseikkailujaan. 1970-luvun tyyliin sliipatuksi soulbluesiksi jalostuneet I Can’t Stand It ja You’re Gonna Need A Man Like Me ovat molemmat vaikuttavia eronjälkeisvuodatuksia ja I’ll Do Anything For You monisanaisempi vastaus albumin otsikossa lausuttuun kaikkensa antavaan lupaukseen.

Ikämies näkee asiakseen muistella hieman menneitäkin. Avauskappale I’m Free kuljettaa Rushin lapsuuden Louisianaan, kotitilan puuvillapelloille ja aikaan, jolloin hän vasta haaveili mahdollisuudesta päättää itsenäisesti mitä tehdä ja mitä jättää tekemättä. Toisen flashbackin tarjoaa I’m The One, jolla Bobby kertaa blueslaulajan uransa ensihetkiä Chicagossa 1950-luvun alussa. Poikkeuksellisen mittavalta artistintaipaleelta mieleen palautettavaa epäilemättä riittää vielä useamman jatkolevyn sekä kenties toisen kirjankin tarpeisiin.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 5/2023)

Share