Levyarvio: Buddy Ace & Al ”TNT” Braggs


BUDDY ACE / AL ”TNT” BRAGGS – Buddy Ace Meets Al ”TNT” Braggs
(Jasmine JASMCD 3167)

Duke- ja Peacock-merkkien oikeuden omistaja Universal on julkaissut kiitettävästi yhtiön ykköstähtien Bobby Blandin ja Junior Parkerin materiaalia, mutta laiminlyönyt muiden esiintyjien uusintajulkaisuja. Ymmärtääkseni myös Peacockin gospelmateriaalilla olisi kysyntää, mutta tarjonta on jäänyt bootleg-julkaisujen varaan.

Johnny Acen kuolema jouluna ’54 aiheutti ongelman Duken omistajalle Don Robeylle. Acen viimeinen single menestyi erinomaisesti, mutta mitä sen jälkeen? Robey antoi Johnnyn veljelle St. Clair Alexanderille nimen Buddy Ace. Hän ei viihtynyt pitkään roolissa ja muutti Chicagoon. Seuraava värväys oli Jimmie Lee Land. Hän pysyi Robeyn leivissä aina vuoteen 1969 asti.

Koosteelta puuttuu ensimmäinen Peacock-single 1659. Ei ole tietoa, kumpi Buddy Ace on siinä äänessä. Tämän jälkeen tarjotaan kaikki Acen Duke-singlet kronologisessa järjestyksessä aina vuoteen ’62 asti. Vuosien ’56–’58 singlet ovat tyylillisesti selkeää Johnny Ace -jatkumoa. Kun menestystä ei tullut, päästi Robey Buddyn länsirannikolle. Siellä syntyi pari singleä, joista huomaa eron Houstonin studion äänitteisiin. Varsinkin Fidelity-single From These Roots / Something New erottuu edukseen. Ace palasi vuonna ’59 Dukelle. Nyt tyyli muuttui ja sen asetti merkin ykköstähdeksi noussut Bobby Bland. Viihteellisyys väheni ja r&b-arvot nousivat. Single Duke 325 (This Little Of Mine / Won’t You Reconsider) käyköön esimerkiksi. Blandille annettiin kuitenkin paras materiaali ja Ace levytti aika harvakseen, single per vuosi. Koosteella 16 kappaletta on Acen, loput 10 on Al ”TNT” Braggsin.

Kun kuuntelee läpi nuo 5 Braggsin singleä, niin tajuaa että hänellä täytyi olla Robeyn organisaatiossa jokin muu tehtävä. Niin kehnoja ne ovat. Braggs palkattiinkin Bobby Blandin kiertueille lämmittelijäksi. Hänen lava-akrobatiansa toivat mieleen Jackie Wilsonin tai James Brownin. Kolmas tärkeä rooli oli laulujen kirjoittaminen. Usein ne jäivät Deadric Malone -hahmon sisään, jolloin rojaltirahat menivät Don Robeylle. Braggs sai nimensä kuitenkin näkyviin Share Your Love With Me -kappaleen etikettiin. Siitä hänelle kertyi jonkinmoiset tulot, varsinkin kun Aretha Franklin teki siitä ykköshitin.

Vahinko, että siitä tietystä syystä kokoelman äänitteet rajoittuvat vuoteen ’63 asti. Sen jälkeen Buddy Ace teki parhaat kappaleensa, siinä ohessa myös pari pikkuhittiä. Braggs levytti 60-luvulla muutaman singlen. Niiden laadusta ei ole tietoa.

Aarno Alén
(julkaistu BN-numerossa 1/2021)

Share