Levyarvio: Delmark Records 70th Anniversary Blues Anthology


eri esittäjiä – Delmark Records 70th Anniversary Blues Anthology
(Delmark 878)

Delmark on viettänyt kuluvan vuoden juhlistaen levy-yhtiön 70-vuotista taivalta. Kesällä sopivasti Chicago Blues -festivaalin aikaan saatiin ulos vinyyliversio käsillä olevasta antologiasta ja kesän lopulla oli CD-version vuoro. Tämän lisäksi yhtiö on järjestänyt Chicagossa erilaisia juhlatilaisuuksia pitkin kesää ja syksyä esitellen nykyisten artistiensa keikkakuntoa. Niitä on järjestetty niin Chicago Blues -festivaalilla kesäkuussa kuin Fitzgerald’s-klubissa Berwynissä Illinoisissa ja myöhemmin myös Buddy Guy’s Legends’sissä ja Evanstonisa sijaitsevassa Space-klubissa, joka on ollut Delmark-artisti Dave Specterin johdossa jo pitkään. Lisäksi erilaisilla messu- ja puistokeikoilla on esitelty yhtiön artisteja ja katalogia.

70 vuoteen mahtuu monia klassikkolevytyksiä sekä runsaasti yhtiön perustajan ja entisen omistajan Bob Koesterin muilta levy-yhtiöiltä lainaamia levytyksiä. Nykyiset omistajat Julia Miller ja Elbio Barilari ovat ottaneet haasteen vastaan ja jo julkaisseet useita uusia levytyksiä ja kokoomalevyjä artisteiltaan sekä tehneet useita uusia artistikiinnityksiä merkilleen.

Juhlavuoden kunniaksi on arkistoista kaivettu tuttuja klassikoita ja myös vähemmälle huomiolle jääneiden artistien levytyksiä. Runsaasta materiaalista onkin mistä valita: kappaleiden eri versioita ja artisteja eri vuosikymmeniltä. Tämän levyn sisällön on valinnut Elbio Barilari ja kansitekstit on kirjoittanut Scott Dirks, joka on yksi Little Walterin elämäkertakirjan kirjoittajista ja tunnettu myös huuliharpistina.

Klassikkokappaleita kaikki – jokainen Junior Wellsin, Buddy Guyn, Magic Samin, Otis Rushin ja Jimmy Dawkinsin levytys on 1960- ja 1970-lukujen kermaa niin esityksen kuin tuotannonkin osalta. Bob Koesterin tavoite oli aikoinaan dokumentoida Chicagon bluesartisteja sellaisena kuin he esittivät materiaaliaan klubiympäristössä ja saada tallennettua aito tunnelma vinyylille.

Aliarvostettu kitaristi-laulaja Jimmy Dawkins teki Delmarkille useita levytyksiä ja tähän antologiaan on valittu All For Business, jossa hänellä on vieraana vahvasti tulkitseva laulaja Big Voice Odom ja parinaan kitaristi Otis Rush sekä vahvaa esitystä tukemassa pianisti Sonny Thompson ja tenorisaksofonisti Jim Conley. Dinah Washingtonin Apollo-yhtiölle vuonna 1945 tekemä Blues For A Day yhdistelee bluesia ja jazzia. Säestyksen kappaleessa hoitaa Lucky Thompsonin yhtye mukanaan Milt Jackson ja Charlie Mingus. ”Queen of the Blues” on elementissään tällä raidalla. T-Bone Walkerin I Want A Little Girl on äänitetty Ranskassa vuonna 1968 ja kappaleella on mukana tenorisaksofonisti Hal Singer sekä rumpali S.P. Leary. Kitarabluesin merkittävä kehittäjä oli hyvässä vedossa esitellen monipuolisuuttaan. Big Time Sarah on mukana kappaleella Long Tall Daddy, jonka hän esittää tribuuttina pianisti Sunnyland Slimille. Vahvaääninen Sarah saa oivaa tukea myös omaa uraa tehneeltä kitaristi Emery Williamsilta ja fonisti Rodney Brownilta.

Little Walter esittää vuoden 1947 debyyttilevytyksensä I Just Keep Loving Her uudelleen tässä antologian vuoden 1950 versiossa Muddy Watersin ja Baby Face Leroy Fosterin kanssa osoittaen, että hän oli uransa alussa vielä kehittämässä omaa tyyliään, joka muutama vuosi tämän kirkossa tai varastossa äänitetyn session jälkeen puhkesi kukkaansa. Memphis Slim levytti United-merkille vuonna 1954 oman yhtyeensä kanssa kappaleen Memphis Slim U.S.A., jossa nuori kitaristi Matt ”Guitar” Murphy pääsi loistamaan taidoillaan. Jimmy Johnson taas osoitti Delmark-debyytillään vuodelta 1979 kappaleessa Ashes In My Ashtray olevansa hyvän bändinsä kanssa loistavassa vedossa.

Antologia on loistava läpileikkaus Delmarkin katalogista ja tästä on hyvä aloittaa tutustuminen yhtiön artisteihin, jos se on jostain syystä vielä jäänyt tekemättä. Onnea seuraavalle vuosikymmenelle, Delmark.

Kari Kempas
(julkaistu BN-numerossa 5/2023)

Share