Levyarvio: The Essential Motown Northern Soul


eri esittäjiä – The Essential Motown Northern Soul
(Spectrum SPECE33019, 3-CD)

Kolmen ceedeen paketti sisältää yhteensä 66 kappaletta, jotka on kaikki julkaistu jossain muodossa aikaisemmin, eivät ole siis hylkytavaraa. Ei kannata kuitenkaan uskoa, että nämä kaikki olisivat northernia. Vai kuka sen rajan piirtää? Mielestäni northern-määritelmään kuuluu tanssittavuuden lisäksi rupinen soundi. Kun Gordy uusi vuoden -66 paikkeilla studionsa tekniikkaa modernimmaksi, meni siinä samalla vanha perinteinen Motown-soundi.

Berry Gordy hankki vuonna -66 Ric-Tic- ja Golden World -merkit Ed Wingatelta ja lisäksi äänitysstudion, joka tuli Motownin käyttöön nimellä Studio B. Näiden kahden merkin tuotanto on mielestäni puhtainta northernia. Kaupan mukana tuli Edwin Starr, J.J. Barnes ja Al Kent ja muutama muu. Starrilta on tarjolla I Have Faith In You, Barnesilta Show Me The Way ja Kentiltä The Way You Been Acting Lately.

Parin kuuntelukerran jälkeen voin poimia muutaman suosituksen. Temppareiden A Tear From Woman’s Eyes on julkaistu aikaisemmin ainoastaan merkin 25-vuotisjuhlapaketissa, sikäli se on tervetullut. Onko siinä Eddie Kendricks äänessä? David Ruffinin I Can’t Hurt Anymore ei löydy miehen albumeilta. Onko se jonkun singlen b-puoli? Joka tapauksessa esitys pysähdytti kuuntelemaan. Tommy Goodilla on mainetta alan piireissä ja onhan I’ve Gotta Get Away tarttuvine kertosäkeineen taattua tanssitavaraa.

Halpiskokoelman ilmeeseen kuuluu, että boxissa ei ole ollenkaan oheistekstejä. Kolmoslevyn etiketistä löysin tiedon, että kappaleet on valinnut northern soul DJ Richard Searling.

Aarno Alén
(julkaistu BN-numerossa 2/2021)

Share