Levyarvio: Forest Lake Band


FOREST LAKE BAND – Blues From The Forest
(FLB 2202)

Tervakaupungin poikien eli oululaisen Forest Lake Bandin ensimmmäinen 2011 ilmestynyt vahvasti Chicago-henkinen CD ”High Temperature!” sisälsi liudan covereita, mutta tällä yhtyeen toisella levyllä tahti on muuttunut ja kaikki yhdeksän kappaletta ovat yhtyeen tai tarkemmin sanottuna parivaljakko Pentti Hänninen (kitara) – Matti Järvi (laulu, basso) sävellyksiä.

Edellisen levyn Chicago-painotuksesta repertuaari on laajentunut enemmän maaseutupitoiseksi, ollen osin vanhahtavaa mutta silti mukavan reipashenkistä. Siitä esimerkkinä nimensäkin mukaisesti Hound Dog Taylorin kitarasoundeja ”matkiva” Hounddoggin’, johon Jussi Raatikan haukahteleva harppu tuo kivaa tasapainoa. Muutamissa kappaleissa on bluesin tapaan kuultavissa enemmälti tuttuja elementtejä, kuten lievästi Got To Moven tyylinen Forest City Blues, jossa pureva munnari töräyttelee edustalla ja slide sahaa taustalla, työntyen välillä enemmänkin kuuluville. Harpun soittotyyliin peilaten levyn kappaleista eniten countryhenkinen on Järven käsialaa oleva Shine, kun taasen esim. Logger Story kääntyy countryn & westernin suuntaan.

Kvartetin etuna isompiin yhtyeisiin verrattuna on sen helppous saada jaettua soolotilaa. Forest Lake Bandin tapauksessa se jakautuu luontevasti kitaran ja harpun kesken. Siitä esimerkkeinä ja levyn parhaimpana antina toimivat kolmen seuraavaa kappaletta. Wedding Dancessa yksinkertaisen rytmikäs kitaran ”hakkailu” ja puoliksi näppäily sekä harpun Chicago-soundit ovat vahvasti esillä. Samaa tyylilajia edustaa myös Gimme What You Got, päättyen yllättävästi Jari Korpimäen puolen minuutin rumpusooloon. Harpun osalta levyn vahvinta Chicagoa kuullaan kappaleella Howlin’ ja yhtä voimakasta on myös Hännisen slide-kitarointi.

Yhtyeen muusikoilla on jo mittava soittorupeama yhdessä ja se välittyy myös kuulijalle – siinä määrin luontevasti kaikki ”soittavat yhteen”. Forest Lake Band on pitänyt nämä kuluneet vuodet hienosti linjansa, esittäen omalla tavallaan ja tyylillään hyvin sinisävyistä musiikkia, joka painottuu edelleen vahvasti Tuulisen Kaupungin suuntaan.

Jari Kolari
(julkaistu BN-numerossa 2/2023)

Share