Levyarvio: Ice Mo’ & The Zydecoolers


ICE MO’ & THE ZYDECOOLERS – Cool Zydeco
(Lake Water LWR 05)

Heti avausraita Zydeco Party tekee selväksi pelin hengen – nyt pidetään pirskeet! Se tekee selväksi myös sen, että käsiteltävä musiikkityyli on sisäistetty varsin hyvin. Zydecon perusraaka-aineita annostellessa ei nimittäin ole pihtailtu. Levyllä piisaa voimallisesti rullaavaa ja pesulaudan sähäköittämää groovea, simppeleitä ja päähän iskostuvia haitari-riffejä sekä iskevän napakoita laulusäkeistöjä paikoin popahtavinkin melodioin. Basso-rumpu-akseli polkee ponnekkaasti – olkoonkin, että rumpusoundit on jätetty aavistuksen ison veden takaista trendiä miedommiksi. Levyn edetessä luonnollisuus osoittautuu voimavaraksi. Palaset ovat kaikin puolin kohdallaan. En muista näin autenttisen kuuloista zydecoa Suomessa aiemmin tehdyn. Pesulauta ropisee juuri niin kuin pitää. Kitara nousee ajoittain esiin kantamaan osansa soolovastuusta ja hoitaa sen tyylitajuisesti.

Erityismaininnan ansaitsee se, että kappalemateriaali on kokonaisuudessaan Haaviston omaa. Se on myös sopivasti tutun kuuloista ja toimivaa. Esimerkiksi Mad Dog, Rockin’ Zydeco, Night’n’Day ja Still Missing You kulkevat vallan perhanasti. Ensin mainittu on Boozoo Chavisin mieleen tuova instrumentaali, jossa myös älähdellään, ulvotaan ja lopuksi huudetaan kappaleen nimikin. Toisissa esityksissä lauletaan enemmän – paikoin reteestikin – ja meno on hurjaa. Rockin’ Zydeco päästää myös asiaankuuluvan menohaluisen basson sooloilemaan pariin otteeseen lyhykäisesti. Midsummer heittää kiukaalle pari kuupallista paikallisromantiikkaa ja juhannustanssit saavat kerrasta sähäkämmän ilmeen. Astetta rennompi Sun Be Shining luiskahtaa niin ikään kesähittikategoriaan. Nyt mukana on aavistus reggaestakin.

Menopalojen ohella zydecoon kuuluvat olennaisesti myös rauhallisemmat tunnelmapalat. My Love Gets Stronger ja Cry For You ovat juuri tuollaisia sopivasti zydecoituja hitureita. Niin ikään Mean Old Accordion etenee verkkaisemmin. Jylhän raivoisa tunnelma erottaa sen kuitenkin edellisistä. Kappale on tuttu jo vuosikymmenen takaiselta Ismo Haavisto Bandin levyltä, mutta se kestää kyllä uusinnan.

Kolmella raidalla Ice Mo’ vaihtaa sirmakan turpahöylään totutuin tuloksin. Katarina rokkaa Ukkoslintujen lailla, I’ll Show You The Door ja Second Fiddle rullaavat letkeämmin. Harppupiisit istuvat luontevasti muun materiaalin sekaan.

Zydecohan on pohjimmiltaan livemusiikkia. Toisinaan genren levyt alkavat erinomaisuudestaan huolimatta puuduttaa muutaman kappaleen jälkeen. Zydecoolers sitä vastoin kestää kuuntelua ja toistojakin. Luonnolliseksi jätetty soundimaailma ja vaihteleva kappalemateriaali auttavat siinä merkittävästi. Kyllä tämä ryhmä silti pitää päästä mitä pikimmin tsekkaamaan livenä!

Huom: Levy julkaistaan 17. toukokuuta 2023.

Marko Aho
(julkaistu BN-numerossa 2/2023)

Share