Levyarvio: Jantso Jokelin


JANTSO JOKELIN – Silver Lining
(omakustanne, digi-EP)

Toimittaja, kirjailija ja muusikko Jantso Jokelin tunnistetaan varmasti hyvin myös juurimusiikkiyhteisössä, onhan hän soittoaktiviteettiensa ohella kirjoittanut ansiokkaan tietokirjan etenkin bluesväelle rakkaasta värkistä, huuliharpusta. Virtuoosimaisena ja palkittuna harpistina Jokelinilla itsellään olisi ollut pitkään täydet edellytykset tehdä musiikkiaan myös kansainvälisillä kentillä, mutta kenties järkisyyt ovat pitäneet hänet kuitenkin ruodussa kotimaassa ja tienaamassa elantoaan ammattijournalistina. Viiden kappaleen omakustanne on tarkasti ottaen Jantson ensiesiintyminen levyttävänä sooloartistina.

Folkblues-johdannaiset omat kappaleet virkistävät eloon vanhan storyteller-lauluperinteen, jota Suomen oloissa kuulee enää ääriharvoin. Materiaalin ikuistustilanteessa Tampereen Herrainmäellä on myös tehty ihailtavan pedanttia työtä äänityksen suhteen.

Jokelin laulaa miellyttävällä, poikamaisella, melankolisvoittoiseen tyylilajiin istuvalla äänellä, säestäen vokalisointiaan ja harpunsoittoaan taitavalla resonaattorikitaran soitolla. Kappaleella Old Banjo Roll nimikkoinstrumentissa vierailee lisäksi Ville Salonen. Varsinkin levyn päättävän hypnoottisen lumoavan hitaan delta-bluesin Last Night voi nähdä sielun silmin kasvavan – paljoakaan liioittelematta – miltei Skip James’maisiin mittoihin.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 3/2023)

Share