Levyarvio: Joey J. Saye


JOEY J. SAYE – World Of Trouble
(omakustanne)

Reilun varttitunnin kestävällä 5-raitaisella mini-CD:llä esiintyvä Joye J. Saye on todennäköisesti minun lisäkseni kaikille muillekin ennestään tuntematon artisti. Tai ainakin oli siihen asti, kunnes kitaristi-laulajasta julkaistiin (maineeltaan) kokoonsa nähden iso 6-sivuinen artikkeli maailman parhaan blueslehden, Living Bluesin vuoden 2022 ykkösnumerossa. Ensi kesänä pyöreät 30 vuotta täyttävä Saye on 1990-luvun alussa Liberiasta jenkkimaahan saapuneiden emigranttien (ehkä pakolaisten) jälkeläinen, mutta Joey-nuorukainen itse on siis syntyjään amerikkalainen.

Käyntikortti-CD:n musiikillinen anti on sen verran rajallinen, ettei hänestä voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Levyn yleisvaikutelma on levollinen songster-ilmapiiri, sanansaattajanaan mies ja akustinen kitara. Sayen lauluääni on aika väritön ja lakoninen eikä hän ole soittajanakaan mikään virtuoosi. Tietynlainen sympaattisuus hänen musiikistaan kuitenkin huokuu. Blues-mittapuulla arvioituna levyn kiinnostavimmat kappaleet ovat avausraita Milford Blues sekä nimikappale World Of Trouble.

Joye J. Saye on jälleen mainio todiste siitä, että bluesin pariin johkaantuu yhä edelleen uusia, nuoria artisteja. Hänen kanssaan samaan reviiriin ja ikäluokkaan istuu esimerkkinä jo pari tyylikästä pitkäsoittoakin tehnyt kitaristilaulaja Jontavious Willis, jonka näin ja todistin erinomaiseksi artistiksi hiljattain Tanskan Blues Heaven- ja Tsekinmaan Blues Alive -festareilla. Hänen tavoin myös Saye yrittää kovasti tehdä itseään tunnetuksi. Tätä kirjoitettaessa hän on laajalla turneella Ranskassa ja Belgiassa. Loppuun vielä nettilinkki, jossa on miehestä lisätietoja sekä musiikkinäytteitä: www.jjsayemusic.com.

Pertti Nurmi
(julkaistu BN-numerossa 6/2022)

Share