Levyarvio: Kapa Montonen


KAPA MONTONEN – Instrumental
(Kapa Montonen KKMOCDS-004)

Idea pelkkiä instrumentaalikappaleita sisältävästä levystä alkoi itää mikkeliläisen kitaristi-laulaja Kapa Montosen mielessä nelisen vuotta sitten. Alun perin ajatus oli koota aiemmilta levyiltä tutut kymmenen instrumentaalia yhteen pakettiin ja säveltää pari uutta. Koronapandemian hiljennettyä keikkamarkkinat jäi Kapalla kuitenkin aikaa paneutua uusien kappaleiden tekemiseen. Loppujen lopuksi ”Instrumental”-kiekolle päätyi uusia sävelmiä kahdeksan ja vanhoja kuusi.

Kiekon avaava, Freddie Kingille omistettu Flyaway (Tribute To Freddie) on saanut vaikutteensa miehen Hideaway-instrusta. Kappale, jolla kitaratykitys on kovaa luokkaa, on alun perin julkaistu Kapa Montonen Bandin levyllä ”Mighty Fine Time”. Vastaavanlaisessa hengessä etenee edellä mainitulta kiekolta peräisin oleva Rolling And Shaking. Samasta lähteestä on myös balladi Closing Time, jolla suuressa roolissa on Ari Korpisalo Hammond-urkuineen. Kapa Montonen & The Bluesment Brothersin ”Routes To Roots” on edustettuna nimikkoballadillaan. Jazzhenkinen kokoonpano Retro Kings esittää gypsyjazz-pitoisen Bend That Wiren ja bossanovan Come With Me.

Ennenjulkaisemattomista sävelteoksista Telemania on avauskappaleen tyyliin kulkevaa bluesrockia. Longing Hearts pitää sisällään tehokkaan kaunista kuusikielisen käsittelyä. Under The Seven Stars kunnioittaa twist-komppisena 1960-luvun rautalankamusiikin perintöä. Bitter Sweet Love ja Jam In The Alley kumartavat vankasti Django Reinhardtin suuntaan. Sunny Day At The Lake, Song For Bas ja It’s Gonna Be Alright ovat kesäisen kepeitä iskusävelmiä.

”Instrumental” luo Kapa Montosesta kuvan osaavana ja monipuolisena kitaristina. Miehen vuosia sitten saama liikanimi ”Mikkelin Clapton” on turhan lokeroiva ja yksipuolinen. Kapa on Kapa eikä mikään Clapton.

TT Tarkiainen
(julkaistu BN-numerossa 1/2023)

Share