Levyarvio: Masa Orpana


MASA ORPANA HONK – The Chase!
(Alba ABCD 471)


MASA ORPANA – Together
(Alba ABCD 474)

Masa Orpana Honkin esiintymiskunto vuoden 2021 joulukuussa Tampereen Down Home Kivi -klubilla tuli arvioitua huippuluokkaan tämänkin lehden sivuilla. Sen keikan aikaista ohjelmistoa on nyt koottu CD:lle ”The Chase!”. Ajomusiikkiahan tämä on, sillä koko levy rullaa mainiosti eteenpäin sujuvissa tunnelmissa. Kaiken kaikkiaan matkaa tehdään jämptien soundien ja rytmien saattelemana ilman turhia studiokikkailuja. Orpana on lisäksi säveltänyt puolet levyn kappaleista ja tätä tietysti arvostetaan.

Tällä julkaisulla Orpana ajaa tehokkaasti eteenpäin Aino Heikkosen ja Tuomas Heinosen fonien kanssa blues- ja rhythm’n’blues-pohjaisena torvisektiona. Pari raitaa on äänitetty livenä Kangasala-talolla. Levyn finaalissa Ratzossa Orpana näyttää improvisaatiotaitojaan lavalla ja rumpali Juppo Paavola toimii piiskurina. Tammikuussa 2024 ainoastaan 49-vuotiaana kuolleen Paavolan soitto onkin koko levyn ajan vantteraa ja takapotkua löytyy. Monista Tampereen seudun bändeistä tutun huippumiehen poismeno on valtava menetys koko Suomen musiikkikentälle.

Orpana osoittaa oman vahvuutensa saksofonisolistina etenkin hitaammassa Slower And Slowerissa. Yhtään heikommin ei ajohommissa ole kitaristi/laulaja Johnny Gideon, jonka sointi viuhoo ja liukuu ajattomalla tyylillä niin lauluraidoilla kuin instrumentaaleissa. Hän vakuuttaa myös vokalistina, esim. George Smithin Cross Eyed Suzie Lee saa hienon tulkinnan torvien avittamana. J.J. Calen Crazy Mama taas kuulostaa jännän urbaanilta sovitukselta. Little Miltonin I’m lonely Man kulkee rasvatusti soulblues-maisemissa.

Masa Orpanan 50-vuotisjuhlien yhteydessä julkaistiin myös hänen sooloalbuminsa ”Together”. Aikaisemmista bändituotannoista poiketen levy on tyylikirjoltaan huomattavasti laaja-alaisempi.

Kaikki kappaleet ovat Orpanan säveltämiä ja niistä on rakennettu harmoninen kuuntelukokonaisuus. Levyn 50 minuuttiin on upotettu juuri sopivasti erilaisia elementtejä, jotta mielenkiinto pysyy vireänä ja maisemat vaihtuvat ketterästi. Mukaan mahtuu osuvasti myös Kielo Kärkkäisen laulama Keväällä, joka virittää tomuisten katujen tunnelmaa kaihoisasti. Muut kappaleet ovat instrumentaaleja, joissa sävelkynä kulkee vahvasti sekä lyyrisesti.

Paikoin musiikista kuulee, että Orpana on ollut mukana myös Anssi Tikanmäen orkesterissa. Välillä mennään viehkosti latin jazz- ja funk-rytmeissä (esim. Some Of My Friends Are Bass Players) ja toisaalta hardbopin vahvoissa verkoissa.

Levyllä Orpana hallitsee kaikkia puhallinsoittimia: sopraano-, altto-, tenori- ja baritonisaksofonia, bassoklarinettia, klarinettia, huilua sekä myös kitaraa. Yhdellä raidalla hän soittaa pianoa. Masan kanssa kappaleilla esiintyvät laulajat Kielo Kärkkäinen ja Anne Berg, rumpalit Juppo Paavola ja Mikko Järvinen, lyömäsoittajat Janne Tuomi ja Ismaila Sané, basistit Ville Rauhala ja Ville Vallila, pianistit Saku Järvinen ja Sami Sippola, kitaristi Jukka-Pekka Berg, trumpetisti Jykä Ahola sekä saksofonistit Aino Heikkonen ja Tuomas Heinonen. Levyn äänityksestä ja miksauksesta ovat vastanneet Jykä Ahola, Juuso Nordlund ja Jukka-Pekka Berg.

”Together” on erittäin vahva albumi, joka puhuttelee monella eri musiikkityylin tasolla ja esittelee Orpanan taidot soittajan roolin ohella myös lahjakkaana säveltäjänä. Se sekä ”The Chase!” lukeutuvat molemmat kiistatta vuoden 2023 parhaiden äänitteiden joukkoon.

Jorma Riihikoski
(julkaistu BN-numerossa 1/2024)

Share