Levyarvio: The Nick Moss Band


THE NICK MOSS BAND FEAT. DENNIS GRUENLING – Get Your Back Into It!
(Alligator AL 5013)

Nick Moss oli tai on tietysti edelleen Chicago-bluesin hardcore-fani, suosikkeinaan Muddy, Wolf, Dixon ja erityisesti Jimmy Rogers, jonka kanssa hän pääsi soittamaankin jo nuorena. Moss perusti ensimmäisen yhtyeensä Nick Moss & The Flip Tops 1990-luvun puolivälissä ja on tähän mennessä tehnyt tusinan verran enemmän ja vähemmän hienoja blueslevyjä. Vuosituhannen vaihteessa hän toki hairahtui musiikillisesti hiukan epäilyttävään seuraan, mutta palasi onneksemme juurilleen tavattuaan harpistivirtuoosi Dennis Gruenlingin, jonka kanssa yhteistyö on tuottanut tämä levy mukaan lukien pari muutakin hienoa modernin Chicago-tyylin blueslevyä.

Levyn kappaleista 12 on merkattu Mossin nimiin. The Bait In The Snare on vauhdikas jump-blues, jossa Dennis puhaltaa pirun irti harpustaan ja Nick seuraa vieressä omaa vuoroaan odottaen. Aurelie tuo mieleen yhdistelmän Slim Harpoa ja alkuajan Fabulous T-Birdsia Jimmy Vaughanin hakkaavan kitaroinnin hengessä. Rullaava Man On The Move sekä teemaltaan Hooker-boogie mutta harpun osalta ehtaa Chicagoa edustava Your Bark Is Worse Than Your Bite ovat Gruenlingin kirjoittamia.

Levyn nimiraidalla Get Your Back Into It sekä kappaleilla Living In Heartache ja Lonely Fool mennään syvälle 1950-luvun South Siden syövereihin. Parasta niissä on kunkin muusikon kyky heittäytyä kyseisen tyylin vietäväksi. Nick lainaa Muddyn slidea, Dennis on väliin harpistina Little Walter tai James Cotton, Taylor Streiff pianollaan Otis Spannin maisemissa, Rodrigo Mantovanin basson louskutusta kadehtisi Willie Dixonkin ja Willie ”Big Eyes” Smithin penkillä kolistelee Pierce Downer.

Out Of The Woods edustaa kitaravetoista swingiä, jossa fonisti Sax Gordon Beadle sekä urkuri Brother John Kattke vievät kuulijansa 1940-luvun Apollo-teatterin pyörteisiin. Saman rakennuksen hämyssä voisi hyvinkin kaikua myös kappale Choose Wisely. Levyn päättävä Scratch ‘N’ Sniff on varsinainen ”rautalankaveto”, jossa kaikuvat sekaisin niin Link Wray, Lonnie Mack kuin The Shadows’kin, räkäisen torven töräytellessä omat merkkinsä sekaan. Long Live The Blues!

Jari Kolari
(julkaistu BN-numerossa 4/2023)

Share