Levyarvio: Niko Ahvonen


NIKO AHVONEN – Tilanteen herrat
(Zen Master/Rockadillo ZENCD2177)

Pitkähköksi venyneen soololevytauon Tilanteen Herrat -yhtyeensä mukaan nimetyn albumin myötä katkaiseva Niko Ahvonen on palannut vahvempana kuin kenties koskaan. Pääsuuntaviivoiltaan uutuusjulkaisu jatkaa 2014 ilmestyneen ”Pohjoisen soulin” juurevilla linjoilla, vaikka silloisesta muusikkovahvuudesta hänen nykykokoonpanossaan onkin mukana vain huippukitaristi Tuomo Dahlblom. Tilanteen Herrojen muut soittopaikat on jaettu herrojen Antti Utriainen (koskettimet), Antti Snellman (tenorisaksofoni), Mitja Tuurala (basso) ja Raine Kokkinen (rummut) kesken. Puhallinvoittoista selustaa tukevat lisäksi Pertti Päivinen, Juho Viljanen ja Jay Kortehisto, jousiosuuksista kantaa vastuun Klaara Pyrhönen ja myös stemmoihin on ollut tarjolla vetoapua useammalta eri laulajalta.

Kymmenestä kappaleesta Ahvonen on kirjoittanut kahdeksan, useimmiten yhdessä levyn tuottajanakin toimivan Mitja Tuuralan kanssa. Ahvosen spesialiteettia ovat aina olleet arkielämää oivaltavasti sivaltavat sanoitukset. Hänen leikilliset kielikuvansa kantavat osoitteeseensa ilman korkealentoa tai maailmanparannusaikeita. Solistina Niko on oma luotettava tyyliniekkansa, jonka vuosikymmenten kokemus leipälajiensa soulin, rhythm’n’bluesin ja ska’n tulkkina konkretisoituu jälleen erinomaisella tavalla haastavan suomenkielisen musiikin parissa.

Pitkäsoiton käynnistää kutkuttavasti vain huilun ja perkussioiden säestyksellä lurittelevana bossanovana Kaupungin ilta. Tavaramerkkimäistä soul-Ahvosta taas tuovat kuuluville vanhojen rikoskumppanien Sami Saaren ja Jussu Pöyhösen avustuksella Motown-hengessä esitetty syrjinnänvastainen Tuutsä messiin? sekä nykytallaajan oikkuja sarkastisen kriittisesti tutkiskeleva 7-minuuttinen funk-letkeily Ihmisen laatu. Jamaikan valtionrajojen sisällä taas pistäytyy hellyttävä Pidä mua kädestä kii. Reggaerytmien ja huimasti kiitävän agentti-gogo:n välimaastossa kurvaileva Kotiinpäin on kiekon hengästyttävämpiä sävellyksiä.

Äkäinen r&b-löylytys Älä revi mun releitä mukailee hengeltään Ahvosen aikoinaan lanseeraamaa ”Palauta mun peruukki” -tematiikkaa (vanha hiuslisäkelaulu oli vuonna 2007 ilmestynyt cover Hound Dog Taylorin Give Me Back My Wigistä). Vielä syvemmälle rhythm’n’bluesin juuristoon kaivautuu nimiraita Tilanteen herra – ja Tee-se-itse-mies siitä yhä ajallisesti kauemmas aina 1920-luvun charleston-tunnelmiin saakka. Tällä iloittelulla soittajiston osaaminen pistetäänkin kunnolla koetukselle. Heitetty haaste ei toki tee heille edes tiukkaa, etenkään rytmiguru Raine Kokkiselle. Syyttä ei koko yhtyettä ole merkitty kappaleen sovituskrediitteihin.

Myös kahden käännösesityksen lyriikat ovat Ahvosen käsialaa. Niistä lattarituulissa keinuu Bob Elginin alkujaan kirjoittama ja Chuck Jacksonin popsoul-hittinä tunnettu My Willow Tree eli Tuonenkielo, jonka Niko on levyttänyt aiemmin Alton Ellisin esimerkin pohjalta ska-poljentoisena versiona Ville Leinosen kanssa vuoden 2011 levylleen ”2 Leijonaa Rocksteady”.

Toinen cover on löytynyt maestron ilmeisen suursuosikin Roy Brownin repertuaarista. Shouter-legendalle suorastaan harvinaisen viihteellinen balladi A Fool In Love saa arvoisensa kotimaisen vastineen Ihastuksissaan-suomennoksena. Se on myös erinomainen kiteytys albumia kauttaaltaan syleilyssään pitävästä elämänmyönteisyydestä. Reilun puolen tunnin rautaisannos hyvää oloa ja lempeää mieltä taitaakin olla juuri sitä, mitä tässä maailmanhetkessä eniten kaivataan.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 3/2021)

Share