Levyarvio: RJ MischoRJ MISCHO – In Finland
(Bluebeat Music BM-110)

Huuliharpisti RJ Mischo kutsuu itseään mieheksi, jolla ei ole omaa bändiä. Näin siksi, että esiintyessään eri puolilla maapalloa hän kokoaa jokaisesta maasta sellaisen ryhmän, joka haluaa soittaa hänen kanssaan ja jonka kanssa hän haluaa soittaa. Eli itse asiassa Mischolla on ollut uransa varrella lukuisia bändejä. Suomessa hän on keikkaillut vuosien varrella useasti ja on löytänyt täältä mielestään hänelle parhaiten sopivat muusikot. Ja kun maasta vielä löytyi mieleinen studio, päätti RJ ehdottaa levyn tekoa Suomessa suomalaisen bändin kanssa. Useinhan juttu menee päin vastoin eli suomalaisartistit kutsuvat ulkomaalaisia vierailijoiksi levyilleen. Lopputuloksena on tämä loppukeväästä ilmestynyt tuotos, joka on Mischon neljästoista albumi.

Muusikoiksi RJ valitsi Tomi Leino Trion eli kitaristi Tomi Leinon, basisti Jaska Prepulan ja rumpali Mikko Peltolan. Toisena kitaristina toimii Jonne Kulluvaara. Studio on meriittejä hankkinut karkkilalainen Suprovox ja äänitykset tehtiin ”live in the studio” -periaatteella 2 tuuman nauhalle yhden päivän aikana marraskuussa 2022.
Leinon ja Kulluvaaran soittotyylit muistuttavat maallikon korviin melko samankaltaisilta. Kitaristit erottaa parhaiten kanavista, Tomi vasemmalla ja Jonne oikealla. Soittoajat ja soolot jakautuvat melko tasapuolisesti molemmille. Huuliharpun ja laulun lisäksi Mischo kunnostautuu säveltäjänä ja sanoittajana. Yhtä lukuun ottamatta kaikki levyn kappaleet (11/12) ovat hänen käsialaansa.

Ei ole mikään yllätys, että koko levy pitää sisällään huippubluesia. Soittajat tuntevat toisensa entuudestaan. Mutta eivät niin hyvin, ettei improvisoinnille jäisi tilaa ja että kokonaisuus kuulostaisi liian valmiiksi pureskellulta. Mischo on tunnustettu maailmanluokan harpistina, mutta hänen lauluaan ei aina noteerata, vaikka sekin kuuluu nykybluesin kärkikastiin. Lauluääni on tunnistettava ja mutkaton eikä yritä jäljitellä mustia esikuvia.

Levyn avaa tyylikäs shuffle Everybody, jota seuraa se ainoa lainakappale, Sonny Boy kakkosen She Got Next To Me. Tällä levyllä Sonny Boyn vaikutteita on kuultavissa useammalla muullakin kappaleella. Two Ears And One Mouth puolestaan flirttailee rock’n’rollin kanssa. Suomalaisesta talviuinnista lienee saanut inspiraationsa instrumentaali Avanto Shuffle.

”In Finland” on kaiken kaikkiaan loistoalbumi, yksi RJ Mischon parhaista. Tätä kirjoitettaessa sen voi hankkia ainoastaan CD:nä yhdysvaltalaisesta Bluebeatista. Toivon mukaan levy löytää tiensä täkäläisiin levykauppoihin.

Harri Haka
(julkaistu BN-numerossa 3/2023)

Share