Levyarvio: The Sully Band


THE SULLY BAND – Let’s Straighten It Out!
(Belly Up BUR 001)

Levyn kansikuvasta kurkistaa melkoisesti Markku ”Mato” Valtosta muistuttava mies, mutta paketti ei sisällä hurttia Suomirockia tyyliin Väinö, Kuka mitä häh, Kesämopo… ja mitä niitä nyt oli. Sully starttasi muusikonuransa kypsässä yhdeksän vuoden iässä, ja myös muilla Sully Bandin soittajilla piisaa meriittiä ja kokemusta vaikka kuinka. Tämä on poppoon ensijulkaisu, aiemmin he esiintyivät nimellä Sully & The Souljahs.

Kuten tuosta aiemmasta bändinimestä voi päätellä, niin homman nimi on soul. Ei tokikaan uusiosoul, vaan tällä kertaa on lähdetty kierrättämään alan standardeja. Onneksi näihin ei olla ympätty mukaan mitään moderneja tanssirytmejä, vaan old school -meiningillä mennään. Usein on BN -levyarvioissa pohdittu blueslevyn ollessa käsillä, että montako kierrätystä, venytystä ja vanutusta se rakas klassikkobiisi oikein kestää. Tämä ajatus putkahti päähän kuunnellessa tätä albumia, jolla ei tosiaan ole lähdetty merta edemmäs kalaan. No niin, käsi pystyyn, kuka oikeasti jaksaa vielä innostua Ray-sedän Hallelujah I Love Her So’sta? Eipä montaa kättä noussut ja jatko sujuu samaan malliin. Esim. Walter Hawkinsilta lainattu When The Battle Is Over on aivan hiilipaperikopio. Samaa voi sanoa Shuggie Otisin Ice Cold Daydreamista.

Minua hämää, kelle tämä oikein on tarkoitettu, eiköhän näiden originaalit ole helpostikin hankittavissa. Ajetaanko tässä nyt takaa jotain bileratkaisua? Kuinka vain, mutta henkilökohtaisena mielipiteenä esitän, että I Wish It Would Rainin (Temptations), Let’s Straighten It Outin (Latimore) ja If You Love Me Like You Say’n (Little Johnny Taylor) kaltaisten klassikoiden sopisi saada olla rauhassa, koska parempaan ei kuitenkaan pystytä. Kritiikki sijansa saakoon, mutta pakko kuitenkin myöntää, että hyvää jälkeä tässä tehdään. Laulusolisteilla on homma hanskassa eikä biisejä olla vesitetty rock-ratkaisuin tai jotenkin modernisoitu tanssittavaksi.
Täydet kymmenen klassikkokierrätystä sille joka tarvitsee…

Mikke Nöjd
(julkaistu BN-numerossa 3/2022)

Share