Levyarvio: Thorbjorn Risager & The Black Tornado


THORBJØRN RISAGER & THE BLACK TORNADO – Come On In
(Ruf RUF 1271)

Tanskalainen Thorbjørn Risager on julkaissut yhdennentoista albuminsa yhdessä The Black Tornado -yhtyeensä kanssa. Risager säveltää ja sanoittaa omat kappaleensa. Hän on myös kokoonpanon kitaristi ja laulaja, jonka syvää baritoniääntä on verrattu mm. Ray Charlesiin ja Joe Cockeriin. Yhteistyö The Black Tornadon kanssa on jatkunut jo pitkään. Risager kutsuu ryhmäänsä orkesteriksi, sillä siihen kuuluu seitsemän muusikkoa ja sen soitinvalikoima on hyvin laaja.

Uusi albumi on Risagerin aiempien albumien tapaan monipuolinen kokoelma erityyppistä juurimusiikkia. Nimikappale Come On In kutsuu tanssiin rumpujen, kaiutetun kitaran ja puhaltimien voimin. Sen videossa Risager keräilee jenkkiraudalla ajellen soittajat yksitellen kyytiin ja suuntaa keikalle tanssikapakkaan. Hitaat soulbluesit Two Lovers ja On And On ovat melankolisia tarinoita onnettomista parisuhteista. Toisaalta mukana on myös muutama nopea rokkaava kappale, kuten Love So Fine, joka tuo mieleen esimerkiksi ZZ Topin. Svengaava Over The Hill on Freddie King -tyylisine kitarasooloineen mainio rytmiblues. Pelkistetyimmillään Risager on countrybluesissa I’ll Be Gone, jossa hän laulaa akustisen kitaran ja slidekitaran säestämänä.

Sanoituksissa kommentoidaan myös ajankohtaisia aiheita. Last Trainissä ollaan vertauskuvallisesti viimeisessä junassa. Mutta onko siellä ikääntyvä mies, koko maailma, vai molemmat? Nobody But The Moon kertoo Välimeren ylitystä yöllä yrittävistä venepakolaisista. Jos vene haaksirikkoutuu, vain kuu kuulee hädässä olevien avunhuudot.

Risagerin ääni on levyllä vakuuttava, ja sovituksissa on käytetty harkiten laajaa instrumenttivalikoimaa. Lopputuloksena on sävellysten osalta monipuolinen ja rautaisella ammattitaidolla toteutettu pitkäsoitto, ehkä Risagerin pitkän uran paras albumi.

Timo Kauppinen
(julkaistu BN-numerossa 3/2020)

Share