Levyarvio: Vesa & Masa


VESA & MASA – Kultaiset timantit, vol. 1
(Emsalö Music EMCD017, CD-EP/EMLP017, 10″ EP)

Oli oikeastaan vain ajan kysymys, koska kaksi valtakunnan tyylitietoisinta myös kotimaan kielellä rock’n’rollia esittävää vokalistia saisivat yhdistettyä voimansa levyntekotarkoituksissa. Kun parivaljakko Vesa Haaja ja Masa Saloranta järjestivät koronakierteen keskellä toukokuussa 2021 kimppa-streamkeikan jälkimmäisen kotiestradilta käsin, alkoivat nappulat vähitellen loksahdella oikeisiin uomiinsa.

Lupauksia jatkuvuudesta herätellen Haajan (laulu), Salorannan (laulu ja basso) sekä tasokkaan taustakokoonpanon (kitaristi Rami Korhonen, pianisti-urkuri Seppo Sundström, rumpali Petteri Määttänen ja saksofonisti Juho Hurskainen) esikoinen on saanut kanteensa englanniksi kirjoitetun lisämääreen ”volume 1”. Täydennysosia EP:lle sopii siis pistää vähitellen tilaukseen.

Pelin henki on luonnollisesti duolaulanta. Railakkaimmat revittelyt ryhmä on nyt jättänyt odottelemaan mahdollista omaa vuoroaan ja ensimmäisillä neljällä näytteellä musiikki soljuu kepeän teinipopahtavissa beat-tunnelmissa. Lajityypin kruunupääkaksikko The Everly Brothers saa esityksistä uljaimman suomalaisvastineensa Vesan ja Masan tarttuessa onnistuneesti Cathy’s Clown -herkistelyyn nimellä Sen siitä saa. Näillä Eki Vesterisen käännössanoilla kappaleen versioi suomeksi ensimmäisen kerran Upi Sorvali vuonna 1977. 70-lukuinen maailma vilahtaa takalasissa myös hulvattomana Hullujussi-muunnelmana tutuksi tulleella Chuck Berry -letkeilyllä Niin se käy (You Never Can Tell): ”Niin se käy, tietää sen, jokainen, joka tietää sen!” Rick Nelsonin iskelmällisempi For You on jalostunut Haajan lyriikoissa muotoon Ikuisesti sinun, kun taas Saloranta on kynäillyt asianmukaisen hupsut kotimaiset riimit Brian Hylandin pehmoillen rokkaavaan Summer Jobiin: Loistohomma!

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 4/2021)

Share