Roots-ohjelmien lopettamista vastustava adressi luovutettiin YLE:lle – luvassa pidempiä roots-teemailtoja jo tulevalle kevätkaudelle!

”Kantritohtoria ja Bluesministeriä ei saa lopettaa” -adressi luovutettiin YLE:lle keskiviikkona 4. tammikuuta. Adressin luovuttivat sen alullepanija Antti Karkiainen ja Finnish Blues Societyn puheenjohtaja, Blues Newsin päätoimittaja Maiju Lasola. 16.12.2022 avattu adressi oli luovutushetkellä kerännyt yhteensä jo 6630 allekirjoitusta. Sen vastaanottivat YLE radion ja audion päällikkö Jonna Ferm sekä YLE:n musiikkiohjelmien vastaava tuottaja Miikka Maunula.

YLE tiedotti 12.12.2022 roots-musiikin erikoisohjelmia, Bluesministeriä ja Kantritohtoria koskevista päätöksistään, joiden mukaan ao. ohjelmat siirtyivät vuodenvaihteessa ympärivuotisista jokaviikkoisista lähetyksistä pelkiksi kesätuotannoiksi. YLE:n tiedotteen mukaan toimitetut erikoisohjelmat korvataan toivemusiikilla ja suorilla lähetyksillä. Samalla lopetettiin tai harvennettiin myös muita YLE:n roots-musiikkiin liittyviä ohjelmia. Päätökset tyrmistyttivät laajalti musiikin ystäviä ja johtivat myös nyt luovutetun Kantritohtori- ja Bluesministeri -ohjelmien säilyttämistä vaativan adressin perustamiseen.

Luovutustilaisuudessa YLE:n Mediatalolla Helsingissä käytiin monipuolinen ja intensiivinen keskustelu. Karkiainen ja Lasola toivat laajalti esille adressin allekirjoittajien kommenttien pohjalta koostettuja keskeisiä näkemyksiä sekä myös muutoin monitahoisia perusteluja em. ohjelmien säilyttämiseksi. Lisäksi he kiinnittivät erityistä huomiota YLE:n julkisen palvelutoiminnan ytimessä olevaan monipuolisen kulttuuritarjonnan turvaamisen velvoitteeseen ja erikoisohjelmien tarpeeseen. Esillä olivat myös juurimusiikin asema populaarimusiikin perustana ja ylipäätään juurimusiikin kuuluvuuden tärkeys, mutta vastavuoroisesti sen vähäinen kuuluvuus YLE:n kanavilla suhteessa muuhun musiikkikirjoon.

Lasola ja Karkiainen korostivat keskustelussa myös sitä, että Yleisradiolta toivotaan nyt mahdollisimman konkreettisia vastauksia adressissa ja erilaisin yhteydenotoin sekä julkisin artistiulostuloin annettuun palautteeseen. He kysyivät myös suoraan, onko YLE:n ohjelmistoratkaisua mahdollista harkita uudelleen. Edelleen Lasola ja Karkiainen esittivät em. ohjelmien säilyttämisen tarpeen ohella erilaisia ideoita roots-ohjelmiston vankistamisesta YLE:n kanavilla, esimerkiksi toteuttamalla roots-teemailtoja.

YLE:n Jonna Ferm ja Miikka Maunula toimittivat tilaisuuden jälkeen adressin luovuttajille sähköpostitse julkisen vastauksensa, jonka Blues News julkaisee kokonaisuudessaan seuraavassa:

Kiitos hyvästä ja monipuolisesta keskustelusta Ylessä keskiviikkona 4.1.2023. Ja kiitos jokaiselle nimensä tähän adressiin antaneelle. Meille tämä on osoitus Ylen musiikkisisältöjen merkityksestä kuulijoille. Adressi vahvistaa meille myös viestiä, että Yle on ja sen halutaan jatkossakin olevan monipuolinen musiikkitalo.

Tämä tavoite on helppo allekirjoittaa täällä Ylessäkin. Musiikkiohjelmia eri genreistä kuullaan runsaasti Ylellä eri kanavilla, Areenassa, radiossa ja televisiossa jatkossakin. Pelkästään Areenan audiotarjonnassa on musiikin erikoisohjelmia tälläkin hetkellä tarjolla yli 30 erilaista. Haluamme tarjota monipuolisia ohjelmia ja sisältöjä Ylen eri alustoilla tulevaisuudessakin, tosin kaikkia ei koko ajan juuri samalla ohjelmapaikalla tai lähetysmäärillä.

Niin ikään Bluesministeriä tai Kantritohtoria ei ole tarkoitus lopettaa. Seuraavat uudet jaksot ohjelmista kuullaan kesäkuun alussa uudella, varhaisemmalla lähetyspaikalla, jolla toivottavasti löytyy myös uusia juurimusiikin ystäviä. Lisäksi Areenassa on noin 50 jaksoa molempia ohjelmia, joiden kautta on mahdollisuus päästä kuuntelemaan sisältöjä koska vaan.

Tutkimme myös uudenlaisia juurimusiikin sisältöjä, esimerkiksi pidempiä Roots-teemailtoja jo tälle keväälle sekä podcasteja, jotka toivottavasti palvelisivat hieman toisenlaisella ohjelmamuodolla niitä, joita emme tähän asti ole tavoittaneet. Toki toivomme, että myös Roots-ohjelmien nykyiset ystävät löytävät nämä sisällöt. Tästä kävimme hyvän yhteisen keskustelun myös adressin luovuttajien kanssa.

Haluamme, että yhä useampi löytäisi Ylen musiikkisisällöistä itselleen merkityksellisiä vaihtoehtoja, jotta voimme palvella yhä laajempaa musiikista kiinnostunutta yleisöä. Siksi yleisölle jo tuttuihin sisältöihin tulee aina välillä muutoksia, jotta sen rinnalle voi syntyä myös uutta.

Tässä vielä linkki Ylen reiluun 30 musiikin erikoisohjelmaan. Toivottavasti sieltä löytyy uusiakin kiinnostavia sisältöjä: https://areena.yle.fi/podcastit/ohjelmat/57-bNBwRNd2D.

Jonna Ferm, päällikkö, radio ja audio
Miikka Maunula, vastaava tuottaja, musiikkiohjelmat

Share

One Thought to “Roots-ohjelmien lopettamista vastustava adressi luovutettiin YLE:lle – luvassa pidempiä roots-teemailtoja jo tulevalle kevätkaudelle!”

  1. Ari Koro

    Kun, en oikein hallitse nettiä ym. Tuskin tuo 52 min ma ja ti on niin paha kuin se paha mieli kun sitä ei ole.Sanahelinää (YLE)edelleen. Puhelinlangat laulaa jo 50v. Aletaan soittamaan sinne Blues toivomuksia peräperään. Koska sitten sekin NS ajanmukaistetaan(?)

Leave a Comment