Blues News 1/2017 (#283)

Blues News 1/2017 (#283)

Lehden sisältö:
– BN-toimituskunnan vuoden parhaat
   (toim. P. Hoppula)
– Charlie Musselwhite
   (kirj. Kari Kempas)
– Cash McCall
   (kirj. Anders Lillsunde & Mike Stephenson)
– Nellie ”Tiger” Travis
   (kirj. Kari Kempas)
– Nathaniel Mayer
   (kirj. Pekka Talvenmäki)
– Suomalaisen rock’n’roll-radion vaiheita #1
   (kirj. Hessu Pirhonen)
– Johnny Maestro & The Crests
   (kirj. Pekka Talvenmäki)
– Merseybeat soikoon!
   (kirj. Arto Pajukallio)
– Klassikoiden lähteillä #42: Fats Domino
   (kirj. Vesa Walamies)
– Ykköstä silmään: Studio One -LP:t
   (kirj. Petri Lahti)
– Divarien helmiä #32
   (kirj. Petri Lahti)
– Stompin’ 2017
   (kirj. Maiju Lasola & Pete Hoppula)
– Slidin’ Explosion Tour 2017
   (kirj. Honey Aaltonen)
– Muddy Lee Makkonen
   (Ville Pirinen – Pauli Kallio)
– BN käy tapahtumissa
   (useita kirjoittajia)
– Levytutkailut
   (useita kirjoittajia)
– BN-arkistojen helmiä: Dave Edmunds (1981)
   (kirj. Seppo Elonen, toim. Pete Hoppula)

Etukansi: Charlie Musselwhite (c) Andrea Zucker

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Marko Aho
Aarno Alén
J-P Berg
Jari Flinck
Harri Haka
Eija Jauhiainen
Vesa-Pekka Järvelä
Satu Jäske
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Petri Lahti
Juhani Laikkoja
Aija Lehtonen
Kai Leivo
Anders Lillsunde
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Arto Pajukallio
Hessu Pirhonen
Ville Pirinen
Pasi Rytkönen
Pirjo Salminen
Mike Stephenson
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies
Vesa Yli-Pelkonen

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Lönnberg Painot Oy, Helsinki


Lehden pääkirjoitus

Helmikuussa 2017

Tasavuodet – nuo aina vähintään pienen skumppalasin noston arvoiset mutta samalla sekä oman että ympäröivän maailman ikääntymisestä ja määräaikaisuudesta joskus kipakallakin tavalla muistuttavat penteleet! Blues Newsin viideskymmenes vuosikerta käynnistyy näillä puheilla sekä, piru vie, pariin otteeseen aiemminkin ääneen lausutulla faktalla, että eihän meitä jo reilun keski-ikäisyyden kierroslukemat saavuttaneita (tai vielä iäkkäämpiä) valtakunnallisia suomalaisia musiikkimakasiineja enää järin montaa ole jäljellä. Kippis siis sille! Aivan “oikeita” puolivuosisatasiaan BN ja FBS toki juhlistavat vasta vuonna 2018, jolloin ne tavanomaisemman laskuopin mukaiset pyöreät tulevat mittariin – otetaanpa sitten uudelleen sillekin, tästä hetkestä lukien noin 10 kuukauden kuluttua.

Mutta palataksemme vielä toviksi päättyneeseen vuoteen: Perinteiseen tapaan tässä BN:n ykkösnumerossa julkistettava katsaus ‘toimituskunnan parhaimpiin julkaisuihin‘ pönkittää framille koko joukon sekä lehdessä jo mukavasti palstatilaa saaneita artisteja/yhtyeitä uutuuslevyineen että vielä toistaiseksi vähemmälle nosteelle jääneitä nimiä. Toivottavasti BN-aktiivimme (allekirjoittanut mukaan lukien) innostuvat esittelemään myös tätä vieraampaa mutta yhtä lailla ainakin itseäni kiinnostavaa kavalkadia kevään kuluessa. Vaikka näinä “kaikkitännemulleheti“-mentaliteetin hallitsemina aikoina ajankohtaista musiikkitarjontaa ja siihen liittyvää nippelitietoa on netti- ja some-todellisuudessa tyrkyllä jopa turhankin nopeasti ja vaivattomasti, osataan uskoakseni yhä antaa arvoa myös painomusteella printattuun sanaan.

Edelleen aiheeseen liittyen: Uuden vuoden käynnistyessä lienee paikallaan muistuttaa, että lehden avustajaksi eli joko kirjoittajaksi, valokuvaajaksi tai mikseipä vaikka mukaan BN:n pienen mutta sitäkin pippurisemman taitto- ja viimeistelytiimin jäseneksi voi hakeutua periaatteessa kuka tahansa em. tehtävistä kiinnostunut, mikäli vihkiytyneisyyttä ja (oman tulkinnan mukaan) tämän luonteiseen harrastetoimintaan kytkeytyvää tietoa, taitoa sekä kenties pientä (yllytys-)hulluuttakin on vain omalla kohdalla havaittavissa. Vapaaehtoisuusasteeltaan miltei 100-prosenttisena konklaavina varsinaista toimittajarekrytointia emme harjoita eikä mukaan lehdentekoon pyrkiviä myöskään piinata tiukoilla työhaastattelukysymyksillä – kirjalliset ja kuvalliset näytöt puhukoot sitten aikanaan puolestaan! Toimitusasioissa kannattaa olla avoimin mielin yhteydessä joko vastaavaan päätoimittajaan tai toimituspäällikköön, miksei vaikka molempiinkin. Juttelemme kyllä ilolla aiheesta sekä annamme lisäinfoa parhaamme mukaan!

Sen minkä BN saattaa joskus ajankohtaisuussektorilla ”kilpailjoilleen” hävitäkin, se on tavannut ottaa komeasti takaisin tietoon ja kokemukseen pohjautuvan tutkivan ja analysoivan journalismin saralla. kansainvälisessäkin mittakaavassa merkittävää henkilö- ja yhtyehistorioihin, kaikenkarvaisiin musiikki-ilmiöihin sekä diskografisiin yksityiskohtiin pedantisti pureutuvaa selvitystyötä sisältyy yhtään liioittelematta jokaiseen tähän mennessä ilmestyneeseen BN-numeroon, eikä siten tämä uusinkaan julkaisu aiheuta notkahdusta standardikäytäntöön. R&B- ja soul-laulaja Nathaniel Mayerin, The Crests -lauluyhtyeen tai suomalaisen rock’n’roll-radiotoiminnan vaiheita käsittelevät artikkelit ovat kaikki oivia esimerkkejä pitkäjänteistä valmistelua edellyttävistä juttukokonaisuuksista, jollaisia nykypäivän lehdissä saa yhä harvemmin luettavakseen. Tätä ns. “ajatonta” mutta vastaavasti lukuprosessina kenties hieman enemmän syventymisaikaa vaativaa materiaalisisältöä luonnollisesti tasapainottavat jatkossakin totutun runsaslukuiset sekä tyylikirjoltaan mahdollisimman monipuoliset henkilöhaastattelut sekä arviot/esittelyt päivän kuumottavimmista äänite- ja kirjajulkaisuista, konserteista sekä kiertueista. Tämänkertaisiin ennakkonostoihin lukeutuu ymmärrettävästi myös maalis-huhtikuun taitteeseen ajoittuva Stompin’ 2017, Finnish Blues Societyn omista vuosittaisista tapahtumaponnistuksista kiistatta suurin, ellei peräti kaunein. Parhainta vuoden alkua – ja viimeistään Stompinissa taas nähdään, eikö vain!

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 1/2017)

Share