Blues News 6/2016 (#282)

Blues News 6/2016 (#282)

Lehden sisältö:
– Rick Estrin & Kid Andersen
   (kirj. Kari Kempas)
– Lumberjacks
   (kirj. Riku Metelinen)
– Jackie Venson (pikaesittelyssä)
   (kirj. Harri Haka)
– Aki Kumar & Johnny Burgin
   (kirj. Kari Kempas)
– Fat Chance
   (kirj. Riku Metelinen)
– Million Dollar Tones
   (kirj. Janne Örnberg)
– The Rip Chords ja hot rod -huumaa
   (kirj. Pekka Talvenmäki)
– Blueseläinoppia
   (kirj. Timo Kauppinen)
– Muddy Lee Makkonen
   (Ville Pirinen – Pauli Kallio)
– Marvin L. Sims
   (kirj. Pekka Talvenmäki)
– Blues saapuu Eurooppaan, osa 8: AFBF 1962
   (kirj. Vesa Walamies)
– Unohdetut albumit #3
   (kirj. Petri Lahti)
– Divarien helmiä #31
   (kirj. Petri Lahti)
– BN lukee kirjallisuutta
   (kirj. Anders Lillsunde & Kai Leivo)
– Popcorn
   (kirj. Pete Hoppula)
– Reggae-artisteja levytysten valossa #5: Willi Williams
   (kirj. Kai Leivo)
– BN käy tapahtumissa
   (useita kirjoittajia)
– Levytutkailut
   (useita kirjoittajia)
– BN-arkistojen helmiä: J.B: Hutto Suomessa (1977)
   (kirj. Juhani Aalto, toim. Pete Hoppula)

Etukansi: Rick Estrin (BMA 2016, Memphis, TN) (c) Pertti Nurmi

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Aarno Alén
Jari Flinck
Harri Haka
Pete Hakonen
Timo Happonen
Vesa-Pekka Järvelä
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Petri Lahti
Kai Leivo
Anders Lillsunde
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Arto Pajukallio
Ville Pirinen
Jorma Riihikoski
Pasi Rytkönen
Pirjo Salminen
Timo Suutarinen
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies
Janne Örnberg

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Lönnberg Painot Oy, Helsinki


Lehden pääkirjoitus

Joulukuussa 2016

Vuosi 2016 on loppusuoralla ja siirrymme tuotapikaa BN-juhlavuoden aattoon 2017, rakas lehtemme kun täyttää vuonna 2018 peräti 50 vuotta! Iloisia ja ylpeitä voimme olla moisesta saavutuksesta, lehtemme hengissä säilymisestä ja yhtäjaksoisesta ilmestymisestä näinkin pitkään, mm. printtimedian yleisessä myllerryksessä näinä sähköisinä aikoina. Kiitokset tästä komeasta jatkumosta ja samalla myös kuluneesta vuodesta kuuluvat paitsi BN:n mainiolle toimituskunnalle, etenkin varsin uskolliselle lukijakunnallemme. Kiitos!

Toisaalta ei ole mikään ihme, että BN porskuttaa edelleen, sisällöllisestä vinkkelistä kun kerran jutun aiheita riittää. Musiikkimaailman valtavirtakosket eivät ole onneksi hukuttaneet lehtemme alaan lukeutuvia tyylilajeja kokonaan alleen, kirjoitettavaa ja uutisoitavaa on totta vie paljon, yli toimituskylämme resurssien. Parhaamme kuitenkin yritämme, lehteämme julkaisevan FBS:n syyskokouksen päätöksellä lukijoille on tulevana vuonnakin joka toinen kuukausi tarjolla tuhti paketti monipuolista juurimusiikki-luettavaa. Ja, kuten käsillä oleva vuoden viimeinenkin numero osoittaa, aiheistomme ei tosiaankaan liiku pelkästään maailman kiinnostavilla juurimusiikkituruilla. Suomi-blues-rootsin kenttä on todella rikas ja tasokas, eri tahoilta saamamme palautteen valossa ulkomaillakin asti alati ihmetellään maamme juurimusiikillisten lahjakkuuksien osaamista ja runsaslukuisuutta. Tämän havainnon BN on pyrkinyt vuosien kuluessa itsekin konkretisoimaan nostamalla jutuissaan esiin aika ajoin paitsi alan konkareita myös uusia tulokkaita. Toivoaksemme kotimaisten osaajiemme, blues-roots-musiikin alan artistiemme ei siis tarvitse lähteä hakemaan kannustimia saara-aaltomaisesti ulkomailta aitoa tunnustusta ja näkyvyyttä koto-Suomen alan musiikkilehdistössä saadakseen.

Ulkomaille suuntautuu toki aika ajoin esim. keikkareissuillaan moni suomalainen blues-roots-musiikkitaitaja. Tähän liittyen on ilo tiedottaa, että Pepe & Joel Ahlqvist Duo on valittu Finnish Blues Societyn edustajaksi 31.1.–4.2.2017 pidettäviin, järjestyksessä 33. International Blues Challenge -mittelöihin kisaamaan solo-/duo-sarjan kuninkuudesta. Kuten tunnettua, IBC-kisat järjestetään vuosittain USA:n Memphisissä ja niihin valitaan kilpailuedustajat ympäri maailman Blues Foundation -järjestön jäsenten toimesta. Vuosittain katselmukseen osallistuu yhteensä runsaat 200 bändiä ja solo-/duo-aktia noin 25–30 maasta. Järjestäjätaho Blues Foundation luonnehtiikin tapahtumaa maailman laajimmaksi blueskattaukseksi.

FBS toivottaa mitä parhainta ja elämyksellisintä kisareissua Suomen blues-eliittiin lukeutuvalle Pepelle ja omalla rap- ja hip-hop-musiikkisarallaankin kunnostautuneelle Joelille!
Tiedotettaviin asioihin lukeutuu FBS:n syyskokouksen päätöksistä paitsi lehden julkaisurytmin jatkumo, myös lehteä julkaisevan yhdistyksemme hallituksen kokoonpano vuodelle 2017. Allekirjoittanut (Maiju Lasola) jatkaa kuudetta vuotta yhdistyksen puheenjohtajana ja BN:n vastaavana päätoimittajana. Hallituksen jäsenet vuodelle 2017 ovat (aakkosjärjestyksessä) Honey Aaltonen, Aarno Alén, Kari Kempas, Anders Lillsunde, Riku Metelinen (varajäsen), Kalle Mänttä, Pertti Nurmi, Aimo Ollikainen, Juha Seila (varajäsen) ja Harri Suokas. BN:n toimituspäällikkönä jatkaa Pete Hoppula.

Aika ajoin herää keskustelua BN:n sisällöllisistä linjauksista. Joidenkin mielestä lehdessä liikutaan liian laveasti eri tyylilajialueilla, joidenkin mielestä taas lehden linja on turhan kapea tai keskittynyt. Mielipiteitä ja näkemyksiä on lukuisia, lukijoiden ja tekijöiden omista katsantokannoista ja mieltymyksistä riippuen. Tässä näkökantojen ristiaallokossa BN on valinnut tietoisesti blues-roots-musiikista laajakatseisen vaihtoehdon, kuitenkaan liian laveille valtavirta- tai toisaalta muille marginaalimusiikkitonteille astumatta. Ja ei, päätoimituksen ao. myös tulevana vuonna jatkuva linjaus ei ole syntynyt nykyään joidenkin suomalaismedioiden tiimoilla näköjään muodissa olevan ulkopuolisen painostuksen tai (musiikki)-poliittisen ohjauksen seurauksena… Blues Newsin nykyinen linjaus on hyväksi havaittu, musiikin kehityksenkin valossa perusteltu ja sen tueksi valittu toimintamalli, joka osaltaan on takaamassa ja varmistamassa myös nykymaailmassa ns. blues-roots-vaihtoehtomusiikkiin keskittyvän lehtemme eloonjäämistä jatkossakin.

Juurimusiikillisen sananvapauden nimissä aloittakaamme siis tulevakin vuosi; FBS:n & BN:n & omasta puolestani toivotan kaikille lukijoillemme Rauhaisaa Joulua ja antoisaa sekä menestyksekästä vuotta 2017!

Maiju Lasola
(julkaistu BN-numerossa 6/2016)

Share