Levyarvio: Pekka Tiilikainen & Beatmakers


PEKKA TIILIKAINEN & BEATMAKERS – At Marvin Bay
(Triola JLCD 72)

Ehkei tällä matikkapäällä kannata enää edes yrittää ynnätä, kuinka mones albumijulkaisu kiihkotahdilla musiikkia äänilevyille työstävän Pekka Tiilikainen & Beatmakersin uusin ruotsalaismerkin tuote mahtaa jo olla. Studiokiireiseltä kokoonpanolta on joka tapauksessa vuoden 2022 kuluessa jo ilmestynyt kaksi 10-tuumaista EP-levyä sekä Hurriganesille kunniaa tekevä CD-single Ganes, minkä lisäksi seurue on vieraillut muutaman näytteen mitalla taannoisilla englantilaisilla ja ruotsalaisilla kitarayhtyekokoelmilla.

Kooste on itse asiassa uutukainenkin. Sille on niputettu 14 kappaleen verran laulusolistitonta materiaalia bändin aikaisemmilta vuosien 2017–22 levyiltä. Siten myös raidoilla kuultava soittajisto hieman vaihtelee esitysten välillä: soolokitaristeina vuorottelevat alkuperäiskepittäjä Juha Heinonen, hänen nykyinen korvaajansa Eki Sutela sekä Australian vakiovahvistus Martin Cilia, jonka Hank Marvin -tribuuttina soiva kuulas Marvin Bay on myös valtuutettu kiekon nimirooliin. Rumpujakkaralla notkeita keskinäisiä vaihtoliikkeitä suorittavat puolestaan Mikko Lund ja J-P Harju, kaiken aikaa läsnä sessioissa ovat sen sijaan viihtyneet rytmikitaraa soittava Pekka Tiilikainen ja basisti Jori Venemies. Mukana kuullaan myös täydennysmiehen tehtävissä pedal-steeliä soittavaa Onni Lemistä sekä urkureina muutamilla tallenteilla Hannu Könöstä ja Janne Saksaa.

Kaunissävelisesti levyn käynnistävän Juha Heinosen kirjoittaman Twistin’ Aroundin sekä saman kitaristin käsialaa olevan The Shadows -sävyisen western-teemaisen Dakota Roadin ohella CD:n pettämättömimpiä täkyjä ovat sen kaksi tunnelmoivaa Hurriganes/Remu -instrumentaalicoveria, Helge’s Dream ja Stardust, joista jälkimmäinen julkaistiin aiemmin bändin vuoden 2019 albumilla ”Salaperäinen” suomenkielisellä nimellä Tähtisumu, kuten aikoinaan originaalitulkkinsa ”Viittä vaille kaks” -LP:lläkin.

Nopeimman uusintakierroksen saa kontolleen hiljattaiselta ”Rolling The Stones” -EP:ltä seulan läpäissyt Rollari-balladi Angie. Vuoden 2019 sessioiden peruja on jälleen Comanche, joka on lännenmaille ohjaavasta nimestään ja marssikompistaan huolimatta Jukka Salmisen laatima perin suomalaissävyinen rautalankaeepos. Sellaiseksi on myös hämmästyttävän pakottomasti lutviutunut Matchbox-kitaristi Steve Bloomfieldin yltiöherkistelevä Nightfall vuoden 2021 pitkäsoitolta ”Ainutlaatuinen” – sekä totta vie myös levyn lähestulkoon tarpeettoman koulukirjamaisissa piikkilankatunnelmissa konserttitallenteena summaava iän-ikuinen Johnny Guitar.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 6/2022)

Share