Levyarvio: Tre


TRE’ & THE BLUE KNIGHTS – Back To The Future
(Wolf 120.842)

Itävaltalaisen Wolf-levymerkin tuoreen julkaisun pääartisti on tummaihoinen ja energisen oloinen laulaja-kitaristi, joka käyttää pelkästään taiteilijanimeä Tre’. Mikään uusi tulokas hän ei ole, koska jo 1980-luvulla hän soitti useita vuosia isänsä L.V. Banksin (1932–2011) yhtyeessä ja koska aiemmin häneltä on ilmestynyt ainakin kolme CD:tä. Tämän pyörylän sisältö on äänitetty Ranskan Lyonissa jo vuoden 2006 joulukuussa, ja hänen mukanaan studiossa olivat silloin paikallisia voimia edustaneet Fred Brousse (kitara ja huuliharppu), Luc Blackstone (basso) ja Cedrick San Juan (rummut).

Kuultavia musiikkikappaleita on kaikkiaan 13, ja niistä peräti yhdeksän on muiden artistien tunnetuksi tekemiä klassikoita. Loppunelikko on peräisin Tre’ltä itseltään, ja parissa niissä on yllättäen havaittavissa jonkin verran maalaismaisia piirteitä. Bluesmusiikin parhaat tuotokset ovat tunnetusti sortiltaan ajattomia ja monia kuuntelukertoja kestäviä teoksia, mutta uudet versiot sellaisista ”sotaratsuista” kuin Everyday I Have The Blues, Dust My Broom ja Sweet Home Chicago eivät kauniisti sanoen ole enää erityisen tarpeellisia. Tre’n oma tuotanto taasen ei ainakaan näiden näytteiden perusteella vaikuta kovin tasokkaalta.

Koko tästä kattauksesta saa aika helposti sellaisen käsityksen, että kyse on ns. tynnyrin pohjien kaapimisesta. Tuollaista vaikutelmaa on omiaan lisäämään huolimaton tuotantotapa. Esimerkiksi Memphis Slimistä käytetään edelleen väärää nimeä Peter Chatman ja hempeily Sweet Sixteen on epätarkasti kirjattu B.B. Kingin eikä sen Big Joe Turneria varten valmistaneen A. Nugetren eli Ahmed Ertegunin nimiin. Lisäksi sulkeisiin merkityissä kappaleiden pituuksissa on paikoitellen havaittavissa melkoista heittoa. Ja miksi ihmeessä koko satsin nimeksi on pantu ”Back To The Future” eli paluu tulevaisuuteen, mikä ainakin omat ajatukseni vei 1980-luvun puolivälin menestyksekkääseen ja pari jatko-osaakin saaneeseen nuorisoelokuvaan?

Vesa Walamies
(julkaistu BN-numerossa 6/2022)

Share