Levyarvio: The Blue Cats


THE BLUE CATS – Explorers Of The Beat
(Bluelight BLR 33231 1/2, LP/CD)

Bluelight Recordsille kotipesänsä vakiinnuttanut brittilaulaja-kitaristi Clint Bradley on kaivanut suomalaisyhtiön julkaistavaksi otannan kulttimaineisen, neobillytyyliä merkittävällä satsauksellaan muovaamassa olleen The Blue Cats -ryhmänsä varhaisia tallenneharvinaisuuksia vuosilta 1981–83.

”Demo”-luonteestaan huolimatta äänentasoltaan erinomaisen paketin ennakkoon puoleensavetävimmät nostot ovat tietenkin sen vanhimmat esitykset BBC:n radiolähetyksestä tammikuulta 1981. Ohjelmassa kuultiin tuolloin mm. bändin tulevat, vahvasti studiokaiutetut bravuurinumerot Slap That Bass ja Wild Night, joista viimeksi mainittu myös ylittää iältään sittemmin ympäri maailman tunnetuksi tulleen levyversion. Sinänsä kahden esitysten rakenteissa ei juuri eroavaisuuksia kuulu. Lisäksi kokoelmalla annetaan ensimaistiaiset Bradleyn ja kumppanien uudemman aallon neoprototyyppinä 1980-luvun puolivälissä kummastusta herättäneen Beltane Fire -kokoonpanon ”hiteistä” Captain Blood ja The Poacher. Niistä ensimmäinen sai marraskuussa 1982 seurakseen myöhemmältä julkaisulta puuttuneen akustisen kitarasoolon ja jälkimmäinen on hävyttömän syntikka-popahtava keikkadokumentointi Lontoon Fulhamista kesältä 1983. Jännän vertailukohdan suo myös Bradleyn terävästi nikottelema Southbound Blues, jonka Blue Catsin omaa nimeään kantaneella vuoden 1980 debyyttialbumilla lauloi hänen sijastaan orkesterin alkuperäissolisti Dave Phillips.

BBC-session viisihenkisen Blue Cats -kokoonpanon kirsikkana kakussa musisoi saksofonisti Clive Osborne, joka tuo Bradleyn, soolokitaristi Carlo Edwardsin, kontrabasisti Mitch Cawsin ja rumpali Stef Edwardsin völjyssä bändin repertuaariin myös mukavan annoksen jump-rhythm’n’bluesia. Sitä tarjotaan toimivimmillaan Wailin’ Bill Dellin 1950-lukuisella raivopää-rokkauksella You Gotta Be Loose. Syyskuulta 1981 on kyytiin saatu kolme fonittomana ja tunnekertoimeltaan jälleen selvästi aggressiivisempana neobillynä läimittyä raitaa. Niistä etenkin monitasoisen Bradley-teoksen Crazy Things olisi helposti voinut ajatella löytäneen tiensä bändin isossa kuvassa läpimurron taanneelle ”Fight Back” -LP:lle vuonna 1982, mutta niin ei kuitenkaan käynyt.

”Explorers Of The Beat” antaa kelpo kuvan omaa tyyliään etsineen osaavan brittiporukan kasvuprosessista, mutta koko totuus jo vuonna 1978 perustetusta yhtyeestä on tietenkin nyt saatua monisyisempi. Vain kymmenen mukaan valikoitunutta otosta saattaakin siksi tuntua kappalemäärältään vähäiseltä. Toisaalta tasaisen laadun varmistamiseksi näitä ”pahnan pohjimmaisia” penkoessa tietynlainen itsekritiikki on varmasti ollut kuluttajaakin ajatellen aivan paikallaan.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 1/2023)

Share