Levyarvio: Cosmo Jones Beat Machine


COSMO JONES BEAT MACHINE – Skeleton Elevator
(Svart Svart258LP)

Faarao Pirttikangas on palannut taas puukottamaan luurankoamme rockbluesillaan Cosmo Jones Beat Machinen kanssa. Kokonaisuus viiltää edelleen samalla vimmalla kuin aikaisemmatkin äänitteet. Kokoonpanoa on viimeisen viiden vuoden kuluessa hieman rukattu ja uutena jäsenenä mukaan on tullut rumpali Timo Kinnunen. Läsnä on edelleen aisapari Pentti Dassum ja kappaleet on saateltu lopulliseen muotoonsa koko bändin voimalla. Tällä kertaa miksauksesta vastaa perkussionisti T.V.O. Vänttinen. Äänitykset ovat tehty suurelta osin parissa päivässä treenikämpällä (8 kappaletta) ja loput kolme jo aiemmin Astrostudiossa. Koko tuotanto toimiikin hienosti.

”Skeleton Elevator” on tiukka esitys modernista rocksoundista, jossa kitarakuviot ja maukkaat lyömäsoittimet rakentavat villin viidakon jylinän. Vaihtuva rytmiikka ja kulmikkaan juoksevat kitarakuviot ohjastavat kappaleita kohti tarkasti valittua maalia. Esimauksi levyltä on irrotettu naseva Mad Trumpeter, jossa Pirttikankaan vokalisointi on raspimaisuudessaan voimakkaan vangitsevaa.

Jos levyn ykköspuoli on iskuja johonkin jorausluuston ydinnesteeseen, niin kakkospuoli alkaa parilla mentaalipuolen pilleripalalla. Näihin Dr. Butts Dispensary– ja Minimal Brain Dysfunction Generation -raitoihin lisäävät Maria Stereo ja Ninni Luhtasaari sielukkaat lähihoitajakuorot. Faaraon lyriikat ovat myös kautta linjan tyylikästä ns. ”urban down home bluesia”, joissa syvällisempi tarinan kerronta on jätetty niille artistin suomenkielisille levyille.

Svart Records on laittanut levyn kanteen stickerin, jossa CJBM:n kerrotaan olevan globaalin undergroundin pulssinvartijoina, Fallin, Funkadelicin ja Captain Beefhearthin henkien leijaillessa kaiken yllä. Osuva väite, sillä kyllähän Fallin Mark E. Smith tunnettiin myös garagerockin ja rock’n’rollin ystävänä, ja hän versioi noita lajityyppejä yhtyeensä tuotannossakin. Faaraon lauluosuudet ovat tyylipuhdasta kapteenia ja Funkadelicin äkkiväärää funkfiilistä löytyy myös levyn rytmiryhmältä.

Svartin diilin kautta albumi myös toivottavasti sataa Saksan, Britannian ja Japanin levykauppojen laareihin, sillä ainakin oman näkemykseni mukaan kansainvälisiltä markkinoilta löytyy tilaa tälle energiselle ja originellille julkaisulle. ”Skeleton Elevatorin” tapauksessa taataan, että jokainen isku osuu kuin harjanvarrella kotitalouden hygienian korjausta vaatimassa kuritustilanteessa.

Jorma Riihikoski
(julkaistu BN-numerossa 3/2021)

Share