Levyarvio: Archie Edwards & Dr. Ross


ARCHIE EDWARDS & DR. ROSS – Piedmont Blues Meets Mississippi Delta Blues
(Wolf CD 120.930)

Tämän suht mielenkiintoisen Wolf-julkaisun teemana on kahden erilaisen blues-suuntauksen tarkoituksellinen A-B-vertailu. Cd:n 14 raitaa jakautuvat nimittäin lähes puoliksi Amerikan itärannikon Piedmont-tyyliä edustaneen Archie Edwardsin (1918–98) ja Mississippin jokivarren blues-ikonin Dr. Isaiah Rossin (1925–93) kesken. Tunnettuudessaan ja taustaltaan Edwards on ainoastaan kolmen uransa aikana tehdyn albumin perusteella kirkkaan valovuoden perässä Rossia, joka ylsi omalla urallaan jopa blueslegendan statukseen. Rossin lukuisat “one man band” -levytykset (kitara + huuliharppu + “jalkarumpu”) edustivat usein maagisuutta hipovine rytmiikkoineen Mississippin Delta-bluesin historiankirjoitusta jo 1950-luvun alkupuolen Chess- ja Sun-levy-yhtiölle tehdyistä klassikoista lähtien. Niistä yhtenä tunnetuimpana Chicago Breakdown, josta kuullaan tulkinta myös tällä cd:llä.

Miesten maine-eron ei pidä kuitenkaan antaa harhauttaa itseään. Edwardsin kepeähkö, ilmavan melodinen kitarointi ja sympaattinen laulu istuvat hyvinkin edustamansa tyylisuunnan tunnetuimpien hahmojen kuten vaikkapa Skip Jamesin jalanjälkiin. Dr. Rossin tuotantoa ja samojen kappaleiden versiointia on puolestaan ollut sen verran paljon tarjolla menneinä vuosikymmeninä, etteivät mainittu Breakdown, Biscuit Baking Mama, Good Morning Little Schoolgirl saati Baby Please Don’t Go jaksa erityisemmin enää sytyttää. Senkin takia on mukavaa kuulla Edwardsilta muutama raita enemmän kuin kuuluisammalta kumppaniltaan, olletekin kun artistin esitykset ovat pääsin hänen omia hengentuotteitaan eivätkä loppuun kuluneita bluesstandardeja. Albumin musiikki on tallennettu niinkin eksoottisessa paikassa kuin Kreikassa, parivaljakon yhteisellä turneella joulukuussa 1988, kaukana oltiin siis niin Mississippin Deltalta kuin Piedmontin ylängöiltä.

Harvallepa meistä tämä on ns. välttämätön tai edes oleellinen hankinta. Mieleeni tulee lisäkseni lähinnä muutama tuntemani ja tunnettukin suomalainen countrybluesdiggari. Wolf-levyfirman tuotteet ovat joka tapauksessa edullisia tilattaviksi suoraan julkaisijaltaan Itävallasta. EU-alueella tilaus + toimitus on helppoa ja nopeaa, joten miksipä ei. Samaan pakettiin voi sitten kasata vaikka mitä herkkuja Wolfin muusta laajasta bluestuotevalikoimasta.

Pertti Nurmi
(julkaistu BN-numerossa 3/2020)

Share