levyarvio: Eddie C. Campbell


EDDIE C. CAMPBELL – Baddest Cat On The Block
(JSP JSP3021)

Vuonna 1984 syksyllä Eddie C. Campbell ajautui Lontooseen jengirikollisuuden ja virkavallan ajamana, löytäen tiensä JSP-levy-yhtiön John Stedmanin luokse. Yhden päivän sessioissa syntyi kaksi äänitystä: Lowell Fulsonin ”Think Twice Before You Speak” ja Eddie C. Campbellin ”Baddest Cat On The Block”. Tuolloin BTW-studiolla toimi bändinä Hammy Howell pianossa, Wayne Elliott bassossa ja John Dummer rummuissa. Lowellin sessiossa oli lisäksi mukana saksofonisti John Altman ja Eddie soittaa näillä kappaleilla komppikitaraa. Howell ja Dummer olivat musisoineet aiemmin yhdessä mm. The Darts -yhtyeessä sekä lukuisissa sessioissa ja bändeissä. Elliott taas on soittanut Johnny Marsin yhtyeessä.

Nyt JSP on ottanut 38 vuotta vanhat nauhat uudelleenmasteroitaviksi ja tämän päivän tekniikalla herättänyt ne toistamiseen eloon. Lisäksi kappaleet ovat saaneet alkuperäisen pituutensa ja niistä yksi, Can’t Sit Down on löytynyt arkistoista mukaan. Phil Upchurchin hitti svengaa alkuperäistä nopeammassa tempossa hurjasti.

Levy alkaa hienolla versiolla Albert Kingin kappaleesta Hey Baby (Don’t Throw Your Love On Me Too Strong). West Side -tyylisen kitaransoiton (mm. Magic Sam) Eddie hallitsee loistavasti. Muddy Watersin Nineteen Years Old puolestaan mukailee alkuperäistä versiota, mutta on sovitettu uusiksi. Oma sävellys I’m In Love With You Baby tuo esiin Eddien kyvyt niin laulajana kuin kitaristinakin. Hän myös versioi uusiksi kolme kappaletta ”King Of The Jungle” -levyltään, edellä mainittu Nineteen Years Old on niistä yksi. Tässä ja muissa esityksissä Hammy Howell vuoropuhelee pianolla Eddien kitaran kanssa saaden mukavasti soolotilaa.

Percy Mayfieldin We Both Must Cry, joka tällä levyllä on saanut nimen Tears Are For Losers, on loistava valinta lauluntekijän hienoista lyriikoista ja kertoo menetetystä rakkaudesta. Hammy pääsee tässäkin loistamaan piano-osuudessa. Ei helppo pala englantilaisille, jotka kuitenkin suoriutuvat tehtävästään hyvin.

Look What You Done vedetään Magic Samin luentaa mukaillen nopeammassa tahtilajissa. Johnnie Taylorin Stax-pala Cheaper To Keep Her oli pikkuhitti 1970-luvulla. Sen kirjoittaja Mack Rice on tehnyt paljon oivaltavia sanoituksia. Bändi soittaa kappaleen Chicago-humppana, jossa pianolle annetaan soolotilaa. Early In The Morning ei muistuta Louis Jordanin teosta kuin paikoin lyriikoissa. Muuten kappale on Eddien oma, James Brown -painotuksin. Basso ja pianosoolo tekevät tästä levyn funkeimman raidan. Kaksi edellä mainittua ovatkin ehkä olleet liikaa bluespuristeille 1980-luvulla, eikä levy näin ollen saanut ansaitsemaansa huomiota. Nyt uudelleenjulkaisulla ja paremmilla soundeilla varustettuna voidaan todeta Eddien olleen ajassa kiinni ja ehkä jopa sitä edellä. Cha Cha In Blues alkaa kuin klassiset Jodie Williams/Otis Rush -kitarariffit ja etenee shufflena: klassista West Side -kitaraa bändin intoutuessa mukaan.

Levyn loppuun on saatu livemateriaalia vuoden 1992 Tamines Blues -festivaalilta neljän näytteen verran. Ajankuvana ne puoltavat paikkaansa. Eddie esiintyi useiden yhtyeiden kanssa eri puolilla Eurooppaa vuosina 1984–92 ennen paluutaan Chicagoon. Hän esiintyi myös Puistobluesissa hollantilaisen Tip On In -yhtyeen kanssa vuonna 1985. Magic Sam -tribuutti All Your Love / Easy Baby Medley aloittaa ja Eddie on kotonaan oppi-isänsä materiaalin kanssa. Seuraavat kolme kappaletta ovat Eddien omaa tuotantoa myöhemmiltä albumeilta. Eddie on bluesfiiliksissä lavalla esittäen myös alkujaan vuonna 1977 levytetyn King Of The Junglen. Hyvä versio kuullaan myös You Worry Me’stä.

Kaiken kaikkiaan onnistunut tuote JSP:ltä ja Chicagon West Siden vähemmän tunnetulta nimeltä. Kotiin palattuaan Eddie levytti Blind Pig-, Rooster- ja Delmark-merkeille. Euroopan-kiertueella saatu sydänkohtaus ja halvaus tosin hiljensivät häntä kitaristina. Eddie C. Campbell jatkoikin soittamista huuliharpulla – aina vuonna 2018 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka.

Kari Kempas
(julkaistu BN-numerossa 6/2022)

Share