Levyarvio: Jarmo Hynninen & Tuomas Metsberg


JARMO HYNNINEN & TUOMAS METSBERG – Telecaster Master Blasters
(Bluelight BLR 33238 1/2)

Voi peijooni minkä tekivät! Kyllä on taas kohta alennusmyynnissä vino pino turhautuneiden kitaristinalkujen soittimia, kun he ensin ovat tämän julkaisun kuulleet. Syyttävät sormet mahdollisen primitiivireaktion aiheuttajiksi osoittavat kohti maan harvalukuiseen mutta sitäkin tasokkaampaan countrypikkauksen eliittiin lukeutuvia Jarmo Hynnistä ja Tuomas Metsbergiä, jotka ovat julkaisseet ensimmäisen kimppa-albuminsa.

Herrasmiehillä saattaa olla ikäeroa vajaan yhden sukupolven verran, mutta instrumentit pysyvät heillä molemmilla yhtä tanakasti hyppysissä. Levyn nimestä arvaten ensisijainen soittopelikin on sama, 1950-luvun alussa lanseerattu Fender Telecaster -sähkökitara. Viiltävän kirkkaasta soundistaan tunnettu keppi on vuosien saatossa istunut mitä moninaisimpien musiikinlajien edustajien syleissä, mutta erityisesti sen koti on aina ollut countryssa. James Burton, Buck Owensin The Buckaroos -kitaristi Don Rich, Merle Haggardin The Strangers -bändin Roy Nichols, sittemmin mm. Danny Gatton, Redd Volkaert, Vince Gill ja Marty Stuart, kaikki maineensa väärtejä Tele-ukkeleita, joiden mallisuorituksilla on eittämättä ollut vaikutuksensa myös suomalaispelimannien tekemisiin.

Tomi Leinon Suprovox-studiolla purkitettu tuote on kylmäävää mutta nautinnollista kyytiä. Sen rohkenee sanoa olevan levy ennen kaikkea muusikoilta muusikoille, mutta instrumentaalisesta musiikista riittää iloa meille tavan tallaajillekin.

Edellisten tukena kompista kiekolla huolehtivat Saara Metsberg (basso) ja Sami Laakso (rummut), lisäksi mukana on tuhansien sessioiden mies Olli Haavisto pedal-steeleineen.

Jarmo Hynnisen opissa mm. Pop & Jazz Konservatoriossa sekä AMK Metropoliassa ovat imeneet ensikäden tietoutta monet nykypäivän kitaristit, mutta erittäin kokeneen ja arvostetun soittajan soololevyt ovat olleet kortilla. Eräänlaiseksi keikkabravuurikseen muodostuneen Hank Williamsin Cold Cold Heartin ohella hänen ikiomaa säveltuotantoaan kuullaan levyllä rock’n’roll-vetoisemmalla CPAP Breakdownilla, jazzahtavalla herkistelyllä November Waltz sekä hienolla The Allman Brothers Band -henkisellä päätösrevittelyllä Nashvantaa West.

Hynnisen toimiessa jo ammattilaisena vasta hiekkalaatikkoiässä ollut Tuomas Metsberg (s. 1982) on kuronut tehokkaasti ajallista etumatkaa umpeen. Useissa levytys- ja keikkakokoonpanoissa (mm. Jussi & The Boys ja Luxury Liner) osaamistaan myös suurelle yleisölle tutuksi tehnyt superlahjakkuus on silti niin ikään ensimmäisen studiosoolotyönsä äärellä. Metsbergin kirjoittamiin teoksiin kuuluvat mm. western swing -tyylinen Nashville Palace Swing, komeasti baritonisooloiltu ja muusta sisällöstä myös ”rautalankamaisen” ilmeensä puolesta poikkeava Western With A Twist, Olli Haaviston liukukitaroinnin kuulastama Tacos For Thomas sekä ilotulitteista soolokuritusta suoltavat C Swing ja Leon & Buddy, joista jälkimmäinen tekee kunniaa Ernest Tubbin The Texas Troubadours -yhtyeen jäsenille Leon Rhodesille ja Buddy Charletonille.

Albumille nostetuista covereista ponnahtaa itsepintaisesti esiin myös The Texas Troubadoursin oma tavaramerkkiralli: Honey Fingersiä versioidessaan kaksikko tiluttaa kuin viimeistä päivää – ja uskokaa huviksenne, näissä tassuissa ei ole tahmeudesta tietoakaan.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 2/2024)

Share