Levyarvio: Kalle Lae


KALLE LAE & ORCHESTRA OF BLUEZZ – Deep In The Blues
(omakustanne)

Joidenkin muusikoiden kaikkein tunnetuimmat tallennukset ovat sellaisia, mitkä eivät ole heille lainkaan tyypillisiä. Esimerkiksi Jukka Tolosen ylivoimaisesti eniten toistettu ja aika harvojen tietämä soitto-osuus on Rauli Somerjoen Paratiisin pitkänpuoleinen kitarasoolo. Dannyn ja Armin 70-luvun lopun hitti Tahdon olla sulle hellä on monille tuttu, mutta vasta äsken huomasin, että sen poikkeuksellisen tehokkaan intron soitti levylle Kalle Lae.

Kitaristi-laulaja sekä puhallinsoittaja Kalle Lae on todellinen pitkän linjan muusikko, joka tarttui kitaraan tosissaan jo 1950-luvun puolella. Vuosien mittaan hän on soittanut mm. sellaisissa bändeissä kuin Islanders, Jussi & The Boys ja Hojas. Hänen ensimmäinen LP:nsä ”Omin päin” ilmestyi v. -76, ja tämä tuore CD on vasta hänen toinen julkaisunsa.

Tämä uutuus on nimensä mukaisesti aika vahvasti blues-tunnelmainen, vaikka sen aineisto on enimmältä osin peräisin aivan muualta kuin bluesin maailmasta. Horace Silverin teos Señor Blues edustaa lähinnä 50-luvun latinokulttuuria ja Besamo Mucho on myös Suomessa tunnettu iskelmällinen lattariklassikko. Kaksikko Blues In Orbit ja Caravan kuului aikoinaan Duke Ellingtonin jazz-orkesterin vakio-ohjelmistoon, ja julistusta I Don’t Need No Doctor veteli aikoinaan hyvällä menestyksellä Ray Charles. Good Morning Little Schoolgirl on tietysti maineikas bluesklassikko, minkä ensimmäisenä levytti v. -37 Sonny Boy Williamson n:o 1. Saamieni tietojen mukaan tämän koosteen yhtyeen nimessä oleva sana ”bluezz” viittaa sekä bluesiin että jazziin.

Levyllä on luonnollisesti pääosassa Kalle Lae, mutta vahvalla panoksella on mukana myös sovittajana ja trumpetistina toimineen Markku Rengon johtama yli kymmenjäseninen ammattitaitoinen orkesteri. Tällainen jazzahtava musisointi ei välttämättä ole bluesin ystävien varsinaista ydinaluetta, mutta kieltämättä hyvin tehdyllä musiikilla on aina oma arvonsa, oli se sitten sortiltaan miltei millaista tahansa.

Vesa Walamies
(julkaistu BN-numerossa 6/2022)

Share