Levyarvio: Matti Norlin & Anders Norudde


MATTI NORLIN & ANDERS NORUDDE – Blåställ
(Matti Norlin MNCD05)

Ruotsalaiselta Matti Norlinilta (s. 1971) on vuosina 1995–2010 julkaistu neljä CD:tä, mitkä kaikki on esitelty Blues Newsissä. Pitkähkön tauon jälkeen on äskettäin ilmestynyt 12 musiikkikappaleen mittainen albumi, millä hänen soittokaverinaan on pelimanni Anders Norudde (s. 1960). Matti laulaa, soittaa erilaisia kitaroita, paukuttaa omintakeista jalkarumpua sekä rapsuttelee pesulautaa. Andersin instrumentit ovat pääasiassa viulun ja huilun tapaisia perinnesoittimia. Esityskieli on ruotsi ja tyylilaji on blues.

Kuultava musiikki on enimmäkseen Norlinin omaa, vaikkakin välillä aika tutun tuntuista tuotantoa. Selkeää lainamateriaalia ovat vain Muddy Watersin ja Robert Johnsonin klassikoiden I Be’s Troubled eli I Can’t Be Satisfied ja Standing At The Crossroads ruotsinnokset nimiltään Arldrig riktigt nöjd ja Näcken. Tallennukset ovat tapahtuneet vuosina 2011–22.

Kumppanukset ovat saaneet aikaiseksi tasokkaan ja tutustumisen arvoisen koosteen. Matti Norlin on jo pitkään tiedetty taitavaksi ja monipuoliseksi kitaristiksi, ja Anders Norudden panos avartaa näiden näytteiden olemusta sekä tuo niihin omanlaistaan eksotiikkaa. Aikoinaan kritisoin Matin suorituksia liiallisesta kiirehtimisestä, mutta iän lisääntyminen on luonnostaan hiljentänyt myös hänen vauhtiaan. Oma suosikkini tästä tusinasta on jykeväpoljentoinen Jag undrar, missä laulaja lähinnä pohdiskelee mahdollisuuksiaan naisten maailmassa.

Tällainen osaava ja perinnetietoinen kaksikko olisi omiaan jos jonkinlaisiin musiikkitapahtumiin myös täällä Suomenmaassa. Jos Matti ja Anders tänne kutsutaan, heidän olisi kuitenkin syytä valita esityskieleksi mieluummin englanti kuin ruotsi, jota tunnetusti varsinkin täkäläinen nuoriso osaa huomattavasti paremmin kuin ns. toista kotimaista kieltä.

Vesa Walamies
(julkaistu BN-numerossa 2/2023)

Share