TUOMARI NURMIO (ALIAS JUDGE BONE) & KNUCKLEBONE OSCAR – Believe It Or Not
(Stupido TWINLP262/TWINCD262)
Paul Anka -lainalla käynnistyvä levy ei voi olla läpeensä pahojen ihmisten tekosia. Syntiinlankeemuksen tieltä pysyttelevät siten – joskin kulkureitin laitoja hieman kolistellen – loitolla myös New Orleansin rhythm’n’blues-rytmiikkaan puetun Adam And Even eli Pirkko Mannolan Mistä rakkaus alkoi -rallatuksen kääntäneet Hannu ”Judge Bone” Nurmio ja Oskari ”Knucklebone Oscar” Martimo väkevine taustayhtyeineen (kosketinsoittaja Risto Kumpulainen, basisti Mikko Murtomaa, rumpali Janne Mathlin ja fonisti-huilisti-klarinetisti Johannes Salomaa) sekä The Holy Rock Voices Choir -kööreineen.
Kansankuntamme karismaattisimpiin laulaja-lauluntekijähahmoihin lukeutuva Hande Nurmio on levyttänyt englanninkielistä musiikkia eräänlaisen alter egonsa Judge Bonen takaa jo vuodesta 2008 lähtien. Sitä ennen Amerikan-serkuillekin ymmärrettävää tuotantoa on kertynyt 1980-luvun alusta laskien myös Judge Bean & The Jury-, Meatballs- ja Barnhill Boys -nimikkeillä. Hyvässä muistissa on lisäksi kehuttu vuoden 2015 pitkäsoitto ”Tales Of Judge Bone, Vol. 1” Hoedown-yhtyeen kanssa (vaan minne mahtoi jäädä osa 2?). Roots-estetiikasta artisti ei ole oikeastaan irtaantunut millään kielellä esiintyessään, mutta vähiten peittävästi hän on tuonut blues-, country-, rockabilly-, soul- ja gospel-elementtejä esiin juuri edellä mainituilla äänitteillään. Uutuuslevyn julkaisun myötä lanseeraamansa ”Ei järjellä, vaan fiiliksellä – ei rahasta vaan rakkaudesta asiaan” -moton viitoittamana tätä saagaa on näemmä ollut luontevaa lähteä jatkamaan Rystysluu-Oskarin hullun arvaamattomassa ja pohjattoman luovassa seurassa. Lähtökohtaisesti kierroksia nostatetaan nyt ennen kaikkea tankillisella gospel-polttoainetta, mutta hengellisestä levystä ei kuitenkaan ole termin perinteisemmässä tarkoituksessa kyse. Siihen taitaa viitata jo rinkulan nimikin: Nurmio ei tunnustaudu kirkollisen Sanan vaalijaksi, mutta hänen mukaansa spirituaalista musiikkia voi siitä huolimatta sekä tehdä että kuunnella, uskoi sitten Raamatun tarinoihin tai ei.
Bone-Knucklebone -yhteistyö sai alkunsa jo 2018 vinyylisellä ”Judge Meets The King” -EP:llä. Kolme sen hengästyttävistä raidoista, perinteikäs kirkkojulistus John The Revelator, useimmiten Golden Gate Quartetin alkuperäisveisuksi mainittu tuimailmeinen God Almighty’s Gonna Cut You Down sekä Link Wrayn 1970-luvun alun kulttiklassikko Fire And Brimstone kokevat toisen ylösnousemuksensa albumiformaatin turvin. Ne samoin kuin enemmistö levyn muista esityksistä ovat ikuistuneet Tomi Leinon Suprovox-studioilla Karkkilassa, loput Sipoon E-Studioilla sekä Helsingin Ambiencessa.
Traditionaalisemmasta laulukirjasta ovat peräisin mm. rehvakkaasti rokattu kvartettigospel-standardi Two Wings sekä hyvinkin tuomarimaisen mollisointukasteen saanut americana-folkbluestulkinta Wayfaring Strangerista. Vekkuli päähänpisto on ollut sijoittaa levylle peräkkäin Shadrack-kokoonpanon alkujaan 1975 tekemä soulblues The Battle Is Over sekä hienona groovaavana rhythm’n’blues-juoksutuksena versioitu Shadrack-niminen ikivihreä (mm. Louis Armstrong ja Brook Benton), jonka Robert MacGimsey ideoi 1930-luvulla Vanhan testamentin Danielien profeettakirjasta.
Erityisen raikas ratkaisu on myös ollut levyttää suomalaisvoimin chicagolaisen gospel-laulaja-lauluntekijän Charles Jenkinsin johtaman Fellowship Chicago -kuoron menestyksekkäältä vuoden 2015 albumilta ”Any Given Sunday” peräisin oleva sukkelatahtinen gospelhetkutus War. Ainoa uutta tuotantoa edustava esitys on Nurmion kynäilemä aromikas blues I Was A Fool, jonka tapaisia teoksia olisi levylle kernaasti suonut muutaman lisääkin, vaikkapa korvaamaan muutamia, Ray Charlesin I Believe To My Soulin tapaisia, sinänsä tyylikkäästi tulkittuja mutta silti vaikutuskertoimeltaan selvästi lepsummiksi jääviä covereita. Huomionvarastajana paikkaansa sitä vastoin puolustaa kiekon päätösmessu, joka suoritetaan kirnuamalla polla punaisena Tom Waits -lainaa Down In The Hole. Veikkaan, että vanha vihtahousu saadaan näin spiidipäisen saarnan myötä pysymään jatkossakin piilossa kuumottavan kuoppansa pohjalla.
Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 6/2022)