Levyarvio: Dortmunder


DORTMUNDER – Väistämisvelvollinen liikenneympyrässä
(Maaseutumusiikki MSMCD 32-2021, cd-single)

Blueslegenda Robert Johnson mahtanee pyöriä haudassaan (jos edes tarkalleen tietää hautapaikkaansa), mikäli kuulisi vanhan tienristeysbluesinsa pyörivän tamperelaisessa liikenneympyrässä. Aikaakin on pyörähtänyt lähes 90 vuotta. Ai niin, en tullut muuten tarkistaneeksi, voiko Tampereella edes olla liikenneympyrää. Kyllä tekstin mukaan ainakin Viinikkalassa on.

Mystisten Dortmundermiesten Marko Aho on lystikkäästi muokannut tienristeyksen urbaaniin muotoon Liikenneympyrä. Voiko liikenneympyrässä tehdä keskiyöllä sopimuksen itsensä paholaisen kanssa? Siihen ei kukaan osaa vastata, ellei ole kokeillut. Mutta Robert Johnsonin Crossroadista on tietenkin kyse. Ihan varsinainen käännös ei Ahon teksti ole, vaikka alkusäkeet osuvatkin tarkalleen. Ei esitystä myöskään voi sanoa suomennokseksi, sillä laulu vedetään rehvakkaasti Tampereen kielellä. Alkujaan se onkin tehty sikäläiseen Nääskantri-projektiin. Nyt ei kantrista tosin ole tietoakaan, sillä kyllä tämä surullinen, mutta liikuttava tarina pikemminkin rokkaa. Mutta vaikka kitarariffi onkin Creamin versiosta lainattu, tekee Tapsa Kojon haitari siihen tyystin oman sävynsä. Opetus on tietenkin, ettei humalapäissään kannata keskellä kylmää yötä lähteä kompuroimaan liikenneympyrään.

”Liikennevalistussinglen” toinen puoli Väistämisvelvollinen on sitten tuollainen reippaampi pop-kappale (eihän tässä mitään toista puolta ole, kyse on cd-singlestä). Ahon melodia on korviin tarttuva, mutta sanat hukkuvat osittain epäselviksi massiivisen taustan alle. Mutta kyllä näinä korona-aikoina huomaa, että ihmiset väistelevät hysteerisesti – erityisesti meitä maskittomia. Väistämisvelvollinen ei ole kappaleena ihan tuore, sillä se on pyörinyt ns. digisinglenä (älkää edes yrittäkö kertoa minulle, mikä moinen on) jo viime vuoden puolella. Nyt kuitenkin se on ensi kertaa ihan fyysisessä muodossa.

No mutta, palatakseni alkuun, vaikkei Marko Aho Liikenneympyrässä alkuperäisesittäjän tavoin paholaiseen viittaakaan, päättää kertoja lähteä sieltä kohti tamperelaisten helvettiä – Hellsinkiä!

Honey Aaltonen
(julkaistu BN-numerossa 3/2021)

Share