Levyarvio: Long John McDonald


LONG JOHN MCDONALD FEAT. DR. HELANDER – Eagle’s Eye / Right Or Wrong
(Rootman Music, cd-single)

Digitaalimusiikin ehtymättömässä tulvassa kahlatessa on ollut tervetullutta vastaanottaa silloin tällöin myös kotimaista tuotantoa olevia fyysisiä cd-singlejulkaisuja, joiden valmistusinto promotarkoituksiinkin on tuntunut kaiken kaikkiaan olleen viime aikoina yhä olemattomampaa. 2000-luvun varrella ensisijaisesti John & Jason -duonsa välityksellä äänitteenteon maussa kiinni pysytellyt Long John McDonald on laulaja, kitaristi ja basisti, tuttavallisemmin Juha Ahvenainen. Hän on myös kirjoittanut esittelysinkkunsa molemmat kappaleet, jälkimmäisen yhdessä edellä viitatun Jaakko ”Jason” Laineen kanssa. Ahvenaisen ja Laineen ystävyys juontaa peräti 1960-luvulle saakka, joten aivan pojankoltiaisten kynäelmistä ei todellakaan ole kyse.

Longin Johnin äärimmilleen huoliteltua mielenrauhabluesia kuorruttaa hallituin ottein kitarallaan toinen nestorimusikantti Ilkka Helander, eikä ihme – olihan kaksikko mm. perustamassa 1990-luvulla Helander Co:ta ja musiikillista yhteishistoriaa tiedetään parivaljakolta löytyvän paljon varhaisemmaltakin ajalta.
Rumpupallin takana studiokokoonpanossa on istunut yhtä lailla kokenutta soittokuntaa Leevi Leppäsen ominaisuudessa. Urkuja puolestaan käskyttää mm. The Potatoesista tuttu solistin nuorempi veli Antti Ahvenainen.

Minkä Long John vokalistisilta varoiltaan maltillisella puheenomaisella tulkinnallaan hieman menettää, hän korvaa äänestään välittyvällä vilpittömän oloisella tunteella. Sellaisella, jota ei voi koulukirjoista tai Wikipediaa selailemalla omaksua. Siihen yksinkertaisesti kasvetaan.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 3/2021)

Share