Levyarvio: The European Blues Aces


THE EUROPEAN BLUES ACES – A Handful Of Aces
(Homework HWR 012)

Kansiteksti alkaa sanoilla ”Viisi muusikkoa. Viisi maata”. Tässä yhteydessä rumpali Mikko Peltola edustaa Tanskaa, jossa hän on asunut jo useita vuosia. Yhtä tuttu meille suomalaisille on basisti Jaska Prepula. Muut bluesässät ovat hollantilainen Hein Meijer alias Little Boogie Boy (kitara, laulu), britti Roger C. Wade (huuliharppu, laulu) ja saksalainen Christian Rannenberg (piano, laulu). Levyn tavoitteena on tarjota kuulijoille puhdasta ja laimentamatonta bluesia. Sellaista, jota valitettavan harvoin kuullaan tänä päivänä eurooppalaisilla lavoilla. Mukaan on valittu seitsemän lainakappaletta ja kolme omaa sävellystä.

Edellä mainittu tavoite toteutetaan kirjaimellisesti, levy on täysipainoista vanhan koulukunnan bluesia. Tunnelman voi aistia avauskappaleesta (Eddie Taylorin I Feel So Bad) lähtien. Matkan varrella kuullaan Albert Kingin, John Littlejohnin, Magic Samin, Big Bill Broonzyn ja Eddie Burnsin luomuksia. Huomion arvoista on, että kaikki edellä mainitut alkuperäisartistit ovat kitaristeja.

Huuliharppuosastoa säveltäjissä edustaa Jazz Gillum, jonka Jockey Blues on esimerkki bluesissa paljon käytetyistä kaksimielisistä sanoituksista. Lainakappaleet esitetään onnistuneesti omalla tyylillä eikä niissä yritetä jäljitellä alkuperäisversioita.

Omista sävellyksistä mainittakoon Rannenbergin Hard Rocks Is My Pillow, joka tuo mieleen 50-luvun Chicagon. Waden Take Me Home on hidas blues, jossa kuullaan maukasta huuliharppua.

The European Blues Aces koostuu ammatimuusikoista, jotka hallitsevat omat instrumenttinsa. Heillä, niin kuin yleensäkin eurooppalaisilla bluesartisteilla, on laulupuoli se, jossa jäädään jälkeen amerikkalaisista virkaveljistä. Tästä huolimatta tämä levy kestää useamman kuuntelukerran ja on ilahduttava esimerkki bluesperinteiden kunnioittamisesta.

Harri Haka
(julkaistu BN-numerossa 3/2023)

Share