Levyarvio: Hayden Thompson – Sings Johnny Cash, Elvis Presley, Carl Perkins And… Hayden Thompson


HAYDEN THOMPSON – Sings Johnny Cash, Elvis Presley, Carl Perkins And… Hayden Thompson
(Bluelight BLR 33248 2)

Sun-yhtiön suurimpien rockabilly- ja countryvaltiaiden viettäessä jo tuonpuoleista eloaan autuaammilla soittomailla on keskuudessamme yhä muutamia Memphisissä 1950-luvulla orastavaa mainetta hankkineita artisteja, joiden menestyksen hetket rajoittuivat selvästi satunnaisempiin ja lyhytkestoisimpiin kertaonnistumisiin. Vuonna 1938 syntynyt Hayden Thompson käväisi aurinkomerkillä tekaisemassa muutaman äänitteen, joista vuonna 1957 syntynyt intohimoinen rockabilly-coverversio Junior Parkerin Love My Babysta asemoi hänet aihepiirin kulmakivien joukkoon.

Tosin vasta vuosikymmeniä jälkeenpäin. Ilmestyessään Sunin Phillips International -sisarmerkillä sinkusta ei muodostunut kansallista hittiä. Rokkaamisesta osittain ”aikuistunut” Thompson muutti vuosikymmenen lopulla Chicagoon, missä hän pyrki valokeilaan etupäässä countrymusiikilla. Todellinen läpimurto olikin aivan kulman takana laulajan solmittua levytyssopimuksen vielä pienipuitteisen mutta jo muutaman suuremman listahitin saavuttaneen Kapp Recordsin kanssa. Myös Hayden sai tilaisuuden julkaista kokonaisen albumin omissa nimissään ja platalle sisältynyt kappale $16.88 alkoi myydä lupaavasti myös alueellisilla sinkkumarkkinoilla. Laadukas ja tyylillisesti verrattain monipuolinenkin luomus valitettavasti hukkui vuoden 1966 tuotantoähkyssä lukemattomien kilpailevien LP-julkaisujen sekaan. Pettynyt artisti jatkoi musiikintekoa lähinnä harrasteenaan ja hankki varsinaisen elantonsa toisin konstein, mm. limusiininkuljettajana.

Enemmän tosimielellä hän palasi studioon vasta 1980-luvulla. Siinä vaiheessa Memphisin ajoista oli vierähtänyt ”vasta” kolmisenkymmentä vuotta eikä Thompson muistellut menneisyyttään häpeillen. Päinvastoin hän jatkoi uutta musiikkia aikaansaaneena artistina vahvasti nuoruutensa jäljillä sekä pitkälti juuri Sun-kollegoidensa Elviksen, Johnny Cashin ja Carl Perkinsin traditiota vaalien. Tästä pitkän tähtäimen suunnitelmasta laulaja ei poikennut myöhemminkään, mikä konkretisoituu tälle kokoelmalle poimituilta vuosien 1995–2016 tallenteilta Suomesta, Ruotsista ja Yhdysvalloista. Niillä hän versioi edellä mainittujen ”miljoonan dollarin kvartetin” tuotantoa tunnistettavaan ja vuosien karttuessa yhä tunteikkaammaksi hioutuneeseen tapaansa.

Todistevalinnoiksi sopivat vaikkapa luennat Carl Perkinsin letkeästä Honey ’Cause I Love You’sta tai bluesiksi kääntyneestä Gone Gone Gonesta, herkän akustisen balladisovituksen saavasta Elviksen You’re A Heartbreakerista tai rullaavan boogie woogie -pianon kiihdyttämästä Johnny Cashin Hey Porterista. Perustellusti levyn nostalgiateemaista valikoimaa täydentävät myös monet Thompsonin itsensä kirjoittamat kappaleet, kuten I Wanna Get Home, Drive Me Out Of My Mind ja Guns.

Kulttuuriarvoiltaan ja fanikuriositeetteina ensijulkaisunsa ansainneiden mutta äänentoistoltaan kaikkea muuta kuin hifi-tasoisten bonus-esitysten These Boots Are Made For Walkin’ ja Sixteen Dollars Eighty-Eight Cents ($16.88) kerrotaan olevan peräisin Grand Ole Oprysta Nashvillen Ryman Auditoriumista ja nauhoituspäiväksi ilmoitetaan perjantai 6.5.1966. Koska kuulua radioshowta kuitenkin lähetettiin lauantaisin ja tiettävästi aina suorana, lienee tulkittavissa, että esitykset saattaisivatkin olla peräisin vuorokautta ennen varsinaista Oprya WSM-aseman kautta lähetetystä Friday Night Oprysta, jonka esiintyjäskaalakin oli hieman isäntäohjelmaansa laajempi. Pienoisen painovirheenkin mahdollisuus on toki aina olemassa.

Entuudestaan julkaisemattomana houkuttimena on kiekolla lisäksi mukana ensimmäisen Suomessa vuonna 2006 ikuistetun albumin ”Hayden Thompson” sessioista säästynyt vaihtoehto-otto Elvis-klassikosta A Mess Of Blues. Osansa sekä alakulosta että iloisemmista hetkistä urallaan saaneesta veteraanista välittyi näidenkin näytteiden mukainen sisäinen rauha ja vakaa luotto musiikinteon mielekkyyttä kohtaan myös tavatessamme vastaavissa merkeissä hollolalaisessa Petrax-studiossa syksyllä 2009 hänen ollessaan viimeistelemässä toista Bluelight-pitkäsoittoaan ”Standing Tall” samaisen mm. Olli ja Janne Haaviston sekä Tommi Vikstenin tähdittämän huippukokoonpanon säestyksellä.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 1/2025)

Share