Blues News 6/09 ilmestyy viikolla 51! (11.12.2009)

Blues Newsin vuoden 2009 viimeinen numero ilmestyy parahiksi joulua edeltävällä viikolla. 68-sivuinen lukupaketti on tällä kertaa huomattavan rhythm'n'blues-pitoinen, kuitenkaan perinteistä (sekä modernimpaa) bluesia, soulia tai vanhan liiton rock'n'rollia unohtamatta.

Haastattelun muodossa numerossa esittäytyy amerikkalainen soulblues-laulaja Ellis Hooks, muita laajempia artistibiografioita on tarjolla Wynonie Harrisista, Roland Stonesta sekä tyttöyhtye The Victoriansista. Konsertti- ja tapahtumakatsauksissa ovat mukana mm. German & Baltic Blues Challenge (Eutin, Saksa 30.-31.10.), Chicago Blues Festival (osa 3), R.J. Mischo (Helsingin Malmitalolla 17.11.) sekä Lucerne Blues Festival (Luzern, Sveitsi 12.-14.11.). Tutuista artikkelisarjoista puolestaan jatkoa saavat Vesa Walamiehen "Bluesklassikoiden lähteillä", Juhani Ritvasen "Tyttöjä tyrkyllä" (osa 24), "Yhä Jytisee" (osa 15) ja "Merkillistä meininkiä" (osa 3) sekä Norman Darwenin "Blues News from England". Lisäksi luettavaa löytyy mm. aiheista "The Beatles - Rock and Rollin tuhohyönteiset?" (Aimo Ollikainen), "Motown-juhlavuoden satoa" (Pekka Talvenmäki) ja "Goofin' Records Birthday Special!" (Mikke Nöjd).

Lehden etukantta tähdittävät Baltic Blues Challengen soolo- ja duosarjan voittajat, saksalaiset Georg Schroeter ja Marc Breitfelder (kuva: Pertti Nurmi)

Tilaa Blues News kotiisi suoraan yhdistykseltä tai nouda irtonumero lähimmästä myyntipisteestä!


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Erik Lindahlin bluesfotoja esillä Helsingissä huhtikuussa! (11.12.2009)

Ruotsalaisen Erik Lindahlin vuosikymmenten varrella ikuistamia bluesaiheisia valokuvia on näytteillä Luova.fi -galleriassa Helsingissä 31.3.-24.4.2010 välisenä aikana. Luova-galleria toimii osoitteessa Albertinkatu 16. Lindahl itse on paikalla ainakin näyttelyn avajaispäivänä.

Erik Lindahlin bluestaidetta on saatavilla myös kirjana Johan Lindbergin suunnittelemassa ja tuottamassa teoksessa "Blue Shots - Photographs By Erik Lindahl". Julkaisu voitti arvostetun "Swedish Book-Art" -palkinnon ilmestymisvuonnaan 2008.

Pertti Nurmen kirjaesittely BN-numerossa 6/08:

BLUE SHOTS - PHOTOGRAPHS BY ERIK LINDAHL
Foreword by Nick Tosches
Text: L-P Anderson, Nils Hanson and Tommy Löfgren
Production: Johan Lindberg Journal, 2008
ISBN 978-91-976966-4-7s

Erik Lindahl on vuonna 1952 syntynyt ruåtsalainen, sanoisinko legendaarinen valokuvaaja, joka on loistavalla ja bluesiin sydänrakkaudesta pursuavalla pieteetillä toiminut Scandinavian Blues Associationin Jefferson-lehden hovikuvaajana parin kolmen vuosikymmenen ajan. Erikin pyyteetön tunteen palo bluesia kohtaan on siivittänyt hänet milloin minkäkin lentoyhtiön siivin Rapakon toiselle puolelle ikuistamaan bluesartisteja ja -yhteisöä omimmassa ympäristössään kotitantereellaan, kodeissaan, kylissään, porstuoillaan, pellonreunoilla, klubeilla ja juke jointeissa, arkisen aherruksen tai biletyksen tiimellyksessä, Syvän Etelän maaseudulla sekä pienemmissä tai isommissa kylissä ja kaupungeissa. Kun Jeffersonissa Erikin valokuvaus on liittynyt yleisimmin artistien keikkojen dokumentointiin, niin tähän 150-sivuiseen kirjaansa hän on koonnut pääasiassa tunnepaloja yllämainitun teemalistauksen kaltaisissa viitekehyksissä. Liki puolentoista sadan valokuvan kattaus peilaa aikajanaa 1976-1990. Vanhin foto (eli kirjan kansi) on Ruotsin Kalmarissa taltioitu Walter Horton -tutkielma. Muutoin Erikin matkakalenteri vie meidät mm. Chicagoon, Losikseen, Memphisiin ja Mississippiin. Mieluisinta otosta on mahdoton valita, koskapa kirja sisältää ihan älyttömän monta hienoa valokuvallista taideteosta.
Lienee itsestään selvää, että tällaisen teoksen 100-prosenttinen painopiste on valokuvauksessa. Kirjassa on jonkun verran myös tekstiä. Nick Toschesin sivun mittainen Johdanto on ihan ookoo. Sen sijaan Erik Hansonin hieman naiivinoloinen Erik-kehuskelutarinointi on aika turhanpäiväistä sepustusta. Jokainen, joka avaa kirjan miltä hyvänsä sen sivulta ymmärtää, että Erik Lindahlin kuvat puhuvat puoletaan. Siinä eivät sanat riitä kertomaan, kuten laulussa sanotaan.
Pehmytkantisena toteutettu kirja olisi ansainnut ehdottomasti kovakantisen toteutuksen. Sen verran arvokkaasta työstä tässä on kyse. Ymmärrän kyllä kustannustekijät, jolla kirjan hinta on saatu ns. kuluttajaystävälliseksi. Onneksi sentään painopaperi on suht laadukasta.
Tavatessani ruotsalaisen bluesvaikuttajan ja Smokestack -kauppiaan Tommy Löfgrenin taannoin, tämä kertoi Erik Lindahlin olevan isoissa taloudellisissa vaikeuksissa, joten kaikki lisäkruunut ovat tuikitarpeeseen. Blue Shots edustaa omassa lajissaan bluestaidetta parhaimmillaan. Kirja on nähtävä ja koettava - Erik Lindahl ansaitsee sen. Smokestack myy kirjaa.


Eräs tunnetuimmista Lindahl-valokuvista:
Albert King Göteborgin konserttitalossa v. 1980
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Down Home Kiven loppulaulu (11.12.2009)

Suosittu tamperelainen roots-alan ihmisten kohtauspaikka Down Home Kivi -klubi on ilmoittanut konserttiaktiviteettiensa päättymisestä toistaiseksi, ainakin kuluvan vuoden osalta. Joulukuun 2009 viimeisenä bluesartistina Teatterikahvila Kiven estradille nousi amerikkalainen Eric Bibb, jonka esiintymistä kuvaillaan DHK-klubin MySpace-sivuilla seuraavaan tapaan: "Eric Bibbin edellinen vierailu sai ihmiset haukkomaan henkeään. Yksi mies, kitara ja laulu aseinaan pystyi pitämään yleisön lähes transsinomaisessa tilassa. Äänen ja dynamiikan täydellinen hallinta loivat saliin tunnelman, jota voisi parhaiten luonnehtia sametinpehmeäksi svengiksi. Turhaan ei Eric Bibb ole kasvanut Greenwich Villagen folk-piireissä. Hänessä elää positiivisellä tavalla 60-luvun folk- ja bluesaallon perintö."

Seremoniamestari Jukka Mäkinen 10. joulukuuta:

Down Home Kivi - itku pitkästä ilosta eli "I feel so blue today"

Kolmen ja puolen vuoden aikana olemme kuulleet Kivessä niin Suomen kuin maailman huippujakin. Tässä epätäydellinen lista Down home Kivessä esiintyneistä artisteista: Pepe Ahlqvist, Tomi Leino band, Helge Tallqvist, Wang Dang Dudes, Wiley Cousins (USA), Jussi Syren & the Ground breakers, Alaska Kalan (USA), Steve Guyger (USA), Eero Raittinen, Jimmy Lawson (USA/FIN), Big Joe Louis (UK), Wildcards (UK), Hooter's Blues feat Travis Haddix (USA), Buddy Reed (USA), Bottlenecks with Ismo Haavisto, L.R. Phoenix (UK/FIN), Henry's Swing Club, Jamie Mäkinen, Jo' Buddy One Man Band (and with) Down home King III, Sonny Boy Magnusson, Micke Björklöf & Ville "Lefty" Leppänen, Steve Future & Anssi Salminen Band, Swamp Boogie, Doug Jay (USA), Baby Boy Varhama & the Jinx, Paul & the Blue Delivery (SWE), Juha Kartano, Sweet Jeena & the Sweethearts, Juho Hurskainen, Jouni Joronen, Mike Westhues, J.Leino & the Bluestroyers, Sweet Jeena & the Sweethearts, Jim's Combo (SWE), Jaakko Heinonen Band, Bobby Radcliffe (USA), Boo Boo Davis (USA), Eddie Kirkland (USA), Wentus Blues Band, Two Timers (UK), Tim Lothar (DK), R.J. Mishco (USA), Carlos del Junco (CAN), Bob Brozman (USA), Gene Taylor (USA), Eric Bibb (USA).

Kiitokset klubia kanssani ideoineelle Tommi Laineelle, ja teatterin entiselle hallintojohtajalle Ilpo Hakalalle, siitä, että otti idean avosylin vastaan ja halusi myöskin kehittää klubi-iltaa.

Vaikka aluksi, lähdettiin vapaasta ja bussilipunhintaisesta sisäänpääsystä liikkeelle, oli lipun hintaa pakko hinata ylöspäin, jotta bändeille saataisiin edes välttävät palkkiot. Lienee kuitenkin varsin kohtuullista, että saa kuulla maailman ja maan huippuja elokuvalipun hinnalla.

Kiitokset myös Tampereen Teatterin tarmonpesälle - Iipalle - eli Sirpa Höltälle, jonka positiivinen tyyli ja organisointi auttoi minua lukemattomia kertoja, kiitos tiedottaja Sanna Huhtalalle, johtaja Heikki Vihiselle, lukuisille äänimiehille, mutta ennenkaikkea äänimies Ivanille jonka kanssa on väännetty kohtuullisen hyviä soundeja kohtuu volyymillä, varsinkin kun ottaa huomioon sen h......n digimixerin sijainnin.

Kiitos myös Jussi Jo' Buddy Raulamolle henkisestä ja fyysisestä tuesta, hyvistä vinkeistä ja spiritistä, samoin Tomi Leinolle ja Esa Kuloniemelle, Pasi Tuomiselle, Pete Hoppulalle , Arska Rissaselle ja muille Bluesloverseille yhteishengestä ja -työstä, erityisesti Jyrki Kalliolle mainioista blogeista ja kuvista. Veijo Airaksiselle pyyteettömästä MySpace-sivun ylläpitämisestä. Erityiskiitos ravintolan henkilökunnalle palvelualttiudesta ja ystävällisyydestä.

Sydämelliset kiitokseni teille bluesin ystävät, että olette jaksaneet kannattaa bluesin ja elävän musiikin asiaa klubi-illasta toiseen.

Jukka Mäkinen, klubi-isäntä


Down Home Kiven päätösklubilla tunnelmoinut Eric Bibb
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Jemma-palkinto Bluesministerille! (11.12.2009)

Toista kertaa jaettu Tampereen Blues Lovers ry:n tunnustuspalkinto Jemma myönnettiin tänä vuonna ansaitusti Esa 'Bluesministeri' Kuloniemelle - eikä tätä parempaan kotiin olisi kunnianosoitus voinutkaan päätyä! Kuloniemen vuosikymmeniä jatkunut pyyteetön blues-urakointi niin muusikkona kuin toimittaja-journalistinakin hakee vertaistaan maassamme. Honey B. & T-Bones -yhtyeessä musisoimisen sekä Yle Radio Suomessa pyörivän Bluesministeri-radio-ohjelman pyörittämisen ohella palkittu bluesvaikuttaja on kunnostautunut viime aikoina mm. useiden mustaa musiikkia käsittelevien kirjojen kääntäjänä sekä Helsingin Hakaniemessä järjestettävän GhettoBlues-klubin isäntänä. Blues News välittää sydämelliset onnittelut voittajalle!

Blues-Finland.com 9.12.: Jemma-palkinto Esa Kuloniemelle
Jyrki Kallion Aamulehti-blogi 10.12.: Ladies Sing Soul ja Jemma-palkinto Yo-talolla 8.12.2009


Esa Kuloniemi Raumabluesissa (photo: J. Hoppula)
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Huuliharpunsoiton online-opisto avaa ovensa joulukuussa! (11.12.2009)

Yhdysvaltalainen blues-huuliharpunsoiton koulutusta järjestävä "oppilaitos" The Harmonica Masterclass Workshop avaa uuden nettisivustonsa 20. joulukuuta. Grammy-ehdokkuudenkin omaavan harpistin David Barrettin johtama instituutio on laajentamassa toimintaansa toden teolla verkkomaailman puolelle, www.harmonicamasterclass.com -saitilla tulee nimittäin olemaan jatkossa tarjolla myös online-soitto-opetusta: etäopiskelija voi esim. pientä lisämaksua vastaan ladata opetusjaksoja eri harpunsoiton aihealueista. Video-esimerkkejä ja teasereitä laitoksen toiminnasta sekä verkkosivujen opetussisällöstä on nähtävillä tällä hetkellä Youtubessa. Blues News suosittelee kaikille bluesharpun soitosta kiinnostuneille!


David Barrett opetustehtävissä
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Finnish Blues Societyn hallitus vuodelle 2010 nimetty! (2.12.2009)

FBS ry:n hallitus vuodelle 2010 valittiin yhdistyksen sääntömääräisessä syyskokouksessa Helsingissä 28. marraskuuta. Pete Hoppula jatkaa yhdistyksen puheenjohtajana sekä Blues News -lehden vastaavana päätoimittajana. Tulevan kauden hallituksen muodostavat Honey Aaltonen, Aarno Alén, Kari Kempas, Jari Kolari, Tia Koskinen, Maiju Lasola, Aimo Ollikainen ja Harri Suokas, varajäseninä toimivat Laura Aaltonen ja Riku Metelinen, tilintarkastajina Pekka Talvenmäki ja Vesa Walamies sekä varatilintarkastajina Kalle Mänttä ja Hannu Nyberg. Blues Newsin toimitussihteerien tehtävistä huolehtivat myös ensi vuonna tutut luottoherrat Juhani Ritvanen sekä Pertti Nurmi.

Syyskokouksessa hyväksyttiin lisäksi FBS ry:n toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2010. Uudessa toimintasuunnitelmassa korostuvat lehdenteon ohella sekä konsertti- että levyjulkaisuhankkeet. Yhdistyksen tavoitteena on myös tehostaa entisestään kotimaisen musiikin vientityötä mm. International Blues- ja Baltic Blues Challenge -yhtyekilpailujen kautta. FBS:n rooli hiljattain perustetun European Blues Unionin toiminnassa tulee niin ikään olemaan keskeinen.*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Keeping The Blues Alive -palkinto vihdoin Suomeen! (17.11.2009)

Finnish Blues Society ry vastaanottaa Blues Foundation Keeping the Blues Alive (KBA) 2010 -palkinnon kategoriassa "Kansainvälinen toimija".

Suomalaiselle Finnish Blues Society (FBS) -yhdistykselle myönnetään amerikkalaisen Blues Foundation –järjestön Keeping The Blues Alive (KBA) Awards 2010 –palkinto. Arvostetun huomionosoituksen luovutus tapahtuu USA:n Memphisissä lauantaina 23.1.2010. KBA-seremonia kuuluu keskeisenä osana laajamittaisen kansainvälisen International Blues Challenge (IBC) -viikonlopun tapahtumiin. FBS saa KBA-palkinnon tunnustuksena USA:n ulkopuolella tapahtuneesta pitkäaikaisesta ja pyyteettömästä toiminnasta blues-musiikin hyväksi.

Finnish Blues Society on ollut erittäin tärkeä toimija blues-musiikin tunnettuuden lisääjänä Suomessa perustamisvuodestaan 1968 lähtien. Yhdistys on levittänyt blues-tietoa jo peräti neljä vuosikymmentä julkaisemassaan Blues News -lehdessä, Blue North -levymerkillään, konserttitoiminnallaan sekä runsassisältöisten nettisivujensa välityksellä. Edelleen aktiivisesti toimiva Finnish Blues Society on yksi maailman vanhimmista blues-yhdistyksistä.

Memphisissä päämajaansa pitävä Blues Foundation on voittoa tuottamaton organisaatio, jonka päätehtäviä ovat bluesin historian ja elinvoimaisuuden vaaliminen, musiikkilajin koulutuksen tukeminen ja tämän amerikkalaisen taidemuodon tulevaisuuden turvaaminen. Järjestöön kuuluu 165 blues-yhdistystä sekä lukemattomia henkilöjäseniä ympäri maailman. Foundationin järjestämät tilaisuudet ja sen jakamat kunnianosoitukset kuten Blues Music Awards, Blues Hall of Fame Induction Ceremony, International Blues Challenge ja Keeping the Blues Alive Awards – tekevät siitä kiistattomasti blues-musiikin kansainvälisen johtokeskuksen. KBA-palkintoja yhdistys on jakanut vuodesta 1980 lähtien.

Kaikki Keeping the Blues Alive -palkinnon saajat 2010:

Taide ja valokuvaus: Michael Maness, Memphis
Blues-klubi: Bradfordville Blues Club, Tallahassee
Blues-organisaatio: Connecticut Blues Society
Opetus/koulutus: Spencer Bohren, New Orleans
Festivaali (USA): Heritage Music Blues Festival, Wheeling
Festivaali (kansainvälinen): Piazza Blues, Bellinzona, Sveitsi
Historia: Eric Leblanc, British Columbia, Kanada
Kansainvälinen: Finnish Blues Association, Suomi
Journalismi: David Fricke, Rolling Stone, New York
Kirjallisuus: Crossroads, The Life and Afterlife of Blues Legend Robert Johnson
Tom Graves, Memphis
Manageri/agentti: Pat Morgan, Kailua-Kona
Printtimedia: Block, Almelo, Hollanti
Tuottaja: Andy McKaie, Universal Music Enterprises, Santa Monica
Promoottori: Pozitif Productions, Istanbul, Turkki
Tiedottaja: Richard Flohil, Toronto, Kanada
Radio (kaupallinen): Charles Evers, Jackson
Radio (julkinen): Rick Galusha, Omaha
Levy-yhtiö: Crosscut Records, Bremen, Saksa
Visuaalinen palkinto (elokuva, tv, video): Pocket Full of Soul, Houston

Lataa FBS ry:n mediatiedote (pdf) suomeksi / englanniksi


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Ensimmäisen Baltic Blues Challengen kärkisijat Saksaan, Latviaan ja Ruotsiin! (2.11.2009)

Saksan Eutinissa 30.10. käydyn German Blues Challengen ja 31.10. vuorossa olleen Itämeren maiden välisen Baltic Blues Challengen tulokset ovat ratkenneet. Kokonaisuutena laadukkaan, tasaväkisen ja järjestelyidensä puolesta tyylikkäästi hoidetun 2-päiväisen bändikisan kansallisessa osuudessa korkeimman jury-pistepotin korjasi plakkariinsa hilpeää akustista oldtimey-bluesia esittänyt Hootin' The Blues -trio, joka sai voitostaan kotiinvietäväksi meno-paluulipun Yhdysvaltojen Memphisissä ensi vuoden tammikuussa pidettäviin International Blues Challenge -kilpailuihin. Soolo/duo -kategorian ykkössijalle taituroi itsensä niin ikään Memphisin matkan arvoisesti virtuoosimainen pianisti-harpisti -yhdistelmä Georg Schroeter & Marc Breitfelder.

Baltic Blues -kisassa kotimaiset edustajamme T. Leino Band sekä Jo' Buddy & Down Home King III taistelivat omien upeiden suoritustensa myötä voitosta aivan viime metreille saakka, mutta niin vain kävi, että pelin lopulta ratkaisseet tuomariäänet päätyivätkin tällä kertaa Riikasta tulleelle ammattitaitoisen viihteellistä yökerhobluesia tarjoilleelle Latvian Blues Bandille sekä jo toistamiseen edellispäivän ykkösnimille Schroeterille ja Breitfelderille. Koska viimeksi mainituille oli IBC-passi myönnetty jo aikaisemman Saksan mestaruutensa johdosta, palkittiin nyt Memphis-tiketillä myös pistelaskennassa toiseksi sijoittunut - varsin vähäeleiseen tyyliin akustista kantribluesia esittänyt ruotsalaiskaksikko Steve Grahm & Matthias Malm.

Erityisesti soolo/duo -sarjassa lopputuloksen julkistamisen kerrotaan herättäneen paikoin katkeran kiivassävyistäkin jälkipuintia yleisön keskuudessa, missä - kansallisuuteen katsomatta - vallitseva mielipide illan todellisista voittajista siis mitä ilmeisimmin poikkesi Juryn suosimasta linjasta. Blues News välittää kuitenkin vilpittömän lämpimät onnittelut jokaiselle sekä BBC:ssä että GBC:ssä menestyneelle!

GERMAN BLUES CHALLENGE:

Bändi-kategorian osallistujat:
Hootin' The Blues; voittaja
Bluesm@il
Timo Gross Band
Richie Arndt & the Bluesnatics
Blues Blend

Soolo/duo -kategoria osallistujat:
Georg Schroeter & Marc Breitfelder; voittaja
Down Home Percolators
The Juke Joint Pimps
Bernd Rinser & Ron Fröde

Tuomaristo:
Birgitta Larsson, Scandinavian Blues Association/Jefferson (Ruotsi)
Detlev Högen, Crosscut Records (Saksa)
Thomas Ruf, Ruf Records (Saksa)
Pertti Nurmi, Finnish Blues Society/Blues News (Suomi)
Andrzej Matysik, Twoj Blues (Puola)
Rune Myhren, Blues News (Norja)
Nils Lönnsjö, Åmål's Blues Fest (Ruotsi)


BALTIC BLUES CHALLENGE

Bändi-kategorian osallistujat:
Latvian Blues Band (Latvia); voittaja
T. Leino Band (Suomi)
Sharpnotes (Ruotsi)
Bedrock Bluesband (Norja)
J.J. Band (Puola)
Hootin' The Blues (Saksa)

Soolo/duo -kategoria osallistujat:
Georg Schroeter & Marc Breitfelder; voittaja
Steve Grahn & Matthias Malm (Ruotsi); 2. sija
Jo' Buddy & Down Home King III (Suomi)
Tim Lothar (Tanska)
Adam Coolish & Michael Kielak (Puola)

Tuomaristo:
Priscilla Hernandez, Blues Foundation (USA)
Richie Villiger, Baltic Blues Society (Sveitsi)
Hannes Anrig, Bluesfestival Rapperswil & Magic Blues (Sveitsi)
Rene Heller, Bluesbasel (Sveitsi)
Karen Neumann, Dutch Blues Foundation (Alankomaat)
Winne Penninckx, Naked Productions (Belgia)


German Blues Challenge -voittaja Hootin' The Blues

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Roots'n River Bluesin historia nyt yksissä kansissa! (25.10.2009)

Rovaniemellä järjestettävän Roots'n River Blues -festivaalin vuosien 1995-2004 tunnelmat on koottu tuoreeseen historiikki- ja valokuvateokseen. Kirjan on toimittanut tapahtuman isähahmo Jarmo Puhakka. Suunnittelusta ja taitosta ovat vastanneet Lasse Katainen ja JP Koivisto.

98-sivuisessa tyylikkäästi toteutetussa pehmeäkantisessa julkaisussa kunkin vuoden tapahtumat käydään tiivistetysti läpi eri toimittajien käsialaa olevissa artikkeleissa. Kirjan pääosassa esiintyvät kuitenkin valokuvat, joiden ottajina ovat kunnostautuneet mm. Pekka Aho, Pertti Nurmi, Veli-Pekka Salmi, Pertti Pöykkö, Timo Hyyryläinen ja Markku Lillberg (lisäksi apuna on käytetty Lapin Kansan kuva-arkistoa). J. Puhakan viitesanoja lainaten:

"Roots'n River Blues -festivaaleilla salamavaloissa loistivat niin yleisö kuin artistitkin. Tämä kirja esittelee otoksista parhaimmat. Usean valokuvaajan ikuistamat hetket ja sanomalehti Lapin Kansan artikkelit palauttavat mieliin suositun rovaniemeläisen tapahtuman tunnelmia kymmenen vuoden ajalta. Suositellaan nautittavaksi vuosikertavinyylin kanssa."

Roots'n River Blues 1995-2004 -kirja on tilattavissa
Finnish Blues Societyltä hintaan 14,90 euroa + pm.

Yhteydenotot suoraan taloudenhoitajallemme
sähköpostitse: aarno.alen (at) saunalahti.fi
tai käytä sähköistä tilauslomakettamme
Roots'n'River Blues 1995-2004
Kustantaja: Lapin Kansa Oy
Painopaikka: KS Paino Oy, 2009
ISBN 978-952-92-6128-4
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Blues'n'roots-harrastajille luvassa klubi-iltojen täyteinen syksy! (29.9.2009; muokattu 3.11.2009)

Juurimusiikin ystäviä hemmotellaan tänäkin syksynä runsaalla ja laadukkaalla klubiohjelmistolla eri puolella maata:

Ghetto Blues
Ravintola Juttutupa, Säästöpankinranta 6, Helsinki:
19.9. Zalo, Swamp Boogie
7.11. Dave Arcari (UK)
14.11. Bob Brozman (USA)
12.12. Honey B. & the T-Bones

Helsingin Hakaniemessä jatkuvat suositut Ghetto Blues -illat. Lauantaisin noin kerran kuussa järjestettäviä pääsymaksuttomia tapahtumia isännöi edelliskausien tapaan Esa 'Bluesministeri' Kuloniemi. Ghetto Bluesin syyskauden startti ehdittiin tarkasti ottaen suorittaa jo 19. syyskuuta, jolloin Juttutuvan stagella nähtiin bluesilmaisun erästä äärilaitaa edustava turkulaisduo Zalo sekä Mississippin ja Louisianan rämeiltä oman alkuvoimaisen bluesinsa ammentava jyväskyläläinen Swamp Boogie -trio.


Kantis Goes Roots
Ravintola Kantakrouvi/Kantis, Ruoholahdenkatu 4, Helsinki:
16.10. Alaska Kalanen, West Coast Blues
30.10. Dave Arcari (UK), Bullfrog Brown (EST), Black River Bluesman
13.11. Jussi 'Lil' Wolfie' Hämäläinen & Jari Vireaho, Lena & Slide Brothers
4.12. Marty the Random Guy, Jaakko Heinonen Band

Helsingin Kantakrouvissa operoiva Kantis Goes Roots jatkaa niin ikään toimintaansa Juurimusiikki ry:n johdolla neljänä syysperjantaina. Avajaisillan 16.10. esiintyjinä kuullaan tällä kertaa Alaska Kalasta sekä länsirannikolta tulevaa West Coast Blues -kokoonpanoa.


Käpygrillin Bluesperjantait
Ravintola Käpygrilli, Osmontie 5, Helsinki:
18.9. Hörrihoovers
25.9. Blues Bastards
2.10. Sonny Boy Magnusson & Band
9.10. Jimmie 'Blues Man' Lawson
16.10. Blues Bastards
23.10. Funk Sisters
30.10. Shotgun Matt
6.11. Maisteri T. & Lihan Tie
13.11. Jimmie 'Blues Man' Lawson
20.11. Blues Bastards
27.11. Funk Sisters
4.12. Sonny Boy Magnusson & Band
11.12. Blues Bastards
18.12. Shotgun Matt

Käpygrillissä on sielläkin totuttu nauttimaan hyvästä kotimaisesta bluesista aina perjantai-iltaisin - ja kyllä, viihtyisä käpyläläinen lähiökuppila tarjoaa taattua bluespitoista rytmimusiikin juhlaa myös loppuvuonna 2009!


Down Home Kivi
Teatterikahvila Kivi/Teatteritalo, Keskustori 2, Tampere:
17.9. Pepe Ahlqvist
1.10. Jim's Combo (SWE)
15.10. Sweet Jeena & her Sweethearts
22.10. Bob Brozman (USA)
29.10. Jaakko Heinonen Band
12.11. Carlos del Junco (CAN)
26.11. Dang Great Blue X-mas: Wang Dang Dudes + yllätysvieraita
10.12. Eric Bibb (USA)

Myös Teatterikahvila Kivessä Tampereella on ylläpidetty jo useana vuonna peräkkäin onnistuneita blueskinkereitä. Klubi-isäntä Jukka Mäkisen valmistelema ohjelma loppuvuodelle 2009 näyttää nyt erityisen komealta. Torstai-iltoihin ajoittuvissa tapahtumissa esiintyvät syys-joulukuun aikana mm. amerikantähdet Bob Brozman ja Eric Bibb sekä kanadalainen huippuharpisti Carlos del Junco.


BluesLovers Jam-Session
Ravintola YO-Talo, Kauppakatu 10, Tampere:
8.9. "New Orleans Rhythm & Blues Party": Jo' Buddy & houseband + Diz Watson (UK), Tony Uter (JAM) ym.
13.10. "Texas Blues Night": James Ginger & Bluesheads, Doobie Twisters, Jo' Buddy & houseband + Ykä Putkinen ym.
10.11. "Rhythm'n'Blues Goes Jamaica": Jo' Buddy & houseband ym.
8.12. "Ladies Sing Soul": Jo' Buddy & houseband ym.

BluesLovers ry:n järjestämät teemalliset "jamisessiot" Tampereen YO-talolla alkavat vähitellen muodostua jo käsitteeksi roots-diggarien keskuudessa. Jo pelkästään otsikkotasolla syys-joulukuun vähintäänkin lupaavalta vaikuttava tarjonta selittänee varsin yksioikoisesti, miksi näin on päässyt käymään.


Huurupiilo
Nyyrikintie 4, Tampere:
5.9. Ken Mokas
7.9. roots-jamit
12.9. Laura & Kepardit
19.9. Blues Company
21.9. jamit
26.9. Seppo Tammilehto Beatline
3.10. Tri O. Karma & Ruutinkeksijät
5.10. roots-jamit
10.10. Tulevat Anopit
17.10. Rantavahdit
19.10. roots-jamit
24.10. Nurkostam
2.11. roots-jamit
16.11. roots-jamit
30.11. roots-jamit
14.12. roots-jamit
28.12. roots-jamit

"Suomen Austinissa" harrastetaan säännöllistä jammailua roots-musiikin merkeissä myös Jyrki Paavolan luotsaamassa Huurupiilo-kortteliravintolassa. Ajankohtina toimivat jokaisen parittoman viikon maanantait, alkaen klo 19.30 ja päättyen valomerkkiin klo 22.30 hujakoilla. Muutoin Huurupiilossa kuullaan elävää musiikkia pääsääntöisesti lauantai-iltaisin.


 
Odotetut syysvieraat: Dave Arcari & Bob Brozman


Hideaway Club
Bar Mendocino, Eerikinkatu 28, Helsinki:
29.8. Backwood Ballers
26.9. The Toreadors
31.10. Ramalamadingdong All Stars
14.11. 20th Flight Rockers
28.11. "Pasi 40v!": The Sun Connection, Saltwater Jinx, One Dozen Berrys
31.12. Cosh Boys + support ("New Year Special")

Viikottain muutenkin hyvää roots-painotteista live-musiikkia tarjoava helsinkiläinen Bar Mendocino pyörittää kahta säännöllistä juurimusiikkiin keskittynyttä klubia. Blue Monday on kaikille soittajanaluillekin avoin jamiklubi, jossa avainsana on rootsmusa - laidasta laitaan. Soitot käynnistyvät maanantaisin klo 20 tietämillä. Joka kuun viimeiselle lauantaille ajoittuva The Hideaway R&R Club on puolestaan omistettu puhtaasti 1950-luvun henkiselle rock'n'rollille ja rockabillylle.


Billy Rock Station
Happy Jazz Club Storyville, Museokatu 8, Helsinki:
1.9. Cosh Boys
8.9. Cast Iron Arms feat. Teddy Guitar
15.9. Red Hot
22.9. Barnshakers
29.9. Flat Top Rockets
6.10. Munsons
13.10. Jussi & the Boys 'Rockabilly Special'
20.10. Rockin' Paradox feat. Mr. Breathless
27.10. Mike Bell & Belltones
3.11. Lil' Rachel (USA) & Hogs of Rhythm
10.11. Cosh Boys
17.11. BopCats
24.11. Benny & Fly-By Niters (AUS)
1.12. Flat Top Rockets
8.12. Toreadors
15.12. Hal Peters & his Trio
22.12. Memphis
29.12. Tail Shakers

Storyvillen uudehko aluevaltaus on myöskin kotimaisia rock'n'roll- ja rockabilly-yhtyeitä laajalla skaalalla esittelevä jokatiistainen Billy Rock Station Club.


Club Wanted
Ravintola Lepakkomies, Helsinginkatu 1, Helsinki:
12.9. Daryl Haywood Combo, Greased Lightning + Itty-Bitty Tease Cabaret
17.10. Knucklebone Oscar Street Orchestra, Maibell & Misfires + Itty-Bitty Tease Cabaret
21.11. Uncle John Trio + 1 band + Itty-Bitty Tease Cabaret
19.12. Rockin' Paradox feat. Mr. Breathless + Itty-Bitty Tease Cabaret

Bluegrass Headquarters Club
Ravintola Lepakkomies, Helsinginkatu 1, Helsinki:
14.10. Jussi Syren & Vesa Haaja sing Everly Brothers + Groundbreakers & High Tyme Quartet
11.11. Jussi Syren, Tuomari Nurmio, Blue Velvet Band + Groundbreakers
9.12. esiintyjät julkistetaan myöhemmin

Helsingin Alppiharjussa majaansa pitävässä Lepakkomiehessä soi sielläkin usein ehta vanhan liiton rock'n'roll. Burleski-tanssiryhmä Itty-Bitty Tease Cabaretin mainioiden esiintymisten värittämät Club Wanted -iltamat jatkuvat Lepiksessä jo toista vuottaan. Tuoreen klubi-aluevaltauksen suorittaa samassa paikassa myös Jussi Syrenin ja The Groundbreakers -yhtyeen houstaama Bluegrass Headquarters Club, joka keskittyy nimensä mukaisesti bluegrassin sekä vanhemman kantrin ja honkytonkin esilletuontiin erityisesti juuri näitä tilaisuuksia varten rakennetuin spesiaalikokoonpanoin.


Graceland Live Club
Music Bar Graceland, Uudenmaankatu 12, Turku:
2.10. Jim's Combo (SWE)
3.10. Erkka Makkonen plays blues
9.10. Skoogie
10.10. Sonny Boy Magnusson
16.10. Marko Poutahaukka Haavisto
17.10. Los Dynamos
24.10. Flaming Star
30.10. Angie's Farm
31.10. Dave Arcari (UK)
7.11. Nieminen & Litmanen

Turussa alan väelle tarjoaa viikonloppuisin juurevaa live-musiikkia eritoten Music Bar Garceland. Huolella valmisteltu artistikattaus on kiitettävän monipuolinen sisältäen esiintyjiä niin bluesin kuin rock'n'rollinkin aluevesiltä.


Blues Live! ry:n klubi-illat
Poppari, Puistokatu 2-4, Jyväskylä:
2.10. Blues Live! 2009: Boogie Chillen, Jimmie Lawson & the Real Deal, The Others
21.11. Blues Live! -jamit
12.12. Blues Live! -pikkujoulut

Parhaillaan Blues Live! '09 -festivaaleihin keskittyvä Blues Live! ry järjestää perinteiseen tapaansa pitkin vuotta myös muita, useimmiten Live Music Club Poppariin (ent. Jazz Bar) sijoittuvia konsertti- ja jamitapahtumia.


Club Chicago
Vesijärvenkatu 11, Lahti:
2.10. Tail Shakers
29.10. Harri Marstio

Vanhassa gangsterikaupungissakin tapahtuu jälleen: lupaavasti nimetty uusi rock'n'roll-henkinen livepaikka Club Chicago avaa alkusyksystä ovensa Lahden keskustassa ja ensi-illan juhlallisuuksissa 2. lokakuuta esiintyy rockabillyakti Tail Shakers. BN toivottaa parhainta menestystä sekä pitkää ikää uudelle klubitulokkaalle!


 
Ajankohtaiset roots-klubisankarit: The Munsons & Mr. Breathless*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Sugar Ray Norcia 1. kertaa Suomeen elokuussa! (29.6.2009)

Yli 30-vuotisen artistiuransa ensimmäisille Suomen keikoilleen sooloartistina elokuussa '09 saapuva laulaja ja huuliharpisti Sugar Ray Norcia muistetaan mm. yhtyeistä Sugar Ray & the Bluetones, Ronnie Earl & the Broadcasters sekä Roomful of Blues. Pitkän linjan blues- ja rhythm'n'blues-konkari on myös ennättänyt levyttää yhdessä mm. Big Walter Hortonin, Jimmy Rogersin, Ann Peeblesin, Pinetop Perkinsin, James Cottonin, Charlie Musselwhiten ja Jimmy "T-99" Nelsonin tapaisten alan legendojen kanssa. Suomessa Norciaa säestää maamme ehdottomaan ja kiistatta myös tyylitajuisimpaan blues-eliittiin lukeutuva Tomi Leino bändeineen.

Perjantaina 7.8. Helsingin Club Libertéssä (Kolmas linja 34) esiintyy illan toisena kokoonpanona rokkaavaa 50-luvun r'n'b:tä tarjoileva Jay's Frantics. Showtime klo 22.00. Liput (vain ovelta) 10 euroa + narikka.

Norciaa ja T. Leino Bandia on mahdollista kuulla livenä myös lauantaina 8.8. Tampereen Viikinsaaressa järjestettävillä Down Home Island -festivaaleilla, joilla esiintyvät edellä mainittujen lisäksi myös Two Timers (UK), Jussi Syrén & the Groundbreakers sekä Paratiisin Pojat (J.Karjalainen & Veli-Matti Järvenpää).

Sugar Ray Norcia Band:
Sugar Ray Norcia: laulu/huuliharppu
Tomi Leino: kitara
Ville Rauhala: basso
Juppo Paavola: rummut

Jay's Frantics:
Juho Hurskainen: saksofoni
Harri Saanio: laulu/piano
Jonni Seppälä: kitara
Lasse Sirkko: basso
Juppo Paavola: rummut*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Rockfutis 2009 Raumalla 22.-23.8.! (11.6.2009)

Rockfutis 2009 -turnaus pidetään tänä vuonna Raumalla 22.-23. elokuuta, RaumaBlues-organisaation toimiessa tapahtuman järjestävänä tahona. Myös FC Blues osallistuu jälleen kisaan – liekö jo kahdeksatta kertaa (viime vuonna Hämeenlinnan turnauksessa tiimin sijoitus oli viides - kaikkien aikojen paras!). Joukkue koostuu pääosin PuistoBluesin ja RaumaBluesin järjestäjistä sekä heidän lähiporukoistaan, mutta mukana on myös muutamia Blues Newsin huru-ukkoja.

Turnauksen osallistujat jakautuvat kolmeen sarjaan: SM-sarjassa (johon myös FC Blues kuuluu) pelaa 16 joukkuetta, Divarissa 8 joukkuetta ja Mimmiliigassa 10 joukkuetta.

Rockfutiksen perinteikkäät iltabileet pidetään Äijänsuo Arenalla lauantaina 22.8. klo 20-02. Odotettavissa on laadukasta rokkia kahdella lavalla sekä iso terassi! Artisteina ovat ainakin: Kemmuru, 22-Pistepirkko, Eve & the Exiles (USA), Erja Lyytinen, Major Label, Euforia ja NJET!


Lisätietoja: www.palloiirot.fi/rockfutis_2009
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Blues News kiertää kesällä Suomea! (9.6.2009)

Finnish Blues Society ja Blues News -lehti kiertävät tulevana suvena ahkerasti kotimaisia blues- ja roots-alan tapahtumia. Tervetuloa tutustumaan alati laajeneviin valikoimiimme (tarjolla mm. BN-lehden kesänumeroa 3/09, t-paitoja sekä cd-levyjä) tai muuten vain tekemään tuttavuutta ja jutustelemaan blues-aiheesta sekä sen vierestä toimihenkilöidemme kanssa!

Pyrimme olemaan läsnä ainakin seuraavissa tilaisuuksissa:
- Järvenpää, Vanhankylänniemi, Puistobluesin päätapahtuma 27.6.2009
- Rauma, Rauma Bluesin päätapahtuma 11.7.2009
- Helsinki, Club Liberté: Sugar Ray Norcia Band & Jay's Frantics, 7.8.2009
- Helsinki, Espan lava, RootsEspa 29.8.2009*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Baltic Blues Challengen Suomen edustajat selvillä! (6.6.2009)

Saksan Eutinissa 31. lokakuuta käytävien Baltic Blues Challenge -finaalien suomalaiskisaajat julkistettiin Pihlajamäki Goes Blues -tapahtumassa 6. kesäkuuta. Soolo/duosarjassa maatamme edustaa Jo' Buddy & Down Home King III (Jussi Raulamo: laulu/kitara, Tyko Haapala: rummut) ja yhtyesarjassa T. Leino Band (Tomi Leino: laulu/kitara/huuliharppu, Jonni Seppälä: kitara, Kari Karpo: basso, Juppo Paavola: rummut).

Touko-kesäkuun aikana toteutettuun BBC-äänestykseen osallistui kaikkiaan 30 blues- ja juurimusiikkialan erityisasiantuntijaa ja toimijaa, joista kukin sai mahdollisuuden äänestää sekä soolo/duo- että bändikategoriassa kolmea suosikkiaan. Ohessa luettelo valintaan osallistuneista henkilöistä sekä yhteenveto heidän antamistaan äänestyspisteistä (yhteensä 356 kpl):

Suomen edustajien valinnat tehnyt asiantuntijaraati:
Jukka Juhola, Alt. Blues Finland ry
Aarno Rissanen, BluesLovers ry
Jyrki Kallio, BluesLovers ry
Maiju Lasola, Juurimusiikki ry
Jani Saarinen / Jarppi Leikko, Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry
Vesa Salmi, Lahden Blues Mafia ry
Hara Järvinen, Lahden Rytmin Ystävät ry
Sini Heino-Mouhu, Pihlajamäki Goes Blues -tapahtuma
Ipi Kaipiainen, Savonsolmu Beach & Blues Party
Jukka Mäkinen, Down Home Kivi -klubi
Esa Kuloniemi, Yle/Bluesministeri-radio-ohjelma/Soundi-lehti
Pekka Laine, Yle Populaarimusiikki
Pasi Tuominen, Blues-Finland.com
Vesa Walamies, Blues News
Pertti Nurmi, Blues News
Aimo Ollikainen, Blues News
Auvo Laaksonen, Jazzrytmit
Osku Rajala, Jazzrytmit
Matti Laipio, Jazzrytmit
Jouni Hyytiainen, So Many Roads Productions
Timo Paakkala, Isabel Records
Erkka Kettunen, Fennica Records

Finnish Blues Society ry:n hallituksen edustajat:
Laura Aaltonen
Aarno Alén
Petri Hoppula
Kari Kempas
Jari Kolari
Tia Koskinen
Matti Nuutinen
Harri Suokas

Äänestystulokset soolo/duosarjassa:
1. Jo' Buddy & Down Home King III - 76 ääntä
2. Micke & Lefty - 43 ääntä
3. Berryman & Bullet - 26 ääntä
4. PK & Janko - 16 ääntä
5. Black River One Man Cigar Box Guitar Show - 9 ääntä
6. Marty the Random Guy - 6 ääntä

Äänestystulokset bändisarjassa:
1. T. Leino Band - 54 ääntä
2. Ismo Haavisto Band - 17 ääntä
2. Helge Tallqvist Band - 17 ääntä
4. Honey B. & the T-Bones - 13 ääntä
5. Micke Björklöf & BlueStrip - 10 ääntä
5. Cat Lee & Co. - 10 ääntä
7. Boogie Machine - 8 ääntä
8. Black River Bluesman & the Croaking Lizard - 7 ääntä
9. Baby Boy Varhama & Jinx - 6 ääntä
10. Daddy Giljoteen - 4 ääntä
10. Bluestone - 4 ääntä
10. Swamp Boogie - 4 ääntä
10. Tragic Sam & the Lowdown Rockers - 4 ääntä
10. Bloodshot Eyes - 4 ääntä
10. Willie & the Wolves - 4 ääntä
16. JP Sivonen Band - 3 ääntä
16. Jussi Hämäläinen Band - 3 ääntä
16. Olli Ontronen & Bluesology - 3 ääntä
19. West Coast Blues - 2 ääntä
19. H.A.R.P. feat. Jyrki Tomminen - 2 ääntä
21. Masi Sallinen Quartet - 1 ääni

Blues News toivottaa karsintavoittajille paljon onnea ja menestystä Saksan finaaleihin sekä kiittää lämpimästi kaikkia kilpailuun osallistuneita yhtyeitä ja tuomaristoa erinomaisesti sujuneesta yhteistyöstä!


Jo' Buddy & Down Home King III
(photo: Jyrki Kallio)T. Leino Band
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Eddie Boydia muistetaan Kalliossa 16. toukokuuta! (5.5.2009)

Finnish Blues Society ry ja Blues News –lehti kunnioittavat merkittävän amerikkalaisen bluessäveltäjän, -laulajan ja -pianistin Eddie Boydin muistoa paljastamalla artistin nimeä kantavan seinälaatan Helsingin Kalliossa osoitteessa Helsinginkatu 12 C lauantaina 16.5. klo 12.00.

Helsinginkadulla vuosina 1971 – 1994 asuneen musiikkilegendan kunniaksi järjestetty tilaisuus kytkeytyy Kallion Kulttuuriverkosto ry:n organisoiman Kallio Kukkii –tapahtuman yhteyteen. Myöhemmin samana päivänä Boogie Machine –yhtye esittää Eddie Boydin kappaleita ulkoilmakonsertissa Dallapé-puiston Länsilavalla. Boogie Machinen setti alkaa klo 18.00. Yhtyeessä soittavat Harri Saanio, piano ja laulu; Kari Johansson, kitara; Juha Haapasalo, basso ja Arto Taskinen, rummut. (Huom: Joistakin ennakkotiedoista poiketen Boogie Machinellä ei ole iltakonserttia ravintola Lepakkomiehessä [Helsinginkatu 1] 16. toukokuuta!)

Eddie Boyd (oik. Edward Riley Boyd, s. 25.11.1914 – k. 13.8.1994) oli yksi 1950-luvun Chicagon suosituimmista bluesartisteista – vahvaääninen laulaja, persoonallinen pianisti, aikakauden parhaimpiin kuuluneen bluesorkesterin johtaja ja monen ikimuistoisen kappaleen tekijä. Mm. "Five Long Years", "Third Degree" sekä "24 Hours" ovat Boydin käsialaa olevia klassikkoteoksia, joista on sittemmin julkaistu lukemattomia cover-versioita.

Turhauduttuaan Yhdysvalloissa kohtaamaansa rasismiin Boyd muutti 1960-luvun puolivälissä Eurooppaan. Vuonna 1970 hän asettui pysyvästi Helsinkiin, missä hän myös vietti lopun elämänsä. 1970-luvun alusta lähtien artistin taustatukena toiminut Finnish Blues Society on julkaissut tähän mennessä kaksi Eddie Boyd –albumia, "Brotherhood" (FBS LP 101) vuonna 1975 ja "Mello' Hello – Eddie Boyd In Finland" (BNCD 003) vuonna 2005.

Eddie Boyd suomalaisessa Wikipediassa
Eddie Boyd YLE:n Elävässä arkistossa


Eddie Boyd
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Baltic Blues Challenge haastaa myös suomalaisyhtyeet mukaan kisaan Itämeren bluesmestaruudesta! (23.4.2009)

Saksassa kuluvan vuoden lokakuussa järjestettävä 1. Baltic Blues Challenge on laaja kansainvälinen yhteistyöprojekti, jonka perimmäisenä tavoitteena - ilmeisestä kilpailuformaatistaan huolimatta - ei ole rankata osallistuvia yhtyeitä ehdottomaan paremmuusjärjestykseen, vaan pikemminkin markkinoida heitä: runsasta mediahuomiota sekä vanhalla että uudella mantereella eittämättä keräävä musiikkitapahtuma tulee varmasti osaltaan lisäämään globaalia tietoisuutta eurooppalaisen blueskulttuurin nykytilasta - sekä samalla mittaamaan Itämeren maiden bluesosaamista suhteessa ko. musiikkilajin kotimaana iät ajat pidetyn USA:n tämänhetkiseen tarjontaan.

Eutinin kaupungissa 31. lokakuuta 2009 huipentuvan BBC-bändikilpailun järjestää v. 2006 perustettu Itämeren maiden bluespromootioon erikoistunut yhdistys Baltic Blues e.V. yhteistyössä Kreativ + Konkret -yhtiön sekä lukuisten sponsoriyritysten kanssa. Kilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan Tanska, Norja, Ruotsi, Suomi, Venäjä, Liettua, Latvia, Viro, Puola ja Saksa. Suomen kilpailuedustajien valintaprosessin vastuutahona toimivat Baltic Blues e.V.:n erityispyynnöstä Finnish Blues Society ja Blues News -lehti. Varsinaisen valinnan suorittaa toukokuun kuluessa maan johtavista bluesasiantuntijoista sekä -toimijoista koostuva raati ja tulokset julkistetaan 6. kesäkuuta Pihlajamäki Goes Blues -tapahtuman yhteydessä.

Julkisen näkyvyyden maksimoimiseksi BBC:n rinnalla toteutetaan Saksassa myös kansalliset German Blues Challenge -kisat (30.10.2009), jonka voittaja osallistuu niin ikään Baltic Blues Challengeen. Kilpailujen järjestäjät isännöivät myös vuosittaista International Blues Festival Eutin -tapahtumaa. Vuodesta 1989 lähtien pidetty kansanjuhla on yksi Euroopan suurimmista alan festivaaleista (vuonna 2007 n. 15 000 kävijää), joka on etenkin viime vuosina korostanut ilahduttavalla tavalla ohjelmistossaan eurooppalaisuutta. Suomesta tapahtumassa ovat esiintyneet mm. Ismo Haavisto Band, Siberian Blues Huskies, Jimmy Lawson, Erja Lyytinen Band sekä Wentus Blues Band.

BBC-kilpailu on osa yhdysvaltalaisen Blues Foundationin järjestämää maailman laajinta bluesalan bändikilpailua International Blues Challengea (IBC). Näin ollen BBC:n voittaja lähetetäänkin automaattisesti Baltic Blues Challenge –organisaation toimesta ja kustannuksella 20.-23. tammikuuta 2010 Memphisissä järjestettävään suureen IBC-finaaliin. Lisäksi BBC:n voittajille luvataan mahdollisuus esiintyä sekä Memphisin bluesklubeilla että seuraavan kerran toukokuussa 2010 järjestettävän International Blues Festival Eutinin pääkonsertissa.

Baltic Blues Challengen säännöt pähkinänkuoressa:
- kilpailussa on 2 kategoriaa, joihin kumpaankin valitaan omat edustajansa: 1. yhtyeet (3-5 muusikkoa, akustiset tai sähköiset soittimet), 2. sooloartistit/duot (akustiset tai sähköiset instrumentit) (huom: sama muusikko ei voi osallistua kilpailuun usean eri yhtyeen jäsenenä tai eri kategorioissa!)
- kilpailijat edustavat kukin maataan (ts. vain yksi edustaja/maa)
- kilpailijat ovat edustamansa maan kansalaisia tai ovat asuneet maassa ainakin 5 vuotta (huom: yhtyeissä tulee kuitenkin olla vähintään puolet edustamansa maan kansalaisia)
- kilpailijat valitaan ennakkoäänestyksellä tai erikseen nimetyn ammattijuryn päätöksellä; valintaprosessin valmistelee ja toteuttaa BBC-organisaation hyväksymä yhteistyökumppani (Suomen tapauksessa FBS ry)
- kilpailijoiden valinta ja rekisteröinti tulee suorittaa vähintään 8 viikkoa ennen kilpailua (ts. viimeistään elokuun loppuun mennessä)
- BBC-organisaatio vastaa kilpailijoiden matka- ja majoituskustannuksista
- kilpailijat esiintyvät livenä ja etukäteen arvotussa järjestyksessä, kilpailuohjelman kesto on 25 minuuttia
- BBC:n voittajat valitsee bluesjournalisteista, -tapahtumajärjestäjistä ja –muusikoista koostuva jury
- arviointikriteerit ovat: 1. "blues content" = materiaalivalinta (painotuskerroin 4), 2. lahjakkuus (painotuskerroin 3), omaperäisyys (painotuskerroin 2), lava-esiintyminen (painotuskerroin 2) (huom: erinäisistä sääntörikkomuksista, puutteellisista rekisteröintitiedoista, soundcheck-myöhästelyistä ym. annetaan lisäksi kokonaisarvosteluun vaikuttavia miinuspisteitä)
- esiintymislavan backline ja äänitekniikka (vahvistimet, mikit, koskettimet, rummut) hoidetaan järjestäjien toimesta

Baltic Blues Challengen Suomen edustajan valintaprosessi:
- 3-4/2009 - esikarsinta: FBS ry:n toimihenkilöt suorittavat maanlaajuisen bändikartoituksen, nimeävät varsinaisen päätöksen tekevän kilpailulautakunnan sekä suorittavat kunkin osallistuvan yhtyeen esihaastattelut (= sitoutuminen kilpailuun ja sääntöihin)
- 4-5/2009 - valinta: musiikkitoimittajista, muusikoista ja konserttijärjestäjistä pääsääntöisesti koostuva jury arvioi ehdokkaat edellä määritellyin valintaperustein
- 6/2009 - kilpailun tulokset julkistetaan Pihlajamäki Goes Blues -tapahtumassa Helsinhin Pihlajamäessä 6.6.2009

Lisätietoja Baltic Blues Challengesta kilpailun järjestäjän verkkosivuilla

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Ajoitus kohdillaan: Blues Newsia käsittelevä artikkeli Wikipedian kahdessadastuhannes! (12.4.2009)

Ehkei maata mullistavin virstanpylväs ympäröivälle yhteiskunnalle, mutta omalla tavallaan sitäkin merkittävämpi BN:lle: 12. huhtikuuta klo 17:35 kirjoitettiin suomenkielisen Wikipedian 200 000. artikkeli - joka käsitteli, mitäpä muutakaan kuin Blues Newsia! BN:n tekijätiimi välittää lämpimät kiitokset esittelytekstin laatimisesta sekä luonnollisesti erinomaisesta ajoituksesta Ossi Maunolle.

Wikipedian lehdistötiedote 12.4.2009: "Wikipedia kaksinkertaistui kahdessa vuodessa"

Blues News Wikipediassa*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Uusi Roots-tapahtuma huipentaa Espan Lavan kesäkauden '09! (12.4.2009)

Tulevan kesän tapahtumatietoja on päivittynyt kevään mittaan tuon tuosta. Uusimmat roots-konserttiuutiset tarjoaa helsinkiläinen Juurimusiikki ry, joka on nyt julkistanut elokuussa järjestettävän RootsEspa-kaupunkifestivaalin ohjelman. Keskellä Helsinkiä 29. elokuuta pidettävä tapahtuma tarjoaa rootsmusiikille erityisen kunnian päättää Espan Lavan vuoden 2009 kesäkausi. RootsEspan iltakinkerit sijoittuvat puolestaan Club Libertéen "Helsingin Pariisissa" - Kalliossa. Esiintyviä bändejä sekä päivällä että illalla on yhteensä neljä.

"Helsingin kaupungin kanssa sovittiin, että esittelemme juurimusiikkia sen eri lohkoilta", kertoo Roots-tapahtumaa organisoiva, Kantis Goes Roots -klubiakin Helsingissä vetävä Juurimusiikki ry:n puheenjohtaja Maiju Lasola. "Idea tuli siitä, että Espalla kyllä järjestetään vakiintuneesti EtnoEspaa, JazzEspaa jne., mutta Roots-musiikki ei ole toistaiseksi saanut näkyvyyttä omana nimenomaisena tapahtumanaan. Kaupunki suhtautui heti varsin myönteisesti ehdotukseemme tuoda alan musiikkia tällä tavoin näkyvämmäksi. Samoin olen iloinen siitä, että myös Finnish Blues Society lähti tähän tapahtumaan mukaan tekemällä päätöksen tapahtuman tukemisesta lähinnä konsultoinnin ja markkinoinnin muodossa. Ja jos kaikki menee nyt ensimmäisenä kesänä hyvin, voisi ajatella, että tapahtuma saa jatkoa myös seuraavina kesinä."

"Ajattelimme aloittaa tämän ensimmäisen kesän happeningin yhden iltapäivän mittaisena, neljällä 'roots-lohkolla'; blues, country, boogiewoogie ja rockabilly. Tulevan kesän esiintyjiä ovat siis T. Leino Band (blues), The Ribtones (country), Boogie Machine (boogie woogie/rhythm'n'blues) ja Rockin' 8-Balls (rockabilly)", Lasola täsmentää. "Olemme todella tyytyväisiä ohjelmistoon, ja uskon, että yleisökin tulee olemaan. Espan Lavalla kukin bändi soittaa vajaa tunnin puoliltapäivin alkaen. Iltatilaisuus on samoin kokoonpanoin sitten ravintola Libertessä Kalliossa."

Espan Lava
Club Liberté


RootsEspallakin esiintyvä Boogie Machine vauhdissa!
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Suomibluesin diskografia huoltotauolla toistaiseksi (6.4.2009)

BN-sivustolla ylläpidettävää suomibluesin ja -soulin levytys- sekä yhtyeluetteloa uudistetaan, minkä johdosta palvelu on toistaiseksi poissa käytöstä. Huoltotauko jatkunee näillä näkymin huhti-toukokuun vaihteeseen saakka. Webmaster pahoittelee aiheutunutta katkosta.*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Down Home Kiven loppukevään kuviot! (25.3.2009)

Tampereen Down Home Kivi -klubilla vietetään maalis-toukokuussa blues-iltoja noin kaksi kertaa kuussa, siis hieman totuttua epäsäännöllisemmällä rytmillä. Järjestäjä Jukka Mäkinen kehottaakin asiakkaitaan nyt erityiseen tarkkaavaisuuteen - tähdentäen, että liput on lisäksi suositeltavaa hankkia ajoissa Lippumyymälä Liparista (Keskustori 2, 33100 Tampere, p. 03 2160 500, ma-la klo 11-19). Showtime on yleensä n. 21.30, Kiven teatteriesitysten aikatauluista riippuen.

26.3.2009 - Baby Boy Varhama & the Jinx (liput 6e)

Pentti "Baby Boy" Varhama on todellinen pitkän tien kulkija bluesrintamalla. Jo 60-luvun lopulla hän alkoi perinteisen John Mayall -intron jälkeen soittaa countrybluesia Lahdessa. Baby Boy on nimensä velvoittamana pysytellyt nuorekkaana uudistaen aika ajoin musiikillista leikkikehäänsä mitä erilaisimmissa kokoonpanoissa aina big band-musaan asti. Bluesiin juurtunut mies on tehnyt näköalojen vaihdon ja uusien tyylien tutkimisen pieteetillä - jalat juurimusiikin mullassa. Viime syksynä hän on uudelleen yhdistänyt voimansa toisen Lahden seudun bluesveteraanin Pepe Ahlquistin kanssa hyvällä menestyksellä.

Tällä kertaa Baby Boy saapuu Kiveen toisen klubilla aikaisemmin vierailleen lahtelaisen Ismo Haaviston kanssa. Kokoonpanoa täydentävät Jarmo 'Jarski' Poutiainen ja Matias Partanen. Jinx on hieno yhdistelmä vuosien mukanaan tuomaa blues-osaamista sekä nuorempien soittajien näkemystä oikeasta countrybluesbändistä!

2.4.2009 - R.J. Mischo Band (USA/FIN) (liput 10e)

Loistava laulaja ja huikea huuliharpisti R.J. Mischo aloitti uransa yli kaksikymmentä vuotta sitten Minnesotassa, missä hän pääsi heti Muddy Watersin soittokumppaneiden Mojo Bufordin ja Sonny Rogersin oppiin. Nuoren miehen mieli veti kuitenkin isompiin ympyröihin ja läpimämpään ilmanalaan. 90-luvun puolivälissä hän suuntasi matkansa Kaliforniaan ja jatkoi syventäviä harppuopintojaan Lynwood Slimin siipien suojassa. Samoihin aikoihin hän laajensi reviiriään myös Euroopan puolelle ja on siitä lähtien omistanut osan vuodesta keikailulle vanhalla mantereella. Sittemmin Arkansasiin muuttanut maestro nähdään nyt toistamiseen Tampereella. Muutama vuosi sitten Hällässä vieraillut harpisti teki unohtumattoman vaikutuksen rennolla esiintymisellään ja huumorilla, mutta ennen kaikkea intensiivisellä laulullaan ja dynaamisella harpputyöskentelyllään.

Tälläkin kertaa hänellä on komppinaan loistava suomalaisryhmä: Mika Lähteenmäki: kitara, Jaska Prepula: basso ja Tomi Leino: rummut.

23.4.2009 - Wang Dang Dudes (liput 4e)

Jami-iltojen houseband Wang Dang Dudes tarjoaa rautaisannoksen juurihoitoa Mississipistä Milwaukeehen. Tällä kertaa ei ole mukana "englantilaisia blues-joulupukkeja", mutta luvassa on muuten intensiivistä menoa.

Jukka Mäkinen: huuliharppu/kitara/laulu, Tommi Laine: kitara/laulu, Risto Klemola: rummut/laulu

14.5.2009 - Boo Boo Davis (USA) (liput 10e)

Down home Kiven absoluuttinen täyttymys, mitä tulee downhome-bluesiin saavutettaneen Boo Boo Davisin vierailun yhteydessä. Boo Boo on harvoja nykyisin keikkailevia bluesartisteja, jotka ovat kokeneet bluesin sellaisena kuin se oli Missisippin puuvillapeltojen sydänmailla. Hänen isänsä soitti sellaisten herrojen kuten John Lee Hookerin, Elmore Jamesin ja Robert Pete Williamsin kanssa - joten ei ollut ihme, että Boo Boo aloitti huuliharpun ja sittemmin kitaran soiton jo hieman yli polvenkorkuisena. Boo Boon soitossa ja laulussa kuuluu Mississippissä eletty elämä sellaisena kuin se on, ilman mitään sokerikuorrutusta.

Jan Mittendorp kitarassa ja John Gerritse rummuissa täydentävät loistavasti Boo Boon rajua, mutta sävykästä bluesia.

21.5.2009 - Wentus Blues Band (liput 10e, huom: showtime poikkeuksellisesti jo klo 20.00!)

BluesLoversien ensimmäisen Jemma-palkinnon napannut Wentus on todella ansainnut palkintonsa suomalaisen bluesin lipunkantajana ja linkittäjänä kansainvälisille areenoille. Wentus on yksi maamme suosituimpia kokoonpanoja - ja tarjoaa joka kerta täysipainoisen shown. Vuosien myötä saatu kansainvälinen lavakokemus on tuonut suvereeniutta otteisiin, mutta ei mitään rutiiniasennetta. Bändi on viimeaikaisten miehistövaihdosten myötä tuntunut saavan entisestään lisää virtaa koneeseensa. Hieno päätös kevään huikealle blues-tarjonnalle!

Esittelytekstit: Jukka Mäkinen / Down Home Kivi -klubi

Teatterikahvila Kivi
Keskustori 2, Teatteritalo, 33100 TAMPERE
Down Home Kivi -klubi (http://www.myspace.com/downhomekivi)

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Uudistunut BN-keikkakalenteri (13.3.2009)

BluesNews.fi:n keikkakalenteria on hieman uudistettu. Edelleenkään emme pyri tarjoamaan sivuillamme kaikenkattavaa tapahtumaluetteloa vaan listamme sisältää vain festivaalien ja säännöllisesti toistuvien klubitilaisuuksien esiintyjät sekä ulkomaalaisten artistien keikat. Yksityiskohtaisempi blues-keikkakalenteri löytyy totuttuun tapaan Blues-Finland.comista ja rock'n'roll-keikat vastaavasti Fin-A-Billy -sivustolta. Aikaisemmasta poiketen BN:n nykyisessä kalenterissa on kuitenkin mukana myös valikoidusti rock'n'roll-, rockabilly-, bluegrass- ja country-alan tapahtumia.

Artisteilta, järjestäjiltä ja tapahtumapaikoilta kerätyt keikkatiedot ulottuvat tällä hetkellä alkusyksyyn saakka ja merkintöjä pyritään pitämään mahdollisuuksien rajoissa ajan tasalla. Blues News ei kuitenkaan vastaa tietojen oikeellisuudesta. Halutessasi korjata tai täydentää luetteloa ota yhteyttä päätoimittajaan/webmasteriin sähköpostitse: petri.hoppula (at) saunalahti.fi.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Blues News nyt saatavilla myös digitaalisena! (9.3.2009)

Blues News on ottanut jälleen uuden rohkean askeleen kohti nykypäivän media-arkea! Tästä lähtien perinteikäs aviisimme on saatavilla myös digitaalisena näköispainoksena osoitteessa www.lehtiluukku.fi. Yksittäisen diginumeron saa luettavakseen 5 eurolla. Kuuden lehden vuositilaus on vastaavasti 30 euroa. Käy tutustumassa!

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Blues News 1/09:n jakelussa ilmennyt ongelmia (5.3.2009)

Itella on valitettavasti jälleen osoittanut haavoittuvuutensa! Kustantajasta riippumattomista syistä huomattava määrä viime BN-numeron jakelusta kotiutui tilaajille useita vuorokausia ilmoitetusta aikataulusta myöhässä (virallinen ilmestymispäivä oli tiistaina 24. helmikuuta) - ja nyt saapuneiden yhteydenottojen perusteella vaikuttaa jopa siltä, että osa painoksesta on jäänyt kokonaan saapumatta perille. Mikäli siis olet tilannut Blues Newsin, mutta lehteäsi ei ole vielä tähän päivään mennessä kuulunut, ota välittömästi yhteyttä meihin. Blues Newsin toimitus pahoittelee tilannetta.*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Harp Attack Helsingissä 28.3.! (2.3.2009)

Harppubluestapahtuma, jossa esiintyy useita alan taitureita, on toteutettu Yhdysvalloissa useamman kerran mm. nimikkeillä "Blues Harp Meltdown", "Harmonica Blowout", "Battle Of The Harps" ja "Blues Harp Blowoff". Konserttien tunnetuin järjestäjä on ollut Mark Hummel. Suomessakin on aika ajoin virinnyt ajatus vastaavasta tapahtumasta - ja nyt se toteutuu! Shotgun Matt a.k.a. Matti Ristimäki on järjestämässä Harp Attack -kiertuetta, joka alkaa lauantaina 28.3. ravintola Kohassa Helsingin Lauttasaaressa.

Tapahtuman aloittaa tiukalla Chicago-otteella Tampereen harppuässä J.P. Cotton Hitmaster Slim -bändinsä kera. J.P. on viime vuoden parhaita harpputulokkaita. Tämän jälkeen jatkaa Shotgun Matt vanhan kaverinsa Shakey Samin kanssa länsirannikon tyyliin. Seuraavana on vuorossa edesmenneen William Clarken hyvä ystävä Harry "Dirty Dawg" Finér, joka ammentaa soittotyylinsä karheasta Chicago-harputtelusta. Mystinen harppuvirtuoosi Tremolo Jay saapuu Keravalta - mielenkiintoista soitantaa Too Much Boogie -bändin kanssa. Viimeisenä esiintyy kaikkien alan harrastajien tuntema Good Rockin' Kempas, joka tulee jälleen kerran yllättämään positiivisesti. Saapa nähdä, onko levytrokari hänen all star -bändinsä mukana - yllätysvieraita on joka tapauksessa luvassa! Vaikka tilaisuuteen osallistuu myös kovia kitaristeja ja muita lahjakkaita muusikoita, ovat tällä kertaa valokeilassa harpistit.

Mikäli kiinnostuit tilaamaan ko. turneen omaan tapahtumaasi, ota yhteyttä s-postitse: mara1886(at)hotmail.com.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Helge Tallqvist Bandin DVD 'Live At Swengi 2005' nyt saatavilla! (20.1.2009)

Helge Tallqvist Bandin uunituore DVD 'Live At Swengi' (Q-Records QDVD 1005) on omistettu huuliharpistilegenda George "Harmonica" Smithille - toimien näin luontevana jatko-osana Tallqvistin neljän vuoden takaiselle albumille "Helge Tallqvist & Groovy Eyes Plays George 'Harmonica' Smith". Järvenpäässä syksyllä 2005 kuvatulla konserttitallenteella vierailee parilla raidalla myös amerikkalainen Doug MacLeod, joka toimi itse pitkään Smithin yhtyeen kitaristina. MacLeodin ja harpisti Tallqvistin ohella dvd:llä esiintyvään kokoonpanoon kuuluvat Jussi Raulamo (kitara, laulu), Jonni Seppälä (kitara), Ville Rauhala (kontrabasso) sekä Mikko Järvinen (rummut).

Q-Recordsin julkaiseman ja Helge Tallqvistin yhteistyössä Also Starring Oy:n kanssa tuottaman DVD:n on kuvannut Seppo Louhi ja leikkauksesta on vastannut Jaakko Kaján. Ääninäytteitä konsertista on nähtävissä sekä Tallqvistin omilla MySpace-sivuilla että Blues-Finland.comissa. DVD on saatavilla tällä hetkellä Fennica Recordsista tai suoraan Helge Tallqvistilta sähköpostiosoitteesta harmonica(at)helgetallqvist.com. Blues News suosittelee!

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


DHK-klubi tiedottaa: Down Home Kiven kevättarjontaa! (15.1.2009)

15.1.2009 - Swamp Boogie

Swamp Boogien johtohahmo Hessu Heinonen on legenda Suomen bluespiireissä. Hän kantanut country- ja deltabluesin lippua jo 60-luvulta lähtien. Soittokumppanit Make Lajunen ja Jaska Prepula ovat tuttuja mm. yhtyeestä Willie & the Wolves - tällä kertaa Jaskaa ei kuitenkaan nähdä basson varressa vaan hän keskittyy Swamp Boogieen olennaisesti kuuluvan "suokepin" eli slide-kitaran soittoon. Showtime n. 21.30. Liput 6 euroa.

29.1.2009 - "Three times a fool": Alaska Kalan (USA), Jo' Buddy, Jukka Mäkinen

Kyseessä ei ole Otis Rush-tyyppinen tribuutti-trio, vaan kolme sooloaktia yhden hinnalla. Alaska "Kalasen" keikat ovat viime aikoina olleet harvinaista herkkua, mutta nyt saadaan Kivessä nauttia tämän akustisen bluestaitajan country/deltablues -tulkinnoista. Jo' Buddyn (Jussi Raulamo) esiintyminen soolona on Tampereella lähes yhtä harvinaista kuin Alaskankin, mutta pienissä kokoonpanoissa viihtyvä blues-maestro vastaa yksinkin keskikokoista big bandiä. Illan kolmas fool on slide-kitaraan tarttuva J. Mäkinen. Showtime n. 21.30. Liput 6 euroa.

12.2.2009 - Two Timers (UK)

Brittiläisen juurihoidon ehdotonta huippua edustaa kahden multiinstrumentalistin Sarah Jamesin ja Gordon Russelin muodostama Two Timers. Tässä duossa skiffle kohtaa shufflen countryblues-hengessä Aretha Franklinin ja Led Zeppelinin suojeluksessa... eli erittäin hienolla maualla suodatettua persoonallista bluesia, jota "bluesministerikin" diggailee. Sarah on valittu useampaan kertaan Englannin parhaaksi naisvokalistiksi bluessarjassa ja Gordon on hoitanut kitaristin tonttia niin Geno Washingtonin kuin Dr. Feelgoodinkin kanssa. Showtime n. 21.30. Liput 10 euroa.

26.2.2008 - J. Leino & the Bluestroyers

Suomalaisen chicagobluesin eturintamaa jo vuosia edustanut J. Leino liikkuu Bluestroyers-yhtyeellään hyvin vapailla vesillä eikä tyydy soittamaan pelkästään "kirjanoppinutta" bluesia. Bluestroyers yhdistelee bluesiin vaikutteita New Orleansista, lattarista, funkysta, reggaesta eli kaikesta, missä on groovea. Showtime n. 21.30. Liput 6 euroa.

12.3.2009 - Gene Taylor (USA/FIN)

Vuosi sitten tämä Fabulous Thunderbirdseistä ja Blasterseista tuttu pianisti veti tuvan täyteen ja oli Kiven keikasta yhtä innoissaan kuin yleisökin, joten pannaan tänä vuonna vielä paremmaksi. Tällä kertaa Gene Taylorin säestäjinä toimivat Jo' Buddy: kitara & laulu, Robban Hagnäs: basso ja Olli Ontronen: rummut. Showtime n. 21.30. Liput 10 euroa.

Lisää loppukeväästä, kun päivät varmistuvat. Ennakkotietona sen verran, että R.J. Mischo ja Boo Boo Davis ovat tulossa...

Teksti: Jukka Mäkinen / Down Home Kivi -klubi

Teatterikahvila Kivi
Keskustori 2, Teatteritalo, 33100 TAMPERE
Down Home Kivi -klubi (http://www.myspace.com/downhomekivi)

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Katsaus kotimaiseen blues- ja rootsvuoteen 2008! (1.1.2009)

Siitäkin huolimatta, ettei blueslevyjen tekeminen ole koskaan ollut Suomessa varsinaista kullanvuolentaa eikä maassamme operoi tällä hetkellä lainkaan yksinomaan bluesmusiikille omistautuneita levy-yhtiötä, on juuri päättynyt vuosi 2008 ollut silti äänitetuotannon kannalta sekä erinomaisen tuottelias että laadukas. Kotimainen juurimusiikki sai pitkin vuotta kiitettävästi huomiota myös valtakunnan mediassa. Television, radion, lehtien ja internetin kautta pääsivät yleistä roots-tietoisuutta vahvistamaan artistien ohella kiitettävästi myös muut alan toimijat, tapahtumajärjestäjät, yksityisyrittäjät, taustavaikuttajat ja yhdistykset. Ajoittain alan levyjä vilahteli myös maan virallisilla hittilistoilla (Whistle Bait, Big Daddy & Rockin' Combo sekä J. Karjalainen & Veli-Matti Järvenpää). Useat artistit ja yhtyeet (mm. Erja Lyytinen, Wentus Blues Band, Daddy Giljoteen, Micke Björklöf & BlueStrip, Knucklebone Oscar, T. Leino Band, Black River Bluesman & Croaking Lizard, Helge Tallqvist Band sekä Honey B. & T-Bones) pääsivät todistamaan suomalaista vientiosaamista kansainvälisilläkin konserttiareenoilla ja osa heistä löysi ilahduttavasti - joskin toki täysin ansaitusti - paikkansa myös kotimaan rajojen ulkopuolisilta äänitemarkkinoilta.

Myös kansainvälistä yhteistyötä harjoitettiin runsaasti. Loppuvuonna 2007 ilmestyneen Tomi Leino Bandin ja amerikkalaisen harpisti-laulaja Steve Guygerin yhteislevyn Keep It Moving (Harp-O-Phone HOP-001) eräänlaisena jatkumona esiteltiin lokakuussa 2008 Suomessa jo pitkään vaikuttaneen Jimmie Lawsonin laadukas albumi The Real Deal (Hila Records HILACD 001), jolla säestystehtävistä vastasivat Leinon (huuliharppu/perkussiot) rinnalla Jonne Kulluvaara (kitarat) sekä Kari Karpo (kontrabasso). Aikaisemmin mm. Hasse Wallin kanssa musisoineen brittiartisti Steve Webbin ja hänen oman The Retrorockets -yhtyeensä uusin hengentuote Paradise Road (Webbsongs Ltd RR-002) ilmestyi sekin vuonna 2008.

Pitkin vuotta ahkerasti keikkaillut ja ulkomaalaisia huippuartisteja (Eddie Kirkland, Sven Zetterberg, Kent 'Omar' Dykes ja Barrence Whitfield) jälleen maahan tuonut Wentus Blues Band piti uusien levyjulkaisujen osalta välivuotta. Sen sijaan Heikki Kossin vaikuttava Wentus-dokumentti Family Meeting saatettiin viimein dvd-markkinoille kesäkuussa 2008. Suomessa filmin jakelusta vastasi FS-Film Oy (#A-51016) ja ulkomailla saksalainen RUF Records (#RUF 3017), joka ennätti julkaista elokuvasta soundtrack-tuplalevyn Family Meeting (RUF 1134) jo loppuvuodesta 2007.

Toinen kotimainen blues-dvd, Helge Tallqvist Bandin Live At Svengi 2005 (Q-Records) valmistui sopivasti jouluksi 2008. Järvenpäässä vuonna 2005 äänitetyssä konsertissa yhtyeen materiaali pohjautui pitkälti Tallqvistin tuolloin ajankohtaisen George Smith –tribuuttilevyn materiaaliin. Svengin setissä esiintyi vierailevana solistina amerikkalaisartisti Doug MacLeod, joka on mukana myös muutamalla dvd-näytteellä.

Eittämättä eräs bluesvuoden 2008 huomattavimmista tapahtumista niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin tarkastelussa oli Erja Lyytisen 5. pitkäsoiton Grip Of The Blues (Ruf RUF 1141) ilmestyminen. Pari levyn kappaleista (Broadcast ja Everything's Fine) julkaistiin Suomessa myös Guitar Fan -lehden numeron 3/2008 liite-cd:llä (GuitarFanClub GFC-003), joka sisälsi lisäksi muutaman näytteen Jo' Buddyn (Jussi Raulamo) & Down Home King III:n (Tyko Haapala) toiselta, niin ikään laajalti ympäri maailmaa huomioidulta keväällä 2008 ilmestyneeltä albumilta Whole Lotta Things To Do (Ram-Bam RAM 0005).Saksassa huhtikussa menestyksekkäästi kiertänyt Daddy Giljoteen -trio julkaisi marraskuussa 2008 uransa toisen albumin Holy Mail Express (Edel/Samsara 0193732ERE) aiemmin keväällä ilmestyneen Aeroplane Boogie -singlen (Samsara) jatkeeksi. Kansainvälisissä ympyröissä viihtyy poikkeuksellisen luontevasti myös eräs maamme kovimmista tämänhetkisistä jazz-groove -sektorin export-yhtyeistämme, The Five Corners Quintet. Huikealla virtuositeetilla ja tyylitajulla varustettu helsinkiläiskokoonpano jatkaa tuoreimmalla, marraskuussa 2008 ilmestyneellä albumillaan Hot Corner (Ricky-Tick LP/CD RT027/RTCD09) yhteistyötä solistivieraidensa neworkilaisen jazz-legendan Mark Murphyn sekä mm. Nuspirit Helsinki- ja Teddy Rok Seven -projekteista tutun ranskalaislaulaja Okoun kanssa.

Vuonna 2008 julkaistiin myös ennätyksellisen paljon laadukkaita omakustannelevyjä. Traditionaalisen bluesin edustajista mainittakoon mm. kuopiolaisen The Clay Bay Wolvesin keväällä ilmestynyt Taken By The Blues (CBW CD 001), porvoolaisen The Sleepwellersin toukokuussa julkaistu Every Scar Tells A Story (Edultron/Sleepwellers SLEEPW-01) sekä helsinkiläisen One Way Outin lokakuinen kakkos-CD Caught In The Middle (OW 02). Suomalaiskitaristien osaamisesta saatiin näyttöä Jussi 'Little Wolfie' Hämäläisen CD-EP:llä I Will Stay (Jussi Hämäläinen #) sekä Keijo Virtasen folk- ja countryblues-pitoisella albumilla Neverending Blues (Ikuisuus IKU-011). Oloissamme harvinaisempaa piano-bluesia tarjoili puolestaan Kotkasta tuleva Pekka Makkonen Band (Pekka Makkonen: laulu, Hannu Hiltula: piano) CD-EP:llä Pekka Makkonen Band (PMBCD01).

Bluesrock- ja pubrock-rintamalla tapahtui niin ikään paljon kaikkina vuodenaikoina, mistä vahvimpina näyttöinä toimivat porilaisen Bluesbonen Mean Old Dog (BBN-08), jyväskyläläisen U. Pasanen Bandin U Turn (UPB-08), uuden solistinsa Taneli Tuovisen johdolla taivaltaan jatkavan Siberian Blues Huskiesin Hard Case (Backbeat BBCD011), pohjanmaalaisen Blues Stonen 9 Colors (Blue Stone #) sekä Teppo Nättilän liidaaman Doctor's Orderin Järvenpään Swengi-ravintolassa joulukuussa 2007 taltioitu Live At Puistoblues (Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry PBPROMOCD001) ja juhlakokoelma Seleccion Grande - 10 Aniversario Reserva (Goofin' GRCD6150). Teppo on pahanteossa myös Jolly Be Goode -yhtyeen albumilla Still No Ballads (Goofin' GRCD 6152). Uudelleenkootun helsinkiläisbändin nykymiehitykseen kuuluvat basistina toimivan Nättilän ohella laulaja-kitaristi Mikko Rintasaari sekä rumpali Max Forsström.Vahvassa rock'n'roll-hurmoshengessä toteutti omakustanteisen ensilevynsä Live On The Rocks myös Hurriganesin jalanjäljillä seikkaileva Hoodoo Men, jonka solistina ja kitaristina toimii mm. Boogie Machine- ja Barnshakers-yhtyeistä tuttu Harri Saanio. Muutamaa painoluokkaa raskaammalla poljennolla esittävät taas musiikkiaan pääkaupunkiseudulta tuleva Horse CD-EP:llään Straight From The Mouth... (GGR-002) sekä Dave Lindholmin, Jake's Blues Bandin ja Joe Vestichin muodostama Messengers esikoisalbumillaan Messengers (Allstar Music/BAM Finland BAM-ALLSTAR-CD022).

Suomenkielisellä musiikilla tulee aina olemaan oma tärkeä statuksensa kotimaisessa blues-kentässä. Vuonna 2008 ensimmäisellä äidinkielellämme esitettyä juurimusiikkia sisältyi Blues Funnelin CD:lle Tulenarkaa (Smart-Art 03), Blue Jam Ribbonin omakustanteelle Miehen Paikka (BJRCD 02), Henry O. (= Ojutkangas) & Swing Gangin debyyttikiekolle Täyskuu (Shuffle Music SMHSG000001) sekä J. Karjalaisen ja Veli-Matti Järvenpään kehutulle albumille Paratiisin Pojat (Poko PÄLP 332/POKOCD 367).

Vahvasti perusarvoihin nojautuvan blueslinjan virkistävänä vastapainona Suomessa julkaistiin myös kirjava valikoima vaihtoehtoisempaa blues-vaikutteista musiikkia. Astetta ennakkoluulottomampiin uutuusjulkaisuihin lukeutuivat mm. duo Judge Bone & Doc Hillin (= Tuomari Nurmio & Markku Hillilä) CD Big Bear's Gate (Bone Voyage Records Bone-0082), 22-Pistepirkon CD (Well You Know) Stuff Is Like We Yeah! (Bone Voyage BONE-0100), Cosmo Jones Beat Machinen CD Belzeboogie (Lipposen Levy Ja Kasetti LIPPO-700) sekä vinyylisingle The Nature Of This Deal / Wolf Ticket (Lipposen Levy ja Kasetti LIPPO-600), punkblues-duo Black Magic Sixin LP/CD Evil Acupunction (Ähky Records CD 003/Pyschedelica LP DELIC-12), Black River Bluesman & Croaking Lizardin CD Rat Bone (Gecko Yell GEYER-005), King James & the Idiotsin CD Wicky Wacky (Trash Can Records URBAN GORILLA-001/CDISDUM-011), Jussi Sydänmäen ja Soul Tattoon CD Malaga (Playground Music/Rolls Voice ROSA 1) sekä Aija Puurtisen vain internetin kautta osoitteesta www.equaldreams.com/aijapuurtinen2 saatavilla oleva soolopitkäsoitto Redlight.1950-lukuista r&b:tä ja jump-bluesia levytetään Suomessa valitettavan harvakseltaan. Viimeisimpiin aikaansaannoksiin tällä saralla lukeutuvat kitaristi Jussi Huhtakankaan alias Lester Peabodyn ja The Johnny Bonanza Shown alkuvuodesta julkaistu upea yhteislevy Lester Peabody Visits The Johnny Bonanza Show (Goofin' GRCD 6148), Atomic Boogie Bandin uudella loimaalaisella Jupiter Stroll -levymerkillä ilmestynyt Time To Boogie! (Jupiter Stroll JUPITERCD 003) sekä saman yhtiön kokoelmalta 21st Century Fin-A-Billy, Vol. 1 (Jupiter Stroll JUPITERCD 004) löytyvät Jumpin' Low Down Dudesin ja Atomic Boogie Bandin esitykset.

Jupiter Strollia hieman kauemmin ääniteteollisuudessa vaikuttaneen nimikaiman Jupiter Recordsin soul- ja groove-pitoiseen vuoden 2008 tuotantoon puolestaan lukeutuivat mm. Niko Ahvosen Regals-yhtyeen englanninkielistä soulia ja rhythm'n'bluesia sisältävä CD Bad Luck Soul (Jupiter JUP026CD) sekä Janna Hurmerinnan toinen pitkäsoitto The Makings Of Me (Texicalli/Jupiter JUP 028 CD). Jupiter kunnostautui myös tyylikkään 5-osaisen vinyylisingle-sarjan julkaisijana, joilla esiintyvät molemmat edellä mainitut sekä heidän lisäkseen Miss Saana & the Missionaries, Huba sekä Panu Syrjäsen ja Luumu Kaikkosen tähdittämä Soultwisters.

Toisen kotimaisen soul-yhtiön Timmion Recordsin kantaviin voimiin vuosikaudet kuulunut The Soul Investigators sai vastaavasti vuonna 2008 aikaiseksi singlen Pretty Women - Part 1 & 2 (Timmion/Nite-Club NC-0002). Aivan vuoden 2007 lopulla yhtye säesti brittiläistä Big Joe Louisia tämän singlellä Go-Go Train (Is Going To Carry Me Away) / Rolling Down The Tracks (Timmion #014). Taannoisiin suomisoulblues-julkaisuihin lukeutuu myös The Rocking Rolling Living Loving Bandin levytysuran kolmas omakustanne-CD The Man From P.I.N.U.P. (RRLL-8).

Vuodesta 2006 lähtien Janne Haaviston ja Muffe Halla-ahon komennossa toiminut MuFarang International -levy-yhtiö on tiivistänyt entisestään roots-äänitteidensä julkaisutahtia. Vuonna 2008 ilmestyivät markkinoille Eero Raittisen & the Noisy Kinda Menin CD Woodstock (MUFA 010), Ninni Poijärven CD Virta (MUFA 011), Kkanen (alias Mika Kuokkasen) CD From The Eastwing (MUFA 012) sekä Tokelan & Hoedownin CD Honky Tonk Merry-Go-Round (MUFA 013).Rockabilly- ja rock'n'roll-rintamalla maahan on vakiintunut vuoden kuluessa useita uusia esimerkillistä työtä tekeviä levy-yhtiöitä, Pohjois-Savosta käsin operoiva Talsti/Ee-dEE Records, edellä mainittu Jupiter Stroll Records sekä pääkaupunkiseudulla vaikuttava TriChord-Levy. Jo pidempään toimineista levymerkeistämme molemmat, Goofin' ja Jungle pitivät nekin yllä kovatasoista tuotantosarjaansa:

Goofin' Records:
Whistle Bait : Switchin' With The Whistle Bait CD/LP (GRCD 6149/GRLP 61208)
Whistle Bait : On Stage With... CD (GRCD 6151)
Huelyn Duvall [USA] with Wildfire Willie & The Ramblers [SWE] : Get Carried Away CD (GRCD 6131)
Jessie Lee Miller [USA] : Now You're Gonna Be Loved CD (GRCD 6141)
Mr Breathless : Plays Crazy Cavan CD (GRCD 6153)
Go Getters [SWE] : Hot Rod Roadeo CD (GRCD 6154)

Jungle Records:
Vulture Club : Road Kill Café CD (TCB 4545CD)
Miss Treatment : Saturnal Return CD (TCB 4546CD)
Nine Lives : Grim Reaper CD (TCB4747CD)

Talsti/Ee-dEE Records:
Muleskinners : Heart Of A Fool EP/CD (EDEP0804 & EDCD0804)
Fleabrain : Retour CD (EDCD0805)
Rockateens : Zilli-Studio Vol. 1 CD (EDCD0806)

Jupiter Stroll Records:
Big Daddy & Rockin' Combo : My Cadillac Kids CD (JUPITERCD 001)
Westcoast Whippers : Mad Dog CD-EP (JUPITERCD 002)
eri esittäjiä : 21st Century Fin-A-Billy, Vol.1 single (JUPITERSIN 001)
Big Daddy & Rockin' Combo : Dead By X-Mas single (JUPITERSIN 002)
eri esittäjiä : 21st Century Fin-A-Billy, Vol.1 CD (JUPITERCD 004)
Rebound : License To Love single (Backseat/Jupiter Stroll SIN 141)

TriChord-Levy:
Mala & Gas Station : A Roaring Start CD (TRIK002)
Rockin' Blue Collars : Rockin' Blue Collars CD-EP (TRIK 005)
The BopCats : Jump Higher CD (TRIK 006)

Muita vuoden 2008 rockabilly-, rock'n'roll-, garagerock-, surf-, beat- ja rautalankaäänitteitä:
Agents : Agents Is Beat - Instrumental 2008 recordings CD (EMI/Parlophone 50999 2290042 5)
Atacaman Sade: Tuulta & Sadetta CD (omakustanne)
The Beatmakers: Nuthin' Fancy - 20th Anniversary Album CD (Twangsville TWGS3566)
Buona Sera : Moonrocks! CD (JK3CD-003)
Cast Iron Arms : 1981 12" EP (Gold Star TEDS 501)
The Charades: Wild Cards CD (Power GPCD23-2)
Cosh Boys : Motorcycle Gang EP (Butterfly BUT32/Espanja)
eri esittäjiä: Rautalankaparaati 4 CD (Power GPCD021-2)
Francine : One Step Further CD (Poko POKOCD360 & Wolverine WRRCD-147/Saksa)
The Happy Times: Twang-O-Matic CD (Twangsville TWGS4166)
Hel-Gators : The Curse CD (Pyros PYROS007)
Laika & the Cosmonauts: Cosmopolis 1988-2008 CD (Grandpop GPOP-14 & Yep Roc CD-YEP-2624/USA; kokoelma)
Lare & his 4th Floor Hullabaloo: Styledoggie CD (omakustanne)
Lucky 5 : Broken Arrow CD (omakustanne)
Mr. Bang & Gang : Poison Heart CD-EP (omakustanne)
Mr. Rebel & the Stompers : You Going Down CD (omakustanne)
Periferia : Applause CD (Periferia PRFRCD001, omakustanne)
Rebound : Bad-Cool-Love / Havanna Moon CD-single (Backseat BSCD-0013)
Relax Trio : Some Day CD (omakustanne)
Rytmirotat : Rockin' & Bowlin' CD-EP (omakustanne)
Juha Salminen & Kaukomaa: Olet aatoksissain CD (Twangsville TWGS3766)
The Silver Hawks: The Silver Hawks Surf Coast To Coast CD (Twangsville TWGS3666)
Sky Dee & the Demons: Sky Dee And The Demons CD-EP (Stupido 087)
Topi Sorsakoski & Agents : Reunion Live + Renegades DVD + CD (EMI 50999 21518195)
The Spectre: Rautalanka Collection - 10th Anniversary CD (Twangsville TWGS3866)
The Supertubes: Wham! Experience CD (Twangsville TWGS4066)
T-Bird Gang : It's Showtime! CD (Snowflake TBGCD-18002)
Pekka Tiilikainen & Beatmakers: Isän Putkiradio CD (Twangsville TWGS3966)Vuoden aikana ilmestyi myös kourallinen mainioita kotimaisia uusintajulkaisuja. Fennican Recordsin 30-vuotisjuhlien kunniaksi painettua uusintavedosta jo kauan sitten loppuunmyydystä Bobby Aro -LP:stä Kapakka In The Kaupunki (FRCD08001) voidaan pitää aitona kulttuuritekona, samoin Pan Vision -yhtiön julkaisemaa Teddy & the Tigers -DVD:tä Dancing Shoes (Pan Vision Finland Oy 7256), joka sisältää kuvatallenteiden ohella myös bonus-audio-CD:n Live At Mänttä 1978. Poko Rekords osallistui sekin tiikereiden comeback-juhlallisuuksiin julkaisemalla v. 2007 puolella uudelleen remasteroidut ja lisäkappaleilla varustetut painokset vanhoista Teddy & the Tigers -albumeista Boppin' (EMI/Poko POKOCD 124) ja Burn It Up (EMI/Poko POKOCD 125). Remasteroinnin kohteeksi päätyivät vuonna 2008 myös Melrosen kaksi ensimmäistä One Inch Rock -merkin LP:tä Melrose (Megamania MGMCD 2234) ja Another Piece Of Cake (Megamania MGMCD 2235), joista on aikaisemmin ollut saatavilla Megamanian vuonna 1994 julkaisema yhden CD:n uusintapainos (MGMCD 2055). Cisse Häkkisen soolo-LP:t Summer Party ja I Love You Anyway julkaistiin niin ikään toistamiseen yhden CD:n editiona (Warner Music 50-51442-5593-2-3), samoin Albert Järvisen Mirror Tower (Warner Music 50-51442-7223-2-1). Myöskään ei ole syytä unohtaa Tapio Rautavaaran koko mittavan uran kattavaa 14 CD:n ja kirjan boksia Kulkurin Taival - Kaikki Levytykset (1946-1979) (Warner Music 50-51442-7433-2-6) sekä edellisestä referoitua tupla-CD:tä Kulkurin taival - 48 Mestariteosta (Warner Music 50-51442-9738-2-2).
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *


Lue uutisia vuodelta 2015

Lue uutisia vuodelta 2014

Lue uutisia vuodelta 2013

Lue uutisia vuodelta 2012

Lue uutisia vuodelta 2011

Lue uutisia vuodelta 2010

Lue uutisia vuodelta 2008

Lue uutisia vuodelta 2007
BN 3/14 NYT SAATAVILLA!


TILAA lehti kotiisi
tai nouda irtonumero
lähimmästä MYYNTIPISTEESTÄ

BN kunnioittaa
edesmenneiden muistoa:


Fred Gerlach
(26.8.1925 - 31.12.2009)


Earl Gaines
(19.8.1935 - 31.12.2009)


Simo Kuulusa
(The Recuts/The Bomber Bees)

(10.4.1955 - 20.12.2009)


James Gurley
(Big Brother & The Holding Company)

(22.12.1939 - 20.12.2009)


Harmon Bethea
(a.k.a. The Masked Man)

(1923 - 18.12.2009)


Yvonne King Burch
(The King Sisters)

(15.1.1920 - 13.12.2009)


Sheridan "Rip" Spencer
(1939 - 9.12.2009)


Ralph Johnson
(Preservation Hall Jazz Band)

(c. 1938 - 7.12.2009)


Teddy Vann
(3.5.1934 - 6.12.2009)


Jack Rose
(16.2.1971 - 5.12.2009)


Weldon E. "Big Bill" Lister
(5.1.1923 - 1.12.2009)


Richard Nader
(30.10.1940 - 1.12.2009)


Jack Cooke
(6.12.1936 - 1.12.2009)


Aaron Schroeder
(7.9.1926 - 2.12.2009)


Bob Keane
(5.1.1922 - 28.11.2009)


Bess Lomax Hawes
(21.1.1921 - 27.11.2009)


Al Alberts (Al Albertini)
(The Four Aces)

(10.8.1922 - 27.11.2009)


Cliff Crofford
(12.12.1929 - 22.11.2009)


Allen Shelton
(2.7.1936 - 21.11.2009)


Johnny Almond
(John Albert Almond)

(20.7.1946 - 18.11.2009)


Sonny Ellis
(Charles Winfield Ellis Jr.)

(c. 1936 - 16.11.2009)


Alvin 'Al Guitar' Short
(Johnny Drummer & the Starliters)

(15.12.1950 - 15.11.2009)


Johnny Fields
(Blind Boys of Alabama)

(1927 - 12.11.2009)


Big John Evans
(25.4.1943 - 9.11.2009)


Bobby Caldwell
(c.1941 - 8.11.2009)


Matti Oiling
(20.11.1942 - 5.11.2009)


Norton Buffalo
(28.9.1951 - 30.10.2009)


Taylor Mitchell
(1990 - 28.10.2009)


Luther Dixon
(7.8.1931 - 22.10.2009)


Harri Merilahti
(c.1953 - 22.10.2009)


Leona Atkins
(Leona a.k.a Laverne Johnson)

(12.9.1924 - 21.10.2009)


Dennis Brooks
(The Beale Street Blues Society)

(c.1950 - 20.10.2009)


Johnny Jones
(1936 - 14.10.2009)


Al Martino
(1927 - 13.10.2009)


Richard Allan "Dickie" Peterson
(Blue Cheer)

(12.9.1946 - 12.10.2009)


Sonny Bradshaw
(28.3.1926 - 10.10.2009)


Freddy Robinson
(a.k.a. Abu Talib)

(24.2.1939 - 8.10.2009)


Steve Ferguson
(22.11.1948 - 7.10.2009)


Shelby Singleton
(16.12.1931 - 7.10.2009)


Sax Kari
(Saxton Isaac Kari Toombs)

(6.2.1920 - 2.10.2009)


Willie Thomas Jr.
(a.k.a. Big Bo Thomas)

(20.6.1926 - 1.10.2009)


Velba Lee 'Little' Applewhite
(20.3.1933 - 29.9.2009)


Ruby Wright (a.k.a. Ruby Wells)
(27.10.1939 - 27.9.2009)


Lorenzo Thomas "Short" Howard Jr.
(Big Cam & the Lifters)

(1939? - 26.9.2009)


Amy Farris
(1969? - 26.9.2009)


Alex "Easy Baby" Randle
(1934 - 25.9.2009)


Esko "Rusina" Rosnell
(23.6.1943 - 24.9.2009)


John "Bootsie" Wilson
(The Silhouettes)

(1934 - 21.9.2009)


Sam Carr
(Samuel Lee McCollum)

(17.4.1926 - 21.9.2009)


Mary Allin Travers
(Peter, Paul & Mary)

(9.11.1936 - 16.9.2009)


Bobby Graham
(Robert Francis Neate)

(11.3.1940 - 14.9.2009)


Sam Hinton
(31.3.1917 - 10.9.2009)


Juanita Brooks
(c. 1954 - 10.9.2009)


Kenny Martin
(193? - 6.9.2009)


Alvin "Skip" Miller
(c. 1947 - 4.9.2009)


Jesse Fortune
(28.2.1930 - 31.8.2009)


Marie Knight
(Ann Marie Roach)

(1.6.1920 - 30.8.2009)


Ernest "Ernie" Klatt Jr.
(23.7.1941 - 29.8.2009)


Ellie (Eleanor Louise) Greenwich
(23.10.1940 - 26.8.2009)


Berle Adams
(Beryl Adasky)

(11.6.1917 - 25.8.2009)


Larry (Lawrence William) Knichtel
(4.8.1940 - 20.8.2009)


Johnnie Carter
(The Falcons/The Dells)

(2.6.1934 - 20.8.2009)


Richie Ball
(Johnny & the Jailbirds)

(c.1951 - 17.8.2009)


Jim (James Luther) Dickinson
(15.11.1941 - 15.8.2009)


Lawrence Lucie
(18.12.1907 - 14.8.2009)


Les Paul
(Lester William Polsfuss)

(9.6.1915 - 13.8.2009)


Rashied Ali
(Robert Patterson)

(1.7.1935 - 12.8.2009)


Kitty White
(Kitty Jean Bilbrew)

(7.7.1923 - 11.8.2009)


Mike Seeger
(15.8.1933 - 7.8.2009)


Eddie Daye
(Eddie Jasper Daye)

(26.7.1930 - 6.8.2009)


Willy DeVille
(William Boray)

(25.8.1953 - 6.8.2009)


Ric Cartey
(Whaley Thomas Cartey)

(18.1.1937 - 5.8.2009)


Billy (William) Taylor
(The Castelles)

(29.3.1937 - 4.8.2009)


Bill Reid
(William White Reid)

(17.6.1921 - 2.8.2009)


Billy Lee Riley
(5.10.1933 - 2.8.2009)


Warren "Birdland" Suttles
(The Ravens)

(20.2.1925 - 24.7.2009)


"Cadillac Joe" Andersen
(Joseph F. Andersen)

(9.8.1951 - 29.7.2009)


Daniel Hatton a.k.a. "Dirty Dan McBride"
(Sha Na Na)

(20.11.1945 - 23.7.2009)


Tim (Timothy) Lamb
(1961 - 22.7.2009)


Teddy Washington
(c. 1931 - 21.7.2009)


Gordon Waller
(28.3.1919 - 16.7.2009)


Earma Thompson
(1923 - 14.7.2009)


Bob "Mr. Country-Gospel" Willis
(23.2.1934 - 10.7.2009)


Drake Levin
(Drake Maxwell Levinshefski)

(17.8.1946 - 4.7.2009)


Allen Klein
(18.12.1931 - 4.7.2009)


George Fullerton
(7.3.1923 - 4.7.2009)


Joe Paquin
(1947 - 30.6.2009)


Terry Black
(3.2.1949 - 28.6.2009)


Jackie Washington
(12.11.1919 - 27.6.2009)


Fayette Pinkney
(The Three Degrees)

(10.1.1948 - 27.6.2009)


Gale Storm
(Josephine Owaissa Cottle)

(5.4.1922 - 27.6.2009)


Sky Saxon
(Richard Marsh)

(1946? - 25.6.2009)


Michael Jackson
(29.8.1958 - 25.6.2009)


Nick Holt
(15.1.1940 - 22.6.2009)


Wesley "Junebug" Jefferson
(1944 - 22.6.2009)


Frank "El Pavo" Hernández
(26.9.1934 - 16.6.2009)


Bob (Robert) Bogle
(Robert Lenard Bogle)
(The Ventures)

(16.1.1934 - 14.6.2009)


Martha Vaughan
(mother of Jimmie &
Stevie Ray Vaughan)

(? - 13.6.2009)


Don (Donald D.) Deal
(21.3.1938 - 12.6.2009)


Huey Long
(25.4.1904 - 10.6.2009)

photo by Ronald McDowell
Barry Beckett
(4.2.1943 - 10.6.2009)


Mighty Joe Young Jr.
(14.11.1948 - ?.6.2009)


Marvin "Henchi" Graves
(18.9.1944 - 8.6.2009)


Kenny Rankin
(10.2.1940 - 7.6.2009)


Koko Taylor
(Cora Walton)

(28.9.1928 - 3.6.2009)


Sam Butera
(17.8.1927 - 3.6.2009)


Laddie (Gene) Hutcherson
(The Guilloteens)

(4.4.1945 - 30.5.2009)


Duane Yates
(18.4.1944 - 23.5.2009)


Ashton Savoy
(1928 - 15.5.2009)

photo by Gerbren Deves
Eugene Smith
(The Roberta Martin Singers)

(22.4.1921 - 9.5.2009)


Stephen Bruton
(1948 - 9.5.2009)

photo: www.eanevans.com
Ean Evans
(Lynyrd Skynyrd)

(c. 1960 - 6.5.2009)


Herald Ray "Rocky" Benton
(c. 1951 - 6.5.2009)

photo: Jukka Tarvonen
Tomas Bergman
(Veli-Matti Järvenpää Zydeco Conjunto/Groovy Eyes)

(1963 - 2009)


Vern Gosdin
(5.8.1934 - 29.4.2009)

Photo: Jon Annar Fordal/NRK
Geir Hovig
(18.9.1944 - 26.4.2009)


Rev. Timothy Wright
(1948 - 23.4.2009)


Ron (Ronald) Stallings
(2.12.1946 - 13.4.2009)


Rocky Hill
(John Rockford Hill)

(1.12.1946 - 10.4.2009)


Randy Cain
(Herbert Randal Cain III)
(The Four Gents/The Delfonics)

(2.5.1945 - 9.4.2009)


David (Glenn) "Pop" Winans
(1934 - 8.4.2009)


Nancy Overton
(The Chordettes)

(6.2.1926 - 5.4.2009)


Buddy Christian
(Howard Seton Christian Jr.)

(26.10.1917 - 5.4.2009)


Roosevelt Dean
(c. 1944 - 4.4.2009)


Duane Jarvis
(22.8.1957 - 1.4.2009)


Carlis "Sonny" Munro
(Fabulous Playboys/
Ramblers/Falcons)

(20.3.1938 - 24.3.2009)


Uriel Jones
(13.6.1934 - 24.3.2009)


Ted Jarrett
(Theodore R. Jarrett)

(17.10.1925 - 21.3.2009)


Mel Brown
(Melvin R. Brown)

(7.10.1939 - 20.3.2009)


Eddie Bo
(Edwin Joseph Bocage)

(20.9.1930 - 18.3.2009)


Ed Dye
(1936 - 18.3.2009)


Kent Henry
(Kent Henry Plischke)

(5.4.1948 - 18.3.2009)


Lester "Mad Dog" Davenport
(16.1.1932 - 17.3.2009)


Bill Minor
(William Lee Minor Jr.)
(The Dozier Boys)

(9.10.1925 - 12.3.2009)

photo by Chris Cassidy
Freddy Frogs
(Ferdinando Toscano)

(21.9.1942 - 10.3.2009)


Hank Locklin
(Lawrence Hankins Locklin)

(15.2.1918 - 8.3.2009)


Willie King
(8.3.1943 - 8.3.2009)


Jimmy Boyd
(9.1.1939 - 7.3.2009)


John Cephas
(4.7.1930 - 4.3.2009)


Richard Pegue
(The Belvedeers/The Norvells)

(29.7.1944 - 3.3.2009)


Herbie Duncan
(Herbert S. Duncan)

(20.9.1937 - 2.3.2009)


Ernie Ashworth
(Ernest Bert Ashworth)

(15.12.1928 - 2.3.2009)


Mark Sallings
(11.4.1952 - 25.2.2009)


Les Bailey
(C.S.A./The Falcons/Flight '56)

(? - 21.2.2009)


Snooks Eaglin
(Fird Eaglin Jr.)

(21.1.1936 - 18.2.2009)


Joe Cuba
(Gilberto Miguel Calderon)

(1931 - 15.2.2009)


Buck Griffin
(Albert Clayton Griffin)

(23.2.1923 - 14.2.2009)


Scott Turner
(a.k.a. Graham Turnbull)

(1931 - 14.2.2009)


Louie Bellson
(6.7.1924 - 14.2.2009)


Molly Bee
(Mollie Gene Beachboard)

(18.8.1939 - 12.2.2009)


Al Kirkcaldy
(1953 - 12.2.2009)


Jeff Spencer
(Memphis Rockabilly Band)

(1945 - 12.2.2009)


Gerry Niewood
(6.4.1943 - 12.2.2009)


Estelle Bennett
(The Ronettes)

(22.7.1941 - 11.2.2009)


Orlando "Cachaito" López
(1933 - 9.2.2009)


Blossom Dearie
(29.4.1926 - 7.2.2009)


Piney Brown
(20.1.1922 - 5.2.2009)


Lux Interior
(Erick Lee Purkhiser)

(21.10.1946 - 4.2.2009)


Tom Brumley
(1935 - 3.2.2009)


Sunny Skylar
(Selig Shaftel)

(11.10.1913 - 2.2.2009)


Buster B. Jones
(1959 - 2.2.2009)


Dewey Martin
(30.9.1940 - 31.1.2009)


Chuck Bennett
(Charles Wayne Avery)

(1942 - 29.1.2009)


Hank Crawford
(21.12.1934 - 29.1.2009)


Billy Powell
(William Norris Powell)

(3.6.1952 - 27.1.2009)


Florence Weir "Cookie"/
"Mama Blues" Mariano

(1942 - 25.1.2009)


Mickey Gee
(31.12.1943 - 21.1.2009)


Herman Wilburn
(The Wilburn Brothers Band)

(2.12.1951 - 21.1.2009)


Thearon "T-Man" Hill
(The Muskateers/The Serenaders/The Royals/The Royal Jokers)

(24.12.1932 - 20.1.2009)


David "Fathead" Newman
(24.2.1933 - 20.1.2009)


Leroy "Hog" Cooper
(31.8.1928 - 14.1.2009)


Billy Brown
(William George Brown)

(22.7.1929 - 10.1.2009)


Dave Dee
(David Harman)

(17.12.1943 - 9.1.2009)


Jon Hager
(The Hager Twins)

(30.8.1941 - 9.1.2009)


Leroy Taylor
(The Soul Stirrers)

(1919 - 8.1.2009)


Ray Dennis Steckler
(25.1.1938 - 7.1.2009)


Claude Jeter
(The Swan Silvertones)

(26.10.1914 - 6.1.2009)


Ron Asheton
(The Stooges)

(17.7.1948 - 6.1.2009)


Sam "Bluzman" Taylor
(25.10.1934 - 4.1.2009)


Ray Topping
(Ace Records)

(10.1.1943 - 3.1.2009)


Walter Haynes
(14.12.1928 - 1.1.2009)